Böff a la tartar

Valmistamisaeg: 10 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 40 min

Koostisained

  • 400 g veise sise- või välisfileed (laagerdunud välisfilee)
  • 6 vutimuna
  • 3-4 röstsaia viilu
  • 1 väiksem punane sibul
  • 2 tl kappareid
  • 1 tl soola
  • 2 tl vürtsikat grillsalatit või 1 tl dijoni sinepit, 1 keskmine hakitud marineeritud kurk, 1 spl tomatipastat
  • 2 tl worcester kastet
  • 1 spl oliivõli
  • võib lisada 1 tl sidrunimahla
  • viie pipra segu

Valmistamisõpetus

  1. Puhasta liha kelmetest kui neid on.
  2. Haki liha pool cm korda pool cm tükkideks.
  3. Hakka koostisaineid lisama ja sega läbi.
  4. Lase külmkapis umbes 30 minutit seista, et maitsed seguneksid.
  5. Serveeri koos vutimuna kollasega.
  6. Rösti kõrvale sai.
  7. NB: anshooviseid me ei soovinud kasutada, selle asemel lisasime soola.

Böff a la tartar

Böff a la tartar

„Ma jumaldan tartar-i!“ on kuidagi palju mõnusam lause, kui „Ma jumaldan toorest liha, mis on kaetud toore vutimunaga!“ Ei kõla see esmapilgul küll kuigi isuäratavana, kuid uskuge mind – see on seda väärt. Kvaliteetsed koostisosad, tubli töö maitsestamisel ning pisut tuge kaupluselt Apelsin ning võite kerge vaevaga lauale kanda ühe tohutult erilise roa – böff a la tartar.

Böff a la tartar

Põrgulikult hea

Tartar on jällegi üks üsna pika ajalooga toit. Arvatakse, et oma nime on see vähemalt osaliselt saanud ei kellegi muu kui roomlaste käest, kes mongolitega koos maid vallutanud tatarlasi põrgulisteks pidasid – tartarus on nende sõna põrgu või allilma kohta. Tatarlastel oli kombeks panna ratsutamise ajaks oma sadula alla toore liha lõike ja kõik arvasid, et selle eesmärk oli liha pehmeks teha, et seda toorena süüa saaks. Eesmärk oli muidugi pisut teine – kaitsta hobuseid sadula hõõrumiste vastu, kuid jutt nende toore liha armastusest läks liikvele. Kerime natuke aega edasi, kui Hansaliidu ühest suurimast sadamast Hamburgis hakkas läbi liikuma palju Venemaalt pärit rahvast, kes paljud ka oma toore liha retsepte kaasa tõid. Ühest neist arenes välja ka see, mida me tänasel päeval Böff a la tartar nime kandmas teame.

Böff a la tartar

Valmistamine

Selle toidu üks kõige suuremaid võlusid ongi selle lihtsus – pole tarvis mingit keetmist, praadimist ega erilist ootamist. Alustasin sellest, et puhastasin oma liha kelmetest ning seejärel hakkisin ta pool korda pool cm tükkideks.

Böff a la tartar

Läbi hakkisin ma ka sibula – siin panin käiku oma hakkija, mis teeb sibula lõikumise täiesti pisaravabaks.

Böff a la tartar

Suurepärane väike aparaat, millega teed oma kokkamise paljuski lihtsamaks. Seejärel võid hakata kraami kokku segama. Otsi välja oma segamiskauss ning kuna siin on palju liha mängus, mis vajab maitseainetega korralikult segunemist, siis vajad ka pisut toekamat segamisvahendit. Mina kasutan seda serveerimislusika-kaabitsa kombot, mis kannatab teha tõsist tööd ning on sealjuures ka mugav käes hoida.

Böff a la tartar

Kui oled segamisega ühelpool, lase toidul umbes 30 minutit külmkapis seista, et maitsed ikka korralikult seguneksid. Serveerimisel löö üks vutimuna kollane toorena toidule peale ja oledki valmis üheks eriliseks maitseelamuseks, mida vaid böff a la tartar pakkuda suudab. Kõrvale sobib väga hästi paar viilu röstitud saia.

Uuri, katseta, naudi

Böff a la tartar on üks eriline toit, millel on mitmeid maitsestamise ja valmistamise viise. Tasub kindlasti veebiavarustes veel seigelda, et end ka teistega tuttavaks viia. Alati võib ka ise uute maitsetega katsetada ja kui midagi põnevat kokku keerate, andke ka meile teada. Teie toimetusi aitab kindlasti lihtsustada kauplus Apelsin, vaadake julgelt ka nende pakutav üle ning siis toimetama!

Böff a la tartar

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here