Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 2 min
Kokku kuluv aeg: 30 min
Koostisained
- 110 g jahu
- 28 g võid
- 250 ml vett
- Natukene soola
- 2 spl suhkrut
- 1 muna
- Õli (friteerimiseks)
- Suhkur ja kaneel
- Sulatatud šokolaad
Valmistamisõpetus
- Vala potti vesi ja lisa või, suhkur ja sool ning lase keema.
- Lisa jahu ja sega jõuliselt kuni jahu on ühtlaselt segunenud.
- Eemalda pott pliidilt ja lase natukene jahtuda.
- Kui segu pole enam liiga kuum lisa segusse muna ja sega muna ühtlaselt segusse. Ürita seda teha nii kiiresti kui võimalik. (Alguses võib tunduda, et muna ei taha seguga seguneda, aga jätka tegevust, sest mõne aja pärast seguneb ilusti).
- Vala õli panni ja kuumuta.
- Täida küpsiseprits või tordiprits poole koguse tainaga (lihtsalt, siis on seda kergem kasutada). NB: tuleks kasutada tugevamast materjalist tordipritsi!
- Proovi, kas õli on küpsetamiseks valmis nii, et lased väikse koguse tainast läbi pritsi õlisse. Kui tainas muutub ilusalt pruuniks on õli küpsetamiseks valmis.
- Lase läbi pritsi tainas õlisse (taina ribade pikkuse saad ise valida) ja lõika ots noaga lahti.
- Ära liiga palju ribasid korraga õlisse lase, sest tainas vajab praadimiseks ruumi.
- Taigna küpsemine võtab aega umbes 2 minutit. Tainas läheb ilusaks kuldpruuniks, see on märk, et churrod on valmis.
- Tainas peaks värvuse omandama järk-järgult ja kui tainas ei küpse ühtlaselt, siis vähenda kuumust.
- Võta kuldpruunid churrosed õli seest välja ja tõsta majapidamispaberile nõrguma, et üleliigne õli tuleks churrostest välja.
- Rulli igat churrost (veel soojana) suhkru-kaneeli segus.
- Serveeri sulatatud šokolaadi dipiga.
Churros
Pea igal rahval on see kindel küpsetis mida nad enda omaks saavad nimetada – prantslastel on sarvesai, mida haritumad meist teavad ka krossäänti nime all, njuujorklastel on bagelid, sakstel pretzelid ning eestlastel teine eestlane (korralikult puid alla ja siis pintslisse). Ibeerlastel – hispaanlased ja need kes Portugalimaal elavad, üheks nende rahvusküpsetiseks on churros.
Churro pole mitte ainult sõna millega hispaanlased kullimängus omale hingetõmbeaega võtavad vaid nagu välja tuli ka üks ülimaitsev küpsis, mille tegemist, suurte maadeavastuste käigus õpitud teadmistega, nii kodus kui ka kolooniates uhkeks traditsiooniks kasvatati. Seepärast võibki nii Ameerikas kui ka Aafrikas ja isegi näiteks Filipiinidel leida omale ühed maitsvad churrosed. Traditsiooniliselt käib nende tegemine nõnda, et tähekesekujulisest vormist pressitakse tainas läbi ning see küpsetatakse kuumas õlis krõbedaks. Esmapilgul tülika toimetuse aitab väga lihtsaks ja mugavaks teha selline äge küpsiseprits mille ma kauplusest Apelsin ilma igasuguse kahetsuseta kaasa haarasin.
Tainas olgu piisavalt paks
Sellel küpsisepritsil on kaasas terve hunnik erinevaid otsikuid, millega saab teha erineva kujuga küpsiseid ja neid mitmel ägedal moel dekoreerida kuid selleks, et segu otsikust läbi tuleks peab see olema piisavalt vedel, samas ka piisavalt paks et oma vormi hoida.
Taina valmis segamine nõuab seetõttu üsna suurt tähelepanu. Muideks, soovitan kasutada võimalikult vähenakkuvat (ja ilusat!) potti, see tainas millega oma churro küpsised teed võib jonnakal kombel muidu potiseinte külge hakata. Mina segasin oma taina kahel korral väga maitsvalt kokku, kuid ka pisut vedelalt. Tähekuju kadus ning lõpptulemus oli pisut umbmäärase kujuga, maitsev küpsetis. Kolmas katse oli siiski väga edukas – tainas peab meenutama martsipani, sellisena on teda väga hea välja pritsida ning vormi hoiab ta ka väga hästi.
Kuigi traditsiooniliselt peaks kasutama tähekujulist vormi, siis võib vabalt ju kasutada ka mingit muud otsikut. Minu küpsisepritsil on nii suur valik, et järgmisel korral teen suurema koguse tainas ja proovin kõik läbi. Julgelt võib oma churro küpsised teha ka rõngasse või kringlisse keeratuna – säti oma küpsis valmis ja uputa seejärel kuuma õlisse. Kastmeks kõrvale üks maitsev šokolaadidip ning võid jälle lauale midagi erilist panna.
Kas ootad külalisi, katad peolauda või tahad kohalikul kohvikutepäeval tassikese tee kõrvale midagi uut pakkuda, churrod on üks hea viis kuidas oma külalisi üllatada ja selle küpsisepritsiga saad tegemise ka väga lihtsaks teha.
Mis siis kui panid jahu liiga palju?
Taigen oli liiga oaks ja tegi pritskoti katki.
Tere
Antud tainas ongi veidi paksem ja tuleks kasutada tugevamat pritsikotti kui kreemidele. Kui suurt muna te kasutasite ja kui täis pritsikoti panite?
Hea