toorjuustukook

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 8 h 20 min

Põhja koostisained

  • 200 g digestive küpsiseid
  • 67 g pruuni suhkrut
  • 115 g sulatatud võid

Sisu koostisained

  • 300 ml vahukoort
  • 680 g toorjuustu (toatemperatuuril)
  • 40 g suhkrut
  • 140 g taimset tarretisesuhrut
  • 60 g hapukoort
  • 2 tl sidrunimahla
  • 1 tl vaniljeekstrakti
  • NB: kes soovib tugevamat torti lisab 1-2 tl želatiini
  • 100 g marju (meie kasutasime mustikaid)
  • 20 g suhkrut

Valmistamisõpetus

  1. Purusta digestive küpsised ja sega teiste põhja koostiasinetega kokku.
  2. Täida koogivorm küpsetuspaberiga ja suru küpsise segu tihkelt kokku koogivormi põhja (mida tihedamini on põhi koogivormi surutud, seda vähem tõenäolisemalt laguneb kook hiljem kooki lõigates laiali).
  3. Tõsta koogivorm külmkappi 10-20 minutiks kuni teed täidist.
  4. Vahusta vahukoor kõvaks vahuks.
  5. Vahusta toorjuust ja suhkur ühtlaselt kreemjaks kreemiks.
  6. Tarretisesuhkur tuleb eelnevalt vees paisutada ja kuumutada keemiseni, sest külmas segus ta ei tarreta. 75 ml vett ja 140 g tarretisesuhkrut.
  7. Lisa toorjuustukreemile hapukoor, sidrunimahl ja vaniljeekstrakt.
  8. Vahusta segu uuesti läbi nii, et ei oleks toorjuustu tükke kreemis sees.
  9. Lisa spaatliga vahukoor ettevaatlikult toorjuustu segule (sega aeglaste liigutustega, sest muidu kaob vahukoore õhulisus).
  10. Võta koogipõhi külmkapist välja ja tõsta spaatliga koogi täidis koogivormi.
  11. Kompoti tegemiseks vala potti marjad ja 20 g suhkrut ning lase keeda 5 minutit ja siis jahtuda.
  12. Tõsta väikeste kogustega jahtunud kompotti koogile ja sega pinnapealt väikeste liigutustega, et koogi pinnale tekiks selline smigrine muster nagu pildil.
  13. Kata koogivorm tihedalt toidukilega ja tõsta külmkappi vähemalt 6-8 tunniks või kuni 2-ks päevaks.
  14. Eemalda terava noa abiga koogivorm ja lõika terava noaga koogist tükid.
  15. NB: Kui soovisid tugevamat kooki, siis želatiin ja tarretisesuhkur tuleks toasooja veega paisuma panna. Vett 75ml ja 1-2 tl želatiini. Kui želatiin on paisunud, siis kergelt kuumutada ja lasta jahtuda aegajalt segades, sest tarretisesuhkur hakkab kohe tahenema. Käesoe tarretisesegu segada täidisega.

toorjuustukook

Toorjuustukook marjadega

Koogid ja toorjuust – kui vaid saaks neid kahte kuidagi kokku panna. Tuleb välja, et saabki! Läheb vaja vaid üht imehead retsepti (olemas!) ning seda viimase peal koogivormi, mille leiab kauplusest Apelsin, lisaks ka vähene vaev ning lauale tõstmiseks ongi valmis üks isuäratav toorjuustukook. Ja pole mitte üldse tähtis kas teete seda hommikuseks üllatuseks perele, jõuludeks, emadepäevaks või sünnipäevaks – iga päev võib olla.. ei, iga päev olgu toorjuustukoogi päev!

toorjuustukook

Mu vanemale õele on alati meeldinud mulle jama ajada – seda nii praegu kui ka siis, kui me väiksemad olime ja tänu sellele olin mina väääga pikalt arvamusel, et toorjuust on juustupuu tooretest viljadest tehtud moos. Sedasi ta mulle ütles kui temalt väiksena selle ’toore juustu’ kohta küsisin. Ta isegi kinnitas seda korduvalt üle, kui ma kahtlustavalt ikka järele pärisin ega ta mulle kärbseid pähe ei aja. Tegelikult on toorjuustu näol tegu, nagu välja tuleb, lihtsalt veel ühe juustu liigiga mis erinevalt traditsioonilistest juustudest on üpriski värske leiutis. Nimelt, kuigi jänkid kõiki toorjuustusid enda omaks tahavad nimetada, valmistati seda juba 16. sajandi Inglismaal ja pisut hiljem ka Prantsusmaal. Populaarseks sai see siiski tänu Ameerika juustumeistrile, kes 1872 aastal hakkas tootma tänaseks väga kuulsaks saanud Philadelphia toorjuustu.

toorjuustukook

Erinevalt harilikust juustukoogist, mida muideks pakuti juba esimestel olümpiamängudel üle 700 aasta ekr, ei nõua toorjuustukook ahju pistmist ja sellega seonduvat jändamist. Selleks, et kook korralikult vormi hoiaks, tuleb teda ka korralikus vormis hoida. Varasemalt olen seda Apelsini leidu kasutanud küpsetusvormina, kuid nagu välja tuleb, saab sellega ka väga häid toorkooke teha. Koogisegu segades võib soovi korral maitset mustsõstardega pisut hapukamaks teha. Küll te saate ise katsetada, see kook hakkab teile nii väga maitsema, et tahate veel teha. Nagu toorkookidega ikka, peab meeles pidama tahenemiseks vaja minevat aega – kui õhtul koogi külma panete, ei tasu teda enne hommikut välja tõsta – kui suudad öisele kiusatusele vastu panna, on sinu toorjuustukook mõnusalt tahenenud.

toorjuustukook

Toorjuustukook on üks tõeliselt maitsev ja kerge maius, mida on ka väga lihtne teha – pista segu vormi ja see omakorda külmkappi seisma ning võid kerge vaevaga panna lauale ühe väärt magustoidu. Nagu mainisin. tuleks varuda ühe öö jagu aega, et kook jõuaks külmkapis taheneda, kuid see ootamine on seda väärt. Proovi järgi!

toorjuustukook

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here