Croissant jäätisepalliga

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 12 min

Kokku kuluv aeg: 30 min

Koostisained

  • 1 pakk pärmi-lehttaina lehti (500 g)
  • 1 muna määrimiseks
  • 250 g meelepärast jäätist
  • Šokolaadipuru või strössleid
  • Värskeid marju

Valmistamisõpetus

  1. Sulata pärmi-lehttainas ja lõika diagonaalis pooleks ning rulli croissant´id.
  2. Määri lahtiklopitud munaga ja pane 200 kraadisesse eelsoojendatud ahju umbes 12 minutiks või kuni kuldpruunid.
  3. Lase jahtuda ja lõika croissant lahti nii, et 1 külg jääks kinni.
  4. Tõmba jäätisekulbiga pallid ning aseta croissant´i vahele.
  5. Kaunista šokolaadipuru või strösslitega.
  6. Serveeri värskete marjadega.

Croissant jäätisepalliga

Croissant jäätisepalliga

Augustikuu vihmane lõpp on mulle kuidagi teraapiliselt mõjunud. Taas on mõnus olla kodus ja jääb rohkem aega tegeleda sellega, mida ma tõeliselt armastan. Otseloomulikult on üheks selle kõige nauditavamaks osaks sooja teki sees nautida valmistatut. Seekordseks magustoidu retseptiks on croissant jäätisepalliga. Ja mis kõige mõnusam lisaks suurepärasele maitsele ja lihtsale valmistamisele, see mõnus värske saiakese lõhn, mis levib üle terve kodu!

Croissant jäätisepalliga

Sarvesai või prantsuse keeles croissant on enamasti seostatud Prantsusmaaga, kuid on tegelikult pärit hoopis Austriast. Saiakese nimi croissant tuleb sõnast crescent, mis tähendab poolkuud, sest saiake oma kuju poolest meenutab seda. Poolkuu kujulisi saiatooteid hakati valmistama renessanssiajastul, kuid kaasaegne croissant töötati välja 20. sajandi algul. Muuseas, mis on veel croissant´i ajaloo kohta huvitav on see, et kui seitsmekümnendate lõpul hakati tehases tootma eelvalmistatud ja külmutatud croissant´i tainast, mida sai hiljem ahjus valmis küpsetada, muutus croissant justkui kiirtoiduks, mida said valmistada lihttöölised. Sarvesaia pagaritöökoda, eriti La Croissanterie kett, oli prantslaste vastus Ameerika stiilis kiirtoidule.

Croissant jäätisepalliga

Kuigi croissant´e on võimalik teha ka nullist, valmistades ka taina käsitsi, siis lihtsustamise mõttes kasutame hetkel poest ostetud tainast. Muidugi kellel on soovi kõik ise teha, saab välja otsida pärmi-lehttaina retsepti ja sellega kätt harjutada. Retsept ise on väga lihtne ja kiire, eriti kui tainas enne küpsetamist ette ära sulatada. Iga taina leht on vaja diagonaalis pooleks lõigata ning seejärel rullida croissant´id. Seejärel aseta croissant´id ahjuplaadile, minul on Apelsinist ostetud ahjuplaat, sest seal on väga hea hinna-kvaliteedi suhe. Määri saiakesed lahtikliopitud munaga ja küpseta 200 kraadises eelsoojendatud ahjus umbes 12 minutit või kuni kuldpruunid. Kui terve tuba on mõnusat saiakeselõhna täis ja croissant´id jahtunud, lõika need lahti nii, et üks külg jääks kinni. Lisa saiakese vahele pallike meelepärast jäätist ja kaunista šokolaadipuru või strösslitega. Jäätisepalliks soovitan kindlasti kasutada jäätisekulpi, sest siis tulevad kõige ilusamad pallikesed. Serveeri imemaitsev magustoit värskete marjadega ja naudi!

Croissant jäätisepalliga

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here