Dutch baby

Valmistamisaeg: 5 min

Küpsetamise aeg: 20 min

Kokku kuluv aeg: 25 min

Koostisained

  • 3 L-suuruses muna
  • 60 g nisujahu
  • 60 g täistera nisujahu
  • 250 ml piima
  • 2-3 spl suhkrut
  • näpuotsega soola
  • 1/2 tl küpsetuspulbrit
  • 4 spl võid

Kreemi koostisained

  • 60 ml värskelt pressitud sidrunimahla (1-2 sidrunit)
  • 2 tl riivitud sidrunikoort
  • 70 g suhkrut
  • 4 munakollast
  • 40 g võid
  • näpuotsaga soola

Mesiste marjade koostisained

  • 1 spl mett
  • 150 g külmutatud marju

Valmistamisõpetus

  1. Eelsoojenda ahi 210-220 kraadini.
  2. Klopi munad suhkru ja soolaga, lisa piim, jahusegu ja küpsetuspulber.
  3. Pane metallist vorm v pann ahju, kuni see on tulikuum. NB! Kasuta topelt pajalappi või kinnast, kui võtad vormi / panni ahjust välja!
  4. Pane pannile / vormile või. Pann peab olema nii kuum, et või hakkab kohe mullitades sulama.
  5. Vala tainas vormi / pannile ning pane ahju 15–20 minutiks. Seejärel alanda kuumist 160-kraadini ning hoia veel ahjus 5 minutit.
  6. Ära ahjuust vahepeal ava, muidu pannkook ei kerki. Ettevaatust koogi väljavõtmisel – pann on tulikuum!
  7. Aseta suhkur, sidrunimahl, sidrunikoor ja või paksu põhjaga potti. Kuumuta, kuni suhkur ja või on sulanud.
  8. Keera kuumust vähemaks ja sega, et segu jahutada. Lisa munad ning sega kogu aeg, et munakollane ei läheks tükki.
  9. Jätka segamist, kuni mass hakkab paksenema, ning keera kuumus kinni. Jätka samas segamist, kuni segu on umbes käesoe. Jahuta ning pane seejärel purki.
  10. Juhul kui paksu põhjaga potti ei ole, võid segu ka veevannil valmistada. Sel juhul ära vett potis keema lase.
  11. Jälgi, et vesi oleks max 60 kraadi. Kui kuumus on liiga kõrge, läheb munakollane tükki.
  12. Sulata mesi keskmisel kuumusel ja vala sisse marjad
  13. Sega ja kuumuta maksimaalselt 5 minutit, kuni marjad on sulanud, ning jäta seejärel jahtuma.

Dutch baby

Dutch Baby sidrunikreemiga

Minu köök on alati pannkookidele avatud olnud, eriti pühapäevadel. Vooligu ma siis väikesed või suuremaid ülepannikaid, kõik on lihtsalt oivalised. Ent ülimaitsev on ka Dutch Baby nime kandev pannkook, mille valmistamisest inspireeris mind… Ameerika (mitte Holland, millele dutch võib esmapilgul vihjata). Tsitruselise Dutch Baby pannkoogi jaoks leidsin sobivad vahendid eksootilise puuvilja nimelisest kauplusest Apelsin.

Dutch baby

Nagu öeldud, pärineb kook 20. sajandi alguse Ameerikast, kus üks Manca-nimeline perekond neid oma restoranis tutvustas. Kuna see suurepärane meistriteos on tuletaud Saksa pfannkuchenist (pannkook), siis kehva häälduse tõttu ütles peretütar saksakeelse deutch (saksa) asemel dutch (hollandlane). Aga nagu me kõik teame, siis heal lapsel ongi mitu nime (seda kooki on näiteks veel kutsutud Bismarcki pannkoogiks ja Saksa pannkoogiks).

Kuna Dutch Baby valmistatakse alati ahjus, siis vajasin ma ennekõike üht malmpanni, mida ahju saab panna (pannkooki tehakse ju ikka panniga, eksole, vastasel juhul oleks tegemist ilmselt vormikoogiga). Nii tellisin kauplusest Apelsin endale ühe korraliku, tiladega malmpanni, et saaks vajadusel vedelikku valada. Kuna ka Sinul tuleb pann koogi valmimiseks ahju panna, siis soovitan soojalt osta üks korralik malmpann.

Dutch baby

Aga selleks, et saaksin midagi pannile valada, tuli mul enne kausis vajalik tainapõhi valmis teha. Tugeva kausi, mis kannatab ära igasuguse mikserdamise, vispeldamise, kloppimise ja sõtkumise, ning kauakestva vispli, millega oma kausside seinu ja põhjasid saan tugevalt silitada, leidsin samuti kauplusest Apelsin.

Dutch baby

Ühe õige sidrunikoogi juurde käib loomulikult kohev sidrunikreem, mille valmistamiseks tuli mul sidrunit koorida ning sellest särtsakast kollasest viljast mahla välja pigistada. Abiks ei olnud mul midagi muud, kui üks päikesevärvi sidrunipress (kollane kollasele liiga ei tee!) ning sidrunikooreriiv (minu arvates nii tore sõna!), millega sain suurepärased viilud.

Dutch baby

Ega’s muud kui segu pannile ja pann ahju, et selle siis peagi saaks sealt välja võtta. Viimistluseks otsustasin katta Dutch Baby mesiste marjadega, sest marjade ja mee kooslus on i-me-li-ne, sealjuures kasulik ning toob maitsetesse kenasti tasakaalu. Kui Sul peaks nüüd täna või homme küpsetamiseks minema, siis kõik vajaliku leiad kauplusest Apelsin. Olgu selleks hommik, lõuna, õhtu, esmaspäev või pühapäev, Dutch Baby sobib lauale igal ajal. Riivid-pannid kätte ja…küpsetama!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here