Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 5 min
Kokku kuluv aeg: 20 min
Koostisained
- 4 x 120 g kohafilee tükki
- 2 suurt muna
- 150 g maisijahu
- 150 g purustatud maisihelbeid
- 500-700 ml õli
- 3 suurt kartulit
- Soola
Valmistamisõpetus
- Lõika kohafileest umbes 120g tükid.
- Klopi 2 suurt muna ja kasta kohafilee tükid muna sisse.
- Kasta kohafilee tükid maisijahusse.
- Vajadusel korda filee kastmist munasse ja seejärel maisijahusse, et kala oleks ühtlaselt kaetud.
- Kasta filee purustatud maisihelvestesse.
- Kalla pannile 500-700 ml õli ja prae kala õlis umbes 4-5 minutit või kuni kala on pealt kuldpruun.
- Maitsesta kala soolaga.
- Viiluta kartulid ja friteeri samas õlis kuldpruuniks.
Fish & Chips
Fish & Chips on brittide rahvusroog, mida on Inglismaal võimalik osta põhimõtteliselt igast pubist ja baarist. Lisaks müüakse seda ka niisama tänaval kiirtoiduna. Britid nagu meiegi oleme mererahvas ning kala on kergesti kättesaadav. Nad kasutavad nutikalt ära värske tooraine ning teevad seda väga edukalt. Ka eestlased võiksid rohkem kala süüa ning just valget kala. Mõtlesime meiegi oma panuse anda brittide tänavatoidu haarde laienemisse ning meil valmis fish & chips, mille põhiliseks koostisaineks valisime kohafilee.
M.V.Woolist saime endale ilusa ning juba puhastatud kohafilee. Nii, et kala puhastasime peale aega ei pidanudki raiskama. Lõikasime sellised parajad, suured tükid. Kes soovib võib ka väiksemad palad endale lõigata. Näiteks, kui on suurem seltskond tulemas ning sööjaid rohkem. Paneeringuks kasutasime maisijahu ja maisihelbeid. Need lähevad omavahel väga hästi kokku ning purustatud maisihelvestega jääb fish & chips mõnusalt krõbeda ja õhulise koorikuga.
Ega muud raskust ei olnudki. Lihtsalt tõstsime kalad ettevaatlikult õli sisse ja kui kalapalad valmis said, siis samas õlis valmistasime ka friikartulid. Sama õli kasutades jääb friikartulitele parem maitse ning ei pea ka õli mõttetult raiskama. Lisaks hoiab see ka kõvasti aega kokku.
Fish & Chips saigi valmis ning kõrvale serveerisime majnoneesikastme, kuid võib ka valmistada tartar kastme. Kes soovib teada, kuidas tartar kastme valmistamine käib, siis võib kiigata meie graavilõhe retsepti, kus õpetasime seda kastet valmistama.
Maitsev roog oligi valmis. Kellele siis fish & chips võiks sobida? Kindlasti kõigile pubitoidu fännidele ja kalasõpradele. Kuna kala ise on mõnusa koorikuga kaetud, siis säilib väga hästi koha tekstuur ning maitse. Lisaks krõbeda ning mahlase kooslus mõjub väga isuäratavalt ja maitsvalt. Sellist rooga võib pakkuda väga edukalt lõuna- ja õhtusöögiks või mõnusaks vahepalaks söögikordade vahel. Sööge ikka rohkem kala, sest ka meie oleme mererahvas ning toorainet, mis lihtsasti kättesaadav, võiks rohkem süüa. Lisaks ju öeldakse, et kes kala sööb, sellel pea lõikab.