Valmistamisaeg: 5 min
Küpsetamise aeg: 0 min
Kokku kuluv aeg: 5 min
Koostisained
- 1 suurem avokaado
- 1 väiksem punane sibul
- pool tšillikauna ilma seemneteta
- 2 küüslauguküünt
- peoga koriandrit või peterselli
- 1 väikse laimi mahl
- 2-3 spl oliivõli
- 4 kirsstomatit
- nachod
- sool
- pipar
Valmistamisõpetus
- Pane kõik komponendid köögivilja purustajasse.
- Haki peale kirsstomatid.
- Serveeri koos nachodega.
Guacamole
Talv pole meil see aasta väga pikk olnud, küll aga on väsitavana mõjunud see pool aastat kestnud sügis. Meil siin retseptisahtlis on sellele lahendus – mõnusalt lõunamaine teemapidu, mille toidulauda katavad muu hulgas isuäratav guacamole ja nachode kombo. Koostöös kauplusega Apelsin saab selle tegemine olema veel eriti lihtne.
Täiuslikuna sündinud
Pole palju toite mis püsiksid muutumatuna tervelt 2500 aastat, kuid guacamole on üks neist. See avokaadodel põhinev hõrgutav kastmeke on oma olemuselt olnud muutumatu sellest ajast saati kui keegi lõuna-ameeriklane, kulinaariageenius, otsustas ühe avokaado koos tomati, sibula ja tšillipipardega läbi segada. Ning just nimelt kastmeke – guacamole tähendab otsetõlkes ’avokaado kastet’. Muide, enne kui avokaadot läänes sellise nime all tunti, kutsuti seda põnevat puuvilja „alligaator-pirniks“. Päris äge.
Avokaadot peetakse muu hulgas ka supertoiduks. Nimelt on sellel tohutu toiteväärtus kuna koosneb suures ulatuses tervislikest taimerasvadest. Lisaks headele rasvadele on seal ka terve hunnik vajalikke vitamiine ja antioksüdante. Kõik need aitavad kaasa sinu südame tervisele ning väga palju ka seedimisele – avokaado rasvad aitavad teistel taimsetel toitainetel paremini imenduda. Kõlab tõepoolest nagu supertoit, pole siis ka ime, et seda pea 10 tuhat aastat kasvatatud on.
Teeme elu lihtsaks
Olen varem ka sellest vidinast rääkinud ning nüüdki pean seda kiitma – hakkija-purustaja ning selle abil on guacamole tegemine lausa naeruväärselt lihtne. Lõikasin avokaado pooleks ning tõmbasin sealt noaga kivi välja. Sisu koukisin lusikaga otse sellesse hakkijasse.
Lisasin sinna kõik muud koostisosad välja arvatud tomatid, pressisin peale värsket laimimahla ning hekseldasin kogu kompoti mõnusalt läbi. Nüüd ei olnud muud, kui see ’avokaado-kaste’ taldrikule tõsta, lõikuda sinna peale tomatid ning serveerida koos nachodega.
Toiduelamused põnevaks
Ükskõik mille sa oma toidulauale tõstad, kõike saab muuta põnevamaks läbi selle keskkonna kus sa oma toitu serveerid. Tee valmis üks isuäratav guacamole, kutsu külla sõbrad, tõmmake sombreerod pähe ning pange käima mõni vinge mariachi playlist. Kui sügis ei taha otsa saada, siis tooge suvi ise kohale, kasvõi õhtuks. Nüüd vaadake välja millal peo jaoks esimene vaba päev tulemas on, külastage julgelt kauplust Apelsin, et leida kõik kodus vajalik ja siis tegema.