Valmistamisaeg: 30 min
Küpsetamise aeg: 45 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 15 min
Koostisained
10-12-le
- 1 pakk Härmavilja mustikaid
- 3 toru vanilje kohupiimakreemi
- 150g võid
- 180g jahu
- 80-100g suhkrut
- 1 tl küpsetuspulbrit
- näpuotsaga soola
- 1 muna
- 50g mandlilaaste
Valmistamisõpetus
- Taigna valmistamiseks sega jahu küpsetuspulbri, suhkru ja soolaga ning pane sisse või.
- Tõsta purutainas külmikusse ootama.
- Kreemi valmistamiseks sega kohupiim ja muna ning lisa mustikad.
- Eelsoojenda ahi 180 ℃.
- Vooderda 22 cm neljakandiline või ümmargune vorm küpsetuspaberiga.
- Laota vormi põhja 2/3 tainast, vala peale kohupiimakreemi mustika segu ja raputa peale ülejäänud puru ning mandlilaastud.
- Aseta eelsoojendatud ahju keskele ja küpseta 35-40 min või kuni kook on kuldpruun.
- Serveeri jahtunult.
Härmavilja mustika kohupiima purukook
Me kõik teame, et jaanuaris on veel liiga vara vaadata kevade poole, aga me teeme seda ikkagi. Ootus on suur, eelkõige tunneme puudust vitamiinidest ning päikesest. Seetõttu otsustas Retseptisahtli peakokk Margit teha mustika purukooki, mustikatel on selline eriskummaline võime tuua maitsemeeltele kevadine/suvine mekk. Lisaks on mustikas ülimalt hea vitamiini allikas. Antud juhul on see muidugi koogi sees, kus on ka suhkur, aga siiski!
Purukook on pärit Inglismaalt ja kuulub traditsiooniliste Briti küpsetiste hulka. Selle juured ulatuvad tagasi 20. sajandi algusesse. Kuigi täpne päritolu on veidi hämar, on see kujunenud üheks armastatumaks ja lihtsamini valmistatavaks küpsetiseks. Retseptid võivad erineda sõltuvalt piirkonnast ja hooajast. Kõige tavalisemate retseptides kasutatavate puuviljade hulka kuuluvad õunad, pirnid, virsikud, vaarikad ja mustikad. Kuigi purukoogi juured on Inglismaal, on see retsept muutunud populaarseks üle maailma. Eri kultuurides ja piirkondades on tekkinud kohalikke variatsioone vastavalt kättesaadavatele koostisosadele ja maitsetele. Kaasaegsetes retseptides on tihti näha ka täisterajahu või kaeraküpsiseid, mis annavad kogu küpsetisele tervislikuma pöörde.
Meie kasutasime oma purukoogi retseptis Härmavilja külmutatud kultuurmustikaid. Võrreldes harilike mustikatega on kultuurmustikad välimuselt suuremad ning maitselt magusamad ning sobivad retsepti ideaalselt. Antud toode on perfektne lahendus, kui hooajaline mustikasaak jäi väikeseks või sügavkülma varud on otsakorral. Härmavilja külmutatud kultuurmustikad maitsevad samamoodi, kui mitte paremini. Külmutamine ei ole muutnud maitset ega omadusi.
Mustika purukook on imelihtne küpsetis, see sobib kõige uhkemasse restorani, tagasihoidlikule peolauale ning argipäeva magustoiduks. Mustikate omadus sobituda nii küpsetistesse kui ka liha peale illustreerib selle marja laia ampluaad. Retsepti valmistamisel peab olema valmis seda kordama, sest see on Sinu pere uus lemmikretsept.