Vahuvein Retseptisahtel

Mõni aeg tagasi toimus meil – kui nüüd Rasmus julmalt välja arvata – väga naistekeskne suur Retseptisahtli kokakool. Lubame, et kirjutame blogis ka kõigest, mis seal toimus järgemööda, kuid tänase päeva puhul keskendume kihisevatele jookidele, mida seal maitsesime ja osavõtjatele koju võtmiseks ka kaasa pakkisime – Freixenet’ vahuvein kolmes eri vormis.

Kokakoolis degusteerisime Freixenet’i kolme Cava-d. Joogid on küll kõik kihisevad vahuveinid, kuid maitselt erinevad ning nende kolme seast leiavad endale kindlasti kõik oma lemmiku. Kaks esimest, mida kokakoolis ka prooviti, said igatahes meie osavõtjate ovatsioonide osaliseks. Eestisse toob ja siin edasi müüb neid Liviko. Põhiline erinevus kolme Cava vahel tuleneb viinamarjasortidest, millest vahuvein valmistatakse.

Musta värvi pudelis Cordon Negro Brut Cava valmistamiseks on kasutatud samu viinamarjasorte, kuid teistsuguses vahekorras ning sealt tulenebki suurem maitseerinevus – Parellada (40%), Macabeo (33%) ja Xarel-lo (25%). Vahuveinil lastakse enne veinikivi eemaldamist seista samuti kauem kui heledas pudelis Carta Nevada Brutil. Cordon Negro Brut seisab enne 18-24 kuud, heledas pudelis Carta Nevada Brut ainult 12-15 kuud. Suurem kogus Parellada sordist viinamarja annab Cordon Negro Brutile intensiivsema ja puuviljasema aroomi ning maitse.

Läbipaistvas heledas pudelis Carta Nevada Brut Cava valmistamiseks on kasutatud heledaid viinamarjasorte vahuveini valmistamiseks – Parellada (33%), Macabeo (33%) ja Xarel-lo (34%). Tegemist on kerge, kuiva ja aromaatse vahuveiniga, mida sobib suurepäraselt kasutada aperatiiviks ning pidulike sündmuste tähistamiseks.

Kolmas Cava, mida me küll kokakoolis testida ei jõudnud, kuid seltskonnale koju kaasa pakkisime, on roosat värvi Rosado Sero, mis on Eesti müüduim Rose Cava. Sobib suurepäraselt külmade eelroogade juurde, vastuvõttudele, pidulike sündmuste tähistamiseks. Maitse ning aroom on kerged, värsked, puuviljased ja elegantsed.

Et nende kolme seast enda lemmik valida, tuleks kõik ikka oma maitsemeelte abil läbi katsetada. Võime vaid kinnitada, et suurepärased joogid pidulike tähtpäevade kõrvale on nad kõik.

Vaata meie teisi joogisoovitusi siit!

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here