Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 35 min
Koostisained
- Kikase Talvegrill
-
1 väiksem hiinakapsas
-
1 punane porgand
-
2-3 spl konserv mandariine
-
1 väike punane sibul
-
1-2 spl mandlilaaste või purustatud mandleid
Kastme koostisained
- 1 spl oliiviõli
-
1 spl mandariinivedelikku
- 1 spl sidrunimahla
-
1 väike punane sibul
- soola
- pipart
- soovi korral värsket hakitud peterselli
Valmistamisõpetus
- Kuumuta ahi 180 kraadini.
- Küpseta kalkunit umbes 15-20 minutit ahjus.
- Haki salati koostisosad ja sega kausis.
- Salati kastme tegemiseks sega kastme koostisosad kokku.
- Serveeri salat taldrikule, vala kaste peale ja tõsta kalkunitükid salatile.
Kalkun värske salatiga
Hiljuti rääkisin oma grill-liha isu rahuldamisest talvisel moel ehk ajasin Kikase kanalihast talvegrilli koos mitmete köögiviljadega vardasse ja küpsetasin neid ahjus. Kui ma selle tarbeks omale grillmaterjali valisin, oli kanaliha kõrval teinegi liha – kalkun, õigemini Kikase talvegrill kalkunilihast. Teades oma tihedat graafikut, haarasin ka selle kaasa, et teile aastavahetuseks üks mõnus retsept välja pakkuda – kalkun värske salatiga.
Meil, siin Maarjamaal, on kalkun toidulaualt suhteliselt kõrvale jäänud kuigi tegelikkuses on põhjust selle söömiseks küll. Esiteks loomulikult selle mõnusalt rikkalik maitse, mis teeb minu arvates kanale silmad ette. Teiseks on see ka väga tervislik – sellist B3, B6 ja B12 vitamiinide segu naljalt muust lihast kätte ei saa, rääkimata ohtrast valgusisaldusest, mis peaks sobima suurematele spordisõpradele. Tagatipuks kõlbab sellest teha ka väga mitmeid roogasid, üheks neist kalkunitükid värske salatiga.
Kikase maitsemeistrite töö on mulle alati meeldinud ja tuleb tõdeda, et nad ei vedanud ka nüüd alt. Kalkunitükid on marinaadi omale mõnusalt sisse tõmmanud ning mul ei jäänud muud üle kui kalkun lihtsalt ahjus läbi küpsetada. Kõrvale tegin maitsva salati kõigest kapis olnud värskest ning ega suurt muud üle ei jäänudki kui laud katta ja küünlad süüdata.
Nii lihtne ongi aastavahetuseks laud katta – Kikase meistrite poolt maitsestatud kalkunitükid ja pisut värsket salatid. Kui peaks juhtuma, et mõned kalkunitükid söömata jäävad, siis võid neid vabalt ka järgmisel päeval teistes roogades kasutada, sest kalkun sobib nii võileiva vahele, pasta sisse või hoopis teha sellega mõni maitsev pajaroog. Igatahes – pühadeperiood on tuntud oma närvilisuse poolest ja soovitan siinkohal oma elu natuke lihtsamaks teha just kokkamise arvelt, sest Kikase talvegrillist võib teha väga mitmeid maitsvaid roogasid.