kartulisalat Retseptisahtel

Kokku kuluv aeg: 35 min

Üheltki eestlase peolaualt ei puudu kartulisalat. See pole nüüd küll selline retsept, mis laste peolauale sobib, kuid täiskasvanuid võlub see kindlasti.

Seda kartulisalatit iseloomustab rikkalik maitse. Suitsulõhe ja kalamari ning kapparid annava salatile üllatava maitse, mida paljud kartulisalati juures üldse ei oota. Siiamaani on see uutmoodi kartulisalat saanud meil aga väga palju kiidusõnu. Isegi need, kes kala tavaliselt ei armasta, proovivad selle ära ja jäävad maitsega üsna rahule.

Otsustasime salatis kasutada mõnele algamale kokkajale tundmatut koostisosa, milleks on kapparid. Kappar on Vahemere maades kasvava ronitaime torkava kappari (Capparis spinosa) õiepung, mida kasutatakse maitseainena. Tänapäeval säilitatakse ja müüakse kappareid tavaliselt soolatuna või marineerituna äädikas, soolvees, õlis või veinis. Kuna kapparites leidub kibedamaitselist glükosiidi, siis tõstavad need isu ja soodustavad seedimist. Kuna kapparitel on tugev maitse, siis lisatakse tavaliselt need toidule toiduvalmistamise lõpus.

Tegelikult on see täiesti suurepärane mõte – kokku liita magus ja soolane. Pakkusime seda eelroana ka veel oma tuttavatele, kellega üks õhtu koos istusime. Kiidusõnad ei tahtnud lõppeda. Kõigi arvates oli see eelroog lihtsalt imeline. Seega, kui tahad kedagi üllatada, siis ära paku magusa glasuuriga piparkooke, vaid pista piparkoogid sinihallitusjuustu dipikastme sisse!

kartulisalat

Koostisained

  • 4 keskmist kartulit
  • 200 g suitsulõhet
  • 2 marineeritud kurki ja sama kogus värsket kurki
  • 1 -2 tl mädarõigast
  • 3 kõvaks keedetud muna
  • 2 supilusikat punast kalamarja
  • 2 tl laimimahla
  • 200 g hapukoort ja 100 g majoneesi
  • soola
  • pipart
  • tilli ja rohelist sibulat ning soovi korral kappareid

Valmistamisõpetus

  • Keeda 4 keskmist kartulit pehmeks ja lase neil jahtuda.
  • Samal ajal keeda teises potis munad kõvaks.
  • Tükelda kartulitest suuremad kuubikud kui tavalise kartulisalati jaoks.
  • Tükelda ka lõhe, marineeritud ning värske kurk.
  • Sega tükeldatud toorained kausis kokku.
  • Tükelda või purusta kahvliga 2 kõvaks keedetud muna, ning lisa need kaussi ülejäänud tooraine hulka.
  • Lisa juurde punane kalamari, mädarõigas, sool, pipar, laimimahl, roheline sibul, till ja soovi korral kapparid.
  • Pane juurde hapukoor ja majonees ning sega kogu salat kokku.
  • Lisa kaunistuseks kõige peale üks tükeldatud muna.

Loe ka meie teist kartulisalati retsepti!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here