jõulukook

Valmistamisaeg: 45 min

Küpsetamise aeg: 1 h

Kokku kuluv aeg: 1 h 45 min

 

Koostisained

  • 250g toasooja või
  • 200g suhkrut
  • 4 L muna
  • 225g isekerkivat jahu 
  • 0,5 tl piparkoogi maitseainet
  • 1 tl riivitud ingverit
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 150g maitsestamata kreeka jogurtit
  • 1 tl vaniljesuhkrut

Kreem:

  • 300 ml vahukoort
  • 200g kohupiima
  • 50g riivitud valget šokolaadi

Kaunistuseks:

  • beseeküpsiseid
  • piparkooke
  • šokolaadinööpe
  • värskeid marju

Valmistamisõpetus

  1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini.
  2. Vahusta või ja suhkur.
  3. Lisa ükshaaval aeglaselt mikserdades munad.
  4. Lisa jogurt.
  5. Sega kuivained kokku ja lisa vähehaaval taignasse.
  6. Vala tainas ühtlaselt ahjuplaadile ja küpseta 30-35 minutit või kuni tikk tuleb puhtalt välja.
  7. Eemalda pannilt ja lase jahtuda.

Kreem:

  1. Vahusta vahukoor ja sega sisse kohupiim ning riivitud valge šokolaad.
  2. Kasuta pritsikotti ja tee tupsud üle alumise kihi. Soovi korral lisa alumisele kihile värskeid marju või marjamoosi.
  3. Tupsuta ülejäänud kreem pealmisele kihile ja kaunista piparkookide, beseeküpsiste ja värskete marjadega.
  4. Lase koogil tõmmata. Võid koogi valmistada ka tunde enne serveerimist. Siis säilita kook jahedas kuni serveerimiseni!

jõulukook

Kihiline jõulukook

Pidulik Kokakool algas pauguga ning lõppes samuti pauguga, meil on tavaliselt nii kombeks. Enne kui alustati kinkide lahti pakkimisega, tuli veel valmistada magustoit. Retseptisahtli peakokk Margit otsustas valmistada midagi traditsioonilist ning selleks oli kihiline jõulukook.

jõulukook

Kihiline jõulukook poleks olnud jõulukook ilma piparkoogimaitseaineta, kuid kuidas üldse tekkis selline eriskummaline maitse. Piparkoogiretseptid ja -maitseained pärinevad mitmetest Euroopa piirkondadest, kus need said alguse juba keskajal. Piparkoogid, millele maitseaine lisati, muutusid populaarseks eriti jõulude ja muude pidustuste ajal. Keskaegses Euroopas olid vürtsid sageli kallid ja eksklusiivsed kaubad, mistõttu piparkoogid, mis sisaldasid mitmeid vürtse, muutusid eriliseks ja hinnatud maiuseks. Piparkoogid said tuntuks mitmes Euroopa riigis rahvapäraste jõulutraditsioonide osana. Erinevates piirkondades kujunesid välja erinevad retseptid ja maitseainesegud. Piparkoogimaitseaine on seega osa pikast pärandist, kus vürtside rikkus ja nende eriline kombinatsioon on aidanud luua maitsvaid ja traditsioonilisi küpsetisi, eriti jõulude ajal.

jõulukook

Elu tegi mugavaks Santa Maria, nende piparkoogimaitseaine on traditsiooniline segu ingverist, nelgist, kaneelist ja kardemonist. Sobib täiuslikult isetehtud piparkoogitaigna või teiste jõulumaiustuste valmistamiseks.

jõulukook

Magustoidu kõrvale käis Le Grand Noir Moscato, mis on magus, aromaatne ja üleküpsenud puuviljade tekstuuriga vein. Aroom on lilleline. Tunda on üleküpsenud kollaseid troopilisi puuvilju, mangot, ananassi ja magusaid tsitruseid – maitse on mahlaselt puuviljane ja keskmiselt puuviljase täidlusega. Maitses on tunda ananassi, ahjuõunu, küpseid aprikoose ning virsikumoosi. Järelmaitse on puuviljaselt pikk ja lopsakas koos kerge mandlinoodiga. Vein sobib hästi koos vürtsika Hiina ja India toiduga, Foie Gras, sinihallitusjuustu, dessertide ja puuviljakoogiga. Serveerida jahutatult 7 – 9ºC, Bordeaux’ tüüpi veiniklaasidest.

jõulukook

Kihiline jõulukook sobis perfektselt meie Kokakooli piduliku õhtusöögi lõppu. Mõnusate jõulumaitsete ja -lõhnade hõngus sai naerdud, kokatud ja lõbutsetud, nüüd jääb vaid üle oodata jõuluvana.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here