Valmistamisaeg: 1 h
Küpsetamise aeg: 8×5 min
Kokku kuluv aeg: 9 h 40 min
Põhja koostisained
8-kihiline kook umbes 10–12 tk
- 170 g mett
- 100 g suhkrut
- 120 g võid
- 1 tl soodat
- 3 L-suuruses muna
- 1/4 tl soola
- 1–2 tl vaniljesuhkrut
- 460 g jahu
- soovi korral 1 tl kaneeli
- 50ml piima immutamiseks
Kreemi koostisained
- 900 ml vahukoort
- 200 g maitsestamata toorjuustu
- 1 tl vaniljesuhkrut (soovi korral)
- 4–5 spl suhkrut (võib asendada meega)
Osta meekoogi koostisosad Barbora e-poest!
Valmistamisõpetus
- Pane paksu põhjaga potti või, suhkur ja mesi ning lase keema, keeda minut või kaks ning keera kuumus maha.
- Sega 1 tl soodat segusse ning sega pidevalt, et meesegu maha jahutada (segades muudab meesegu värvi ja muutub järjest tumedamaks, mis on normaalne), sega kuni segu enam ei kerki.
- Klopi lahti munad ning sega jahtunud meesegusse, kuni värv on veelgi tumedam.
- Sega jahukogus soola, vanilje ning kaneeliga. Seejärel sega jahu kolmes osas mee ja munaseguga, kuni segu on paks ja pisut kleepuv.
- Kui tainas on vedel, võib sellele veidi jahu lisada.
- Sega tainast rahulikult (ära sõtku).
- Aseta tainas 30 minutiks külmutuskappi, pärast on seda kergem lahti rullida.
- Jaga tainas kaheksaks võrdseks osaks ja rulli lahti ning küpseta iga plaati eraldi umbes 5 minutit 170-kraadises eelsoojendatud ahjus.
- NB! Jälgi, et tainas oleks kuldpruun ja pehme, mitte krõbe!
- Kreemi tegemiseks sega toorjuust suhkru või meega. Soovi korral lisa vaniljet.
- Vahusta vahukoor keskmise paksusega vahuks.
- Sega vähehaaval vahukoor toorjuustuga. Nii ei tule segu tükiline, vaid ühtlane.
- NB! Ära kasuta miksrit kreemide kokku segamisel, sest nii muutub segu paksemaks ja ei niisuta koogi kihte.
- Lase taina kihtidel jahtuda ja aseta alusele, niisuta igat plaati piimaga ning aseta 1/8 kreemist plaadi keskele.
- Aseta peale uus kiht, vajuta kuni kreem on ühtlaselt äärteni ja korda kuni viimane kiht valmis.
- Pane kook külma vähemalt 8 tunniks, veel parem kui kogu ööks.
Kodune meekook
Oi millise maiuspalaga me nüüd hakkama saame! See nõuab küll pisut tööd ja aega, kuid tulemus on seda väärt. Kodune meekook on meil retseptiks ning teeme selle mitte ainult eriti mesise, vaid ka väga koduse – selle valmistamiseks ei pea kodust välja astumagi. Vaadake külmiku sisu üle ning kõik puuduoleva saate tellida Barbora.ee ostukorvi ja seejärel koduukse taha klikata!
Meekook, selline lihtsamat tõugu, kus jahu ja mesi on omavahel kokku segatud, on tõenäoliselt üks vanimaid kooke inimkonna ajaloos. Juba 20000 aastat tagasi (jah, ausõna, nii ammu) tehtud koopajoonistelt on näha viiteid metsikutelt mesilastelt meekogumisele ning sellest koogi tegemisele. Tervendav ja toitev, lausa jumalate toiduks nimetatud mesi hoiab inimeste toidulaual siiani väga erilist kohta.
Tänapäevane meekook sai alguse küll pisut hiljem, umbes 19. sajandil. Süüdlaseks võib pidada ei kedagi muud kui Vene keisrinna Jelizaveta Aleksejevnat (Aleksander I abikaasa). Nimelt alustas Vene Impeeriumi köögis tööd noor kokk, kes soovis Jelizavetale koheselt oma oskustega muljet avaldada. Selle auks küpsetas ta valmis oma erilise meekoogi, mis hetkega keisrinna südame võitis. Kõige muljetavaldavam oli selle tembu puhul tõik, et keisrinna ei sallinud mett mitte silmaotsaski.
Meekook pole kõige lihtsam küpsetis, mida ette võtta, aga on seevastu üks kõige maitsvamaid. Mõtle nüüd välja millise erilise sündmuse jaoks sa selle valmis küpsetad (ka mõnus pühapäevahommik kuulub selle alla) ning hakka plaani pidama. Varu valmis toiduained – ohutuks ostlemiseks tuleb appi Barbora, siduge põll ette ning küpsetama!
Step-by-step õpetus
- Pane paksu põhjaga potti või.
2. PS! Mõningatel võidel on mugav mõõdupuu pakendi küljes.
3. Lisa mesi.
4. Lisa suhkur.
5. Lase keema, keeda minut või kaks ning keera kuumus maha.
6. Sega 1 tl küpsetuspulbrit segusse ning sega pidevalt, et meesegu maha jahutada (segades muudab meesegu värvi ja muutub järjest tumedamaks, mis on normaalne). Sega, kuni segu enam ei kerki.
7. Segu paisub äkiliselt ning seda tuleb pidevalt segada, et meesegu maha jahutada (segades muudab meesegu värvi ja muutub järjest tumedamaks, mis on normaalne), sega kuni segu enam ei kerki.
8. Klopi lahti munad.
9. Sega jahtunud meesegu, kuni värv on veelgi tumedam.
10. Sega hoogsalt.
11. Vala segu suuremasse kaussi.
12. Tõsta/kaalu teise kaussi jahu.
13. Lisa jahule vanillisuhkur, sool ja kaneel ning sega.
14. Sega jahu kolmes osas mee ja munaseguga, kuni segu on paks ja pisut kleepuv.
15. Pärast esimese osa jahu lisades on segu selline.
16. Lisa teine osa jahusegu ning sega, seejärel lisa kolmas.
17. Pärast kolmanda osa jahusegu lisades on segu ilus kollane.
18. Segul/taignal on kleepuv konsistents.
19. Tõsta tainas ahjuplaadile. Aseta tainas 30 minutiks külmutuskappi, pärast on seda kergem lahti rullida.
20. Jaga tainas võrdselt kaheksaks osaks.
21. Rulli taigen õhukeseks.
22. Tee kahvliga augud.
23. Vahusta vahukoor, vaniljesuhkur ja suhkur. Sega vahukoor õrnalt toorjuustuga.
24. Küpseta iga plaat eraldi umbes 5 minutit 170-kraadises eelsoojendatud ahjus. NB! Jälgi, et tainas oleks kuldpruun ja pehme, mitte krõbe!
25. Lase taina kihtidel jahtuda ja aseta alusele, niisuta igat plaati piimaga.
26. Aseta 1/8 kreemist plaadi keskele.
27. Korda sama tehnikat 8 korda.
28. Lõika koogil ääred ilusaks.
29. Raputa peale purustatud koogitainast.