Jõulupart

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 3 h

Kokku kuluv aeg: 3 h 30 min

Koostisained

  • terve part
  • rosmariini
  • apelsinilõike
  • sidrunilõike
  • paar küüslauguküünt
  • suurem sibul
  • 2 sellerivart
  • 2-3 porgandit
  • 50 ml punast veini
  • 2 tl punase veiniäädikat
  • 1 tl mett
  • peterselli
  • tüümiani
  • puljongit

Valmistamisõpetus

  1. Puhasta part ja määri soolaga 24 tundi enne küpsetamist.
  2. Lõika rinnaku peki sisse ruudud, et rasv saaks näha alt paremini välja voolata.
  3. Pane pardi sisemusse apelsini- või sidrunilõike või mõlemaid (meie panime umbes kaks 1 cm paksust apelsinilõiku ja kaks sidrunilõiku ja paar oksa rosmariini.
  4. Kui part täidetud seo jalad kokku, et apelsini ja sidruni mahl sees püsiks.
  5. Pane ahjuplaadile kastme põhjaks paar küüslauguküünt, suurem sibul, 2 selleeivart ja 2-3 porgandit.
  6. Kui võimalik aseta part restile köögivilja kohale, et rasv voolaks pannile ja part küpseks ühtlaselt.
  7. Köögivilja pole vaja soolata, sest part on eelnevalt soolatud.
  8. Lisa ainult maitserohelist, näiteks peterselli, tüümianit ja klaas vett või puljongit.
  9. Eelsoojenda ahi 150 kraadini ja pane traimer 1.5 tunni peale.
  10. Kui on möödunud 1.5 tundi, siis võta part välja ja pintselda nahka 50 ml punase veini,  1 tl mee ja 2 tl punase veiniäädika seguga.
  11. Korda seda nüüd veel 2 korda iga 30 minuti tagant.
  12. Kokku on part ahjus 3 tundi.

Jõulupart

Krõbe jõulupart

Eesti köögis pole millegi pärast pardi valmistamine pühadeks nii populaarne, kui seapraad või verivorstid. Kuigi näiteks Prantsusmaal on part väga populaarne jõuluroog. Samas parte oleme ise kõvasti ajalooliselt kasvatanud ning ka pardijaht on meie maal siiani populaarne. Krõbe jõulupart pühadel on üks piduroog, mille valmistamise võiks meist igaüks korra elus järele proovida.

Jõulupart

Üks hea soovitus, mis saadab teid terve elu on see, et hankige endale üks suur korralik kaanega ahjuvorm. Meie saime enda oma Apelsini poest – ilus, suur ja punane ning sobib kõikvõimalike hõrgutiste valmistamiseks. Tõeline hõrgutis oli ka meie ahjupart. Mille valmistamine ei ole keeruline, kuid samas peab natuke aega varuma, et see ikka õigesti välja tuleks.

Jõulupart

Üks huvitav osa oli kindlasti pardi täitmine. Et jõulupart selle õige mekiga oleks, oli vaja see enne apelsini ning kõige muu maitsvaga täita. Meelde tuli Mr. Beani osa, kus ta püüab hiigelsuurt kalkunit täita ning jääb sinna peadpidi kinni. Meil seda õnneks ei juhtunud, sest Margit on kogenud kokk ning ainult käsi on vaja aeg-ajalt sinna sisse toppida.

Jõulupart

Jõulupart on selline roog, mille lahti lõikamine on ka omaette kunsttükk. Kõige parem on seda teha nii, et toote selle laua keskele ning asute siis lõikama. Enne küsite, kes mis tükki soovib ning seejärel asute pardi kallale.

Jõulupart

Jõulupart on küllaltki pirakas ning täitev roog ning kindlasti jääb seda ka pärast pidusööki üle. Jäägid saad mugavalt tsellofaanist paberisse keerata ning külmkappi panna. Siis on hea järgmistel päevadel seda võtta ning maitsvaid võileibu valmistada. Meile igatahes jõulupart väga maitses. Eriti hästi õnnestus selle krõbe nahk, mis nägi ka väga efektne serveerides välja. Kui teil on kavas nendeks jõuludeks midagi erilist valmistada, siis soovitame soojalt ahju pista jõulupart, mis teeb iga pidusöögi veelgi unikaalsemaks elamuseks.

Jõulupart

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here