Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 5 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 15 min
Koostisained
- Sobiv Liivimaa Lihaveise steik
- Praadimiseks kvaliteetne oliiviõli või päevalilleõli
- Viimistlemiseks võid, soola, pipart ja soovi korral ürte (rosmariin, tüümian, küüslauk)
- Meie serveerisime spargliga
Valmistamisõpetus
- Võta liha umbes tund enne praadimist külmkapist välja.
- Leia paksu põhjaga pann, millel kuumus jaotub ühtlaselt (soovitatavalt malmist).
- Kuumuta pann keskmise kuumusega, lisa lihatükid ükshaaval pannile.
- Maitsesta soola ja pipraga ning prae mõlemalt poolt.
- Aeg oleneb lihatüki paksusest, aga umbes 4 cm paksune lihatükk praeb medium miinuse (medium rare) saavutamiseks umbes 4-5 minutit. Liha peaks olema veidi vetruv.
- Lase steigil puhata sama kaua, kui see oli pannil ehk kui praadisid 5 minutit, siis lase enne serveerimist 5 minutit puhata.
- Pannile jääv praadimise „mahl“ kasuta ära kastmena.
Mahlane veiseliha steik
Grillihooaeg on kohe-kohe algamas ning otsustasime Retseptisahtlis selleks puhuks valmistada ühe mehise ja mahlase steigi. Meie steik valmis küll pannil, aga parima steigi saab loomulikult grilli peal.
Steike on sõltuvalt lihatükist väga-väga erinevaid. Meie valisime Liivimaa Lihaveise antrekoodi steigi (ik. rib eye steak), mida peetakse steikide maailmameistriks. Nimelt on antrekoodi liha pehmus võrreldav fileedega, aga selles on rohkem rasva, mis annab steigile parema maitse. Antrekoodi steigi liha on võetud veise turjatükist. Antrekoodi steiki serveeritakse ka koos ribiga, sellisel juhul on steigi nimetus Tomahook (ik Tomahawk) steik, sest liha koos ribiga sarnaneb indiaanlaste sõjakirvele.
Nagu juba eelpool mainitud, valmis meie antrekoodi steik Liivimaa Lihaveise lihast. Liivimaa Lihaveise liha pärineb rohumaadel vabalt ja stressivabalt kasvanud veistelt. Rohumaaveise liha on väga tervislik ja suurepärane valguallikas. Kuna veised kasvavad vabalt ja stressivabalt, ei söödeta neile sisse ka antibiootikume, mida saavad farmides kasvavad loomad ehk teisisõnu on antud liha antibiootikumivaba. Lisaks antrekoodile, mida kasutasime oma retseptis, leiad Liivimaa Lihaveise lihavalikust pea kõik teised veiseliha tükid ning järgmisel korral proovi näiteks sisefilee steiki (ik tenderloin), mis on steikidest üks pehmemaid või prae üks korralik New Yorgi steik, mis valmistatakse veise välisfileest.
Meie keerasime praadimisel oma steiki mitu korda, mõned keeravad steiki vaid korra. Soovitame katsetada mõlemat pidi, et steik tuleks kooskõlas sinu stiili ja maitseelistustega. Steigi kõrvale praadisime sellerit, aga sobivad pea kõik köögiviljad – uudista, katseta, avasta! Samuti sõltub praadimise aeg sellest, millisena sa oma steiki eelistad. Meie tegime Retseptisahtlis medium miinus (medium rare) steigi. Julgustame sind katsetama, et saaksid sõbradele-sugulastele ning eelkõige iseendale pakkuda tõeliselt sinu kokkamisstiili iseloomustava steigi.