Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 25 min
Kokku kuluv aeg: 45 min
Koostisained
- 500 g pärmilehttaigent
- 300 g kukeseeni (võivad olla ka puravikud)
- 1 spl oliivõli (seente praadimiseks)
- 1 spl võid (seente praadimiseks)
- 1 keskmine sibul
- 1 küüslauguküüs
- 50 ml vahukoort
- Värsket tüümiani
- Soola
- Pipart
Valmistamisõpetus
- Prae tükeldatud sibul ja küüslauk oliivõlis klaasjaks.
- Lisa seened ja või ning hauta kuni vesi on aurustunud ja lisa vahukoor.
- Laota seenesugu taignale ja küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit või kuni pirukas on ilus kuldpruun.
- Kaunista värske tüümianiga.
Kukeseenepirukas
Sügis, igal aastal käib ta meie Eestimaad väisamas ning ei jäänud ta tulemata ka sel aastal. Endale omasel kombel võttis see kaasa ka terve sülemi loodusande seal hulgas ka kõik need erinevat sorti seened, mis meie metsaaluseid ideaalselt kaunistama sobivad. Just nende seentega võtamegi täna midagi põnevat ette – abiks kauplus Apelsin küpsegu valmis üks hiiglama maitsev seenepirukas!
Seened on ühed veidrad asjandused. Neid on nii mitut erinevat sorti, et ei jõua kokku lugedagi. Suuruselt mikroskoopilisi, kui ka hiiglaslikke maa-alasid katvaid ning loomulikult on nende seas ka söödavaid ja üksjagu mittesöödavaid. Just selle viimase tõttu tasub seenel käies alati väga tähelepanelik olla mis täpsemalt sinu korvi lendab – kui seent ära ei tunne, ei tasu ka kaasa haarata. See osa mis söögiks siiski kõlbab on tohutult tervislik. Erinevatel seentel on ka erinevaid tugevusi, aga kõigis neis on palju kiudaineid ja taimset valku. Samuti on seentes seleeni, mis on väga oluline antioksüdant – ta võitleb erinevate haiguste vastu ning aitab ennetada ka vähi tekkimist. Olgu see siis pilvik, puravik või riisikas, kui söögiks kõlbab siis on tegu millegi väga tervislikuga millest valmis küpsetada üks isuäratav seenepirukas.
Kõige esimese asjana valmistasin ette seened. Praadisin need koos sibula ja küüslauguga läbi ning lisasin ka sekka pisut võid, hautasin kuni vesi oli ära aurustunud. Nüüd võib lisada ka koort, aga mina tegin seda pärast, kui olin seened vormi laotanud. Just ühest korralikust ahjuvormist saabki korralik pirukas alguse ja minul on see olemas, mittenakkuv pind teeb selle puhastamise tohutult lihtsaks ja sobib see ka kõikidesse minu ahjudesse, nii saab muretult kokkamisega tegeleda.
Katsin vormi tainaga ning laotasin pannilabidat kasutades sellele kukeseened, pannilabidaga saab seeni väga mugavalt tainal ühtlaseks kihiks sättida. Siis lisasin koore ning pisut tüümiani ja seejärel läks mu seenepirukas ahju oma aega ootama.
Ahjust tuleb pirukas välja nagu plaadipitsa, mida siis vastavalt soovile võib tükkideks hakata lõikama. Pitsalikule toidule kohaselt lasen käiku oma pitsalõikuri, järjekordne väike element minu köögiriistade hulgas mis ikka ja jälle mu elu kergemaks teeb. Tugev ja stabiilne lõikeriist nagu üks selline olema peab.
Loe, kuidas valmib meie kuldne seenepirukas!