Küülikukoib

Valmistamisaeg: 2 h 30 min

Küpsetamise aeg: 1 h

Kokku kuluv aeg: 3 h 30 min

 

Koostisained

  • 1 purk Põltsamaa magushaput köögiviljasalatit
  • 4 küülikukoiba
  • 100 ml kanapuljongit
  • 1-2 tl kartulijahu
  • 200-250 g Basmati riisi
  • värskeid ürte, näiteks koriandrit või murulauku
  • praadimiseks oliiviõli
  • tšillit

Valmistamisõpetus

  1. Pane küülikukoivad küpsetuskotti ja vala peale Põltsamaa köögiviljasalat.
  2. Lase külmikus marineeruda minimaalselt 2 tundi. Parim kui üleöö.
  3. Eemalda küülikukoivad marinaadist ja prae mõlemalt poolt mahlad kinni. Lisa koibadele veidi soola ja pipart.
  4. Aseta küülikukoivad ahjuvormi põhja, vala peale puljong ning köögiviljamarinaad. Kata pealt fooliumiga või ahjuvormi kaanega.
  5. Küpseta 190-200 kraadises ahjus umbes tund aega. Kui kaste on liiga vedel, sega 1 tl tärklist vee või puljongiga ja sega pidevalt, kuni kaste enam ei paksene. Kastme kuumusest piisab, keeta pole vaja.
  6. Pese ja keeda riis 1:3 vahekorras, kuni riis on pehme. Maitsesta soolaga. Parim oleks, kui vesi keetmise ajal ära auruks, aga kui jääb veidi põhja, sõelu see välja ja lase riisil veidi auruda.
  7. Serveeri värskete ürtide ja hakitud tšilliga.

Küülikukoib

Küülikukoib Põltsamaa magushapu köögiviljasalatiga

Küülik ei ole tavapärane lihavalik meie menüüdes ja selle valmistamine on paras pähkel, sest küüliku liha on rasvavaene, kuid see-eest on seal palju valku. 2023. aasta märtsis toimunud Kokakoolis otsustasime seetõttu pearoaks valmistada justnimelt küülikukoibi Põltsamaa magushapu köögiviljasalatigaSiinkohal peab mainima, et küülikukoib on väga tervisliku roaga just küüliku vähese rasva- ja kõrge valgusisalduse tõttu. Kes varem pole küülikut mekkinud, siis igapäevasest lihavalikust on ta kanale kõige lähemal. Vaatamata sellele on tal siiski omapärane järelmaitse, mida peaks igaüks ise kogema.

Küülikukoib

Küülik on olnud oluline toiduaine juba ammustest aegadest. Juba keskajal oli küüliku söömine populaarne, eriti Euroopas ja Aasias. Keskajal tarvitasid seda delikatessi pigem aristokraadid. 19. sajandil muutus küülikuliha populaarseks ka Ameerikas ja levis kiiresti üle kogu maailma. Kuna küülik on väga paljunemisvõimeline loom, siis on neid lihtne ja odav kasvatada.

Küülikukoib

Selleks, et meie küülikukoib ei kaotaks oma tervislikkuse aspekti, valisime salatiks Põltsamaa poolt valmistatud magushapu köögiviljasalati. Magushapu köögiviljasalat sobib eriti neile, kellele ei meeldi vürtsikad toidud, sest on oma maitselt mahe. Magushapust köögiviljasalat koosneb aedubadest, suvikõrvitsast, tomatist, porgandist ja paprikast. Nende juurde on lisatud veel ananassi, mis annab salatile mõnusalt magusa meki. Selleks, et saavutada hapukas nüanss, on lisatud punaveiniäädikat ja soja kastet. Põltsamaa magushaput köögiviljasalatit võib leida igast hästi varustatud kauplusest.

Küülikukoib

Kellel tekkis idee ise imepäraseid küülikukoibi valmis kokata, aga pole õrna aimugi, kust küülikut leida võiks, siis olge mureta – küülikuliha võib leida hästi varustatud kauplustest, tuleb lihtsalt otsida. Üldiselt müüakse kauplustes farmis kasvatatud küülikuid, kelle liha erineb metsast leitavast ulukist. Ulukiliha on tumedama tooni ja tugevama maitsega. Ulukiliha kasutamiseks peab mõne kohaliku jahimehega ühendust võtma. Mõlemad variandid sobivad, et valmistada maitsev küülikukoib magushapu köögiviljasalatiga.

Küülikukoib

Selleks, et küülikukoib veelgi paremini maitseks, lisasime roa kõrvale veini. Seekord osutus valituks Le Grand Noir Pinot Noir.

Le Grand Noir Pinot Noir on Prantsuse päritolu vein, mille tootja on Le Grand Noir. See on tuntud oma keerulise maitse ja aroomide poolest, mille hulka võivad kuuluda maasikad, punased sõstrad, kirsid ja ploomid, samuti vürtsid nagu nelk ja muskaatpähkel. Pinot Noir’i veinid on tavaliselt õrnad, kergelt happelised ja vähem tanniinse sisaldusega. Le Grand Noir Pinot Noir on suurepärane valik neile, kes armastavad klassikalise Burgundia Pinot Noir’i maitsenüansse. Selle veini pehmed tanniinid ja puuviljased noodid muudavad selle suurepäraseks kaaslaseks liharoogadele.

Küülikukoib

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here