Lahtine pirukas

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 15 min

Kokku kuluv aeg: 1 h 30 min

Koostisained

  • 60 ml oliivõli
  • 500 ml käesooja vett
  • 1 tl soola
  • 2 spl suhkrut
  • 600 g durumjahu või grahamjahu
  • 200 g nisujahu
  • 100 g täistera rukkijahu
  • 1 pakk kuivpärmi
  • Nõo Lihavürsti Tarbatu toorsalaamit
  • Tomateid
  • 1 spl oliivõli
  • Soola
  • Pipart
  • Tüümjani
  • Oregaanot

Valmistamisõpetus

  1. Sega kuivained ja seejärel sega eraldi vedelikud.
  2. Sega kuivained ja vedelikud kokku ning sõtku seni kuni tainas tuleb käte küljest lahti.
  3. Lase tainal kerkida umbes 1 tund.
  4. Puista lauale nisu- või rukkijahu ja rulli tainas lahti.
  5. Kata tainas tomatite ja toorsalaamiga ning maitsesta soola ja pipraga.
  6. Tõsta piruka ääred üles ja vala peale natukene oliivõli.
  7. Tõsta ahju 200-220 kraadi juures 12-15 minutiks.
  8. Võid veel lisada soola ja pipart ning tüümjani ja oregaanot.

Lahtine pirukas

Lahtine pirukas toorsalaami ja värskete tomatitega

Meile meeldib sügis. Puude ja põõsaste lehed värvuvad erksatesse toonidesse ning kui need maha langevad, siis terve maapind on kaetud kui muinasjutulise vaibaga. Kuid sügist värviküllust pakub meile ka hilissuvi, isegi siis, kui lehed on puudel veel täitsa rohelist värvi. Nimelt tomatid värvuvad suvel samamoodi nagu sügisesed lehed, on olemas nii kollaseid, rohelisi, punaseid ning teisi erivärvilisi tomatisorte. Lõpuks otsustasimegi, et meil valmib lahtine pirukas, mis on valmistatud Eesti tomatitest.

Lahtine pirukas

Tomatid, mida kasutasime, olid päriselt ka Eestis kasvatatud ning saime need oma hea sõbranna kasvuhoonest. Tomatid nägid väga isuäratavad ning maitsvad välja. Seetõttu sõime mõned ka kohe niisama ära, et veenduda, kas välimus ja maitse käivad ikka koos. Tomatid maitsesid isegi liigagi hästi ning korraks oli isegi oht, et tomatid saavad enne otsa, kui piruka peale jõuavad. Kuid ainult tomatitega kõhtu ju ei täida. Näiteks tomatid ja salaami sobivad omavahel väga hästi kokku. Nii me ostsimegi juurde veel Nõo Lihavürsti Tarbatu toorsalaamit. Tegu on kõrgema sordi toorsalaamiga, mis on aromaatne ning kergelt vürtsikas. Soovitame kindlasti järele proovida.

Lahtine pirukas

Meie lahtine pirukas tuli välja mõõtmetelt päris suur ning jagus sellest kohe mitmele sõbrale. Pirukat süües saime kohe aru, et oma enda aia tomatitel on ikka hoopis teine mekk. Need on palju magusamad ning igas tomatis on kohe rohkem maitset. Kellel veel endal aeda pole tomatitaimi kasvama pandud, siis soovitame kindlasti järgmisel aastal seda teha ning istutada kohe mitu sorti korraga. Nii saab terve suve kuni esimeste öökülmadeni värskeid tomateid.

Lahtine pirukas

Selline lahtine pirukas on tegelikult väga hea võimalus ka teisi aiasaadusi toidu valmistamiseks ära kasutada. Miks mitte teha sama ka kurkide, peetide, porgandite ja kapsastega. Köögiviljad tuleb ainult hakkida ja viilutada parajateks tükkideks ning põhimõtteliselt suurem töö ongi juba ära tehtud. Lahtine pirukas on väga hea ja lihtne küpsetis, mis tuleb eriti kasuks siis, kui on külla oodata suurt seltskonda.

Loe ka lehttaignapirukate retsepti!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here