Lambaliha

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 5 h 45 min

Koostisained

  • 1 kg lambaliha kondiga
  • 1 tl suitsust paprika maitseainet
  • 1-2 spl tavalist paprika maitseainet
  • 1 spl vahemere ürte
  • 1-2 spl pruuni suhkrut
  • 3-4 spl õli
  • 1-2 keskmist sibulat
  • 1-2 keskmist küüslauguküünt
  • 2 purki purustatud tomateid või pastat
  • 100 ml vett
  • 2-3 tükeldatud porgandit
  • 2 keskmist bataati
  • 6 keskmist kartulit
  • 2 punast paprikat
  • 1 sibul
  • Sool
  • Pipar
  • Või
  • Petersell

Valmistamisõpetus

  1. Sega kokku 1 tl suitsust paprika maitseainet, 1-2 spl tavalist paprika maitseainet, 1 spl vahemere ürte, 1-2 spl pruuni suhkrut, soola, pipart ja 3-4 spl õli ning määri lihale.
  2. Lisa 1-2 keskmist sibulat ja 1-2 keskmist küüslauguküünt.
  3. Hoia külmas marinaadis vähemalt 4 tundi (parem on kogu ööks külma jätta).
  4. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
  5. Lisa lihale veel paar spl oliivõli, 2 purki purustatud tomateid, 200 ml vett ja 2-3 tükeldatud porgandit.
  6. Tõsta liha ahju küpsema 30 minutiks 200 kraadi juures.
  7. 30 minuti möödudes keera ahju 130 kraadile ja küpseta tund või seni kuni liha on pehme ja kondi küljest lahti tuleb.
  8. Teisel ahjuplaadil küpseta ära tükeldatud bataadid, kartulid ja paprikad, lisades peale mõned võitükid.
  9. Haki petersell ja serveerimisel puista lihale.

NB: Liha marinaadi võib teha ka kohe küpsetuskotti.

Lambaliha

Lambaliha paso bucco meetodil

Avaldame teise kokakoolis osalejatele õpetatud retsepti, milleks on lambaliha paso bucco meetodil, mis tähendab aeglaselt küpsenud liha. Margit teeb tihti ka osso bucco meetodil liha, mis on sammuti aeglaselt küpsenud liha, aga vahe on selles, et osso bucco on tehtud loomalihast – selle retsepti teeme ka kindlasti kunagi ära ja avaldame blogis. Kokakoolis osalejad soovisid õppida lambaliha valmistamist, seega  valis Margit retseptiks paso bucco.

Paso bucco valmistamiseks läheb vaja kondiga lambaliha, sest kondiga liha annab puljongile hea maitse ning luuüdis on palju kasulikke aineid nagu näiteks raud.

Avastasime just hiljaaegu enda jaoks sellise toreda koha nagu kauplus Sadama Turg, mis asub Tallinna Kesklinnas, sadama endises C-terminalis, Admiraliteedi basseini ääres.

Mis meile Sadama Turu juures eriti meeldib on see, et lihavalik oli väga, väga hea. Müügil oli  vasika-, lamba-, sea-, veise- ja linnuliha. Meie valituks sellel korral osutus eestimaine lambaliha ja lihameistriga juttu puhudes selgus, et kõik letis olevad toorained on pärit meie enda eesti lihakasvatajate käest. Kes peab lugu eestimaisest toorainest, siis soovitame külastada Sadama Turgu, sest lisaks suurepärasele lihavalikule on seal muus osas kaubavalik päris lai ning uudistasime seal erinevaid tooteid üpriski pikalt. Kauplus näeb seest ka väga lahe välja, selline armas ja kodukootud. Kõike seda mõnusat olemist saatis värske leiva lõhn, mida Sadama Turul ise küpsetatakse.

Paso buccost rääkides, siis liha tuli nii maitsev, et sõid isegi need, kes muidu lambaliha ei söö selle kõrvalmaitse pärast. Kõik kiitsid eriti marinaadi, mida oli tegelikult väga kerge teha ja mis muutis liha tõeliselt maitsvaks. Kõrvale röstisime ahjus bataate, kartuleid, sibulaid ja paprikat, mis sobisid liha ning kastmega suurepäraselt kokku. Eriti hea on hakkida peterselli ja seda veel enne söömist lihale peale raputada.

Lambaliha

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here