Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 30 min
Koostisained
4-le
- 1 pakk Härmavilja Suvist supisegu
- 800 ml vett või puljongit
- 200 ml vahukoort
- 300-400 g lõhefileed
- 80-100 g porrut
- sool
- pipar
- serveerimiseks sidruni- või laimilõike
Valmistamisõpetus
-
Keeda vesi või puljong.
- Vala sisse köögiviljasegu ja porru ning lase keeda 10-15 minutit või kuni köögivili on pehme.
- Lisa vahukoor, puhasta lõhe nahast ja luudest ning tee neist 1,5 cm kuubikud.
- Lisa supile kala ja lase supp keema ning keera kuumus maha, sest kala küpseb kiiresti.
Lõhesupp
Kuigi suppi tuleks süüa igal ajal, on seda eriti mõnus süüa jahedamal perioodil. See lihtsalt kuidagi tekitab sellise hubase ja sooja olemise. Suppidest on lõhesupp kindlasti üks mu lemmikuid. Niisiis panin kokku ühe väga lihtsa ja kiire lõhesupi retsepti, mis kindlasti meeldib kogu perele. Eriti mõnus on seda valmistada peale väsitavat päeva, kui tahaks kiiresti midagi maitsvat süüa.
Esimesed viited supi valmistamisele tulevad juba ajast 20,000 aastat eKr. Enne veekindlate anumate kasutuselevõttu kasutati vee keetmiseks loomanahka ja veekindlaid koore- või pillirookorve. Hilisemal perioodil võeti supi keetmiseks kasutusele savianumad.
Muuseas on ka sõna „restoran“ kasutuselevõtt seotud supiga. Sõna restaurant võeti Prantsusmaal kasutusele 16. sajandil, viidates kõrgelt kontsentreeritud, odavale supile, mida müüdi tänavatel ja reklaamiti kui abivahendina füüsilise kurnatuse vastu. Aastal 1765 avas Pariisi ettevõtja poe, mis tegeles vaid supi müümisega. See ajendas söögikohtade puhul kasutama kaasaegset sõna restoran.
Kuigi lõhesupi valmistamine on igal juhul suhteliselt kiire ja lihtne tegevus, saab selle veelgi mugavamaks muuta kasutades külmutatud köögiviljasegusid. Mina kasutasin Härmavilja suvist supisegu, kuid sobivad ka teised variandid. Külmutatud köögiviljasegude puhul on ka see hea, et nende vitamiini- ja toitainesisaldus on kõrgem, kui hooajaväliselt müüdavad värsked tooted.
Lõhesupp on kerge ja kiire eine, mis maitseb pea kõikidele kalasõpradele. Ma olen isegi märganud, et kui mõni laps nii väga suppi süüa ei armasta, siis lõhesupp maitseb ikka. Lisaks läheb siia suhtelist vähe koostisosasid ja külmutatud köögiviljade puhul pole vaja isegi neid tükeldada. Lõhesupp sobib ideaalselt nii lõuna- kui õhtusöögiks ning selle valmistamine võtab väga vähe aega. Mõnusat supitamist!