Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 30 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 30 min
Koostisained
- 700 g Kodune pärmitaigen
- 500 g metsikut või sushi riisi
- 0,5 pakki Härmavilja vaarikad, mustikad marjasegu
- 200 g teralist kohupiima
- 300 g vanilje kohupiimakreemi
- 125 g suhkrut
- 2 spl jahu
- 150 g võid
- 2 munakollast
- 2 tl vanillisuhkrut
- 0,5 tl kardemoni
- 1 tl kaneeli
- 1 muna määrimiseks
- tuhksuhrut peale raputamiseks
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
- Sulata pärmitainas.
- Sega kokku kohupiim, suhkur, sulavõi ja munakollased.
- Lisa vanillisuhkur, kardemon, kaneel, jahu ja sega korralikult kõik kokku.
- Raputa rullimisalusele veidi jahu ja rulli lahti tainas umbes 1 cm paksuseks.
- Jaga tainas kolmeks osaks ja lõika kahelt pool ääred ribadeks, et üle täidise põimida.
- Laota keskele kohupiimatäidis nii, et 1,5 cm jääks kummastki äärest täitmata. Nii tekivad stritslile küljed.
- Laota kohupiimatäidise peale marjatäidis.
- Põimi lahti lõigatud ääred kordamööda üle täidise.
- Pintselda stritsel lahti klopitud munaga.
- Küpseta ahjus 20-30 minutit või kuni tainas muutub kuldpruuniks.
- Raputa stritslile kaunistuseks tuhksuhkrut.
- Lase stritslil täielikult jahtuda, siis on stritslit kergem lõigata.
Marjane jõulustritsel
Jõulude ajal on meil kombeks oma lähedasi ja sõpru üllatada. Mis on parem üllatus, kui hea ja maitsev toit? Jõulude ajal paneme me palju rõhku jõulupraele – ahjulihad, verivorstid, hapukapsad ja hõõgvein, ent ei saa siinkohal vähemtähtsustada head jõulust magustoitu. Mõtlesin see hooaeg anda jäätisele ja kookidele puhkust ning teha midagi teistsugust – seekord valmistasin ma Retseptisahtlis jõulustritsli. Pärmitaignast tehtud hõrgutis mõjub jõuluõhtul tee või kohvi kõrvale soojalt ja koduselt. Jõulustritsel on täidetud erinevate Härmavilja külmutatud mustikate ja vaarikatega, mis annavad stritslile mõnusa mahlase ja jõuluhõnguse maitse.
Kuigi marjad on mõnusalt mahlased, soovin ma magustoidule veel rohkem kohevust ja maitset anda, mis seoks marjad ja taigna omavahel täiuslikuks. Mõistagi on selleks vanilje kohupiimakreem, mis annab küpsetisele pehme ja kreemise sisemuse. Jõulustritsel on eriline ka oma taigna poolest. Kuigi sisemus on stritslil pehme, muutub taigen ahjus küpsedes ilusalt kuldpruuniks ja tekitab peale isuäratava krõbeda kooriku. Selleks, et muuta jõulustritsel veel kaunimaks, soovitan ma ahjust välja võttes stritslile peale raputada tuhksuhkrut. Nii muutub jõulustritsel veel magusamaks ning tuhksuhkur mõjub stritsli peal nagu värske ja kohev lumevaip.
Kas oled kunagi mõelnud, mis vahe on kringlil ja stritslil? See, kuidas neil vahet teha, on tegelikult erakordselt lihtne. Võti seisneb küpsetise kujus. Kringel on ringi kujuline ning stritsel on pikliku kujuga palmiksai. Seega on tegelikult nende kahe erineva nimetusega pagaritoote erinevus marginaalne. Neid mõlemaid tehakse nii magusaid kui ka soolaseid ning nende põhimõte on seetõttu väga sarnane. Minul oli täna stritsli küpsetamise tuju ning seetõttu langes valik sellele.
Jõulustritsel sobib imehästi magustoiduks külmadel jõuluõhtudel kamina ees kui ka jõululaua magustoiduks, andes sooja nii kehale kui ka vaimule. Lase hea maitsta!