Skandinaavia

Menüü parimatest Skandinaavia maitsetest

Skandinaavia toite iseloomustavad lihtsad ja arusaadavad koostisained. Kodune toit ja kodused maitsed on segunenud justkui luksuslike restoraniroogadega. Siin menüüs on esindatud kõik head Skandinaavia maitsed. Lihtsad, kuid suurepärased retseptid, mida pakutakse ka mitmetes kallites restoranides. Grav lax ehk graavilõhe on väga populaarne restoranide toit, kuid mida paljud ei tea, on see, et selle valmistamine on ka kodustes tingimustes tegelikult ülimalt lihtne.

Üllata oma külalisi ja paku neile imehäid maitseid! Päev enne õhtusööki tee valmis graavilõhe, sest see peab vähemalt 24 tundi külmkapis seisma, et maitsed kala sisse imenduksid. Õnneks võtab selle tegemine vähe aega ja saad lõhe kõigest 5-10 minutiga eelneval päeval näiteks pärast tööd ette valmistada.

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 20 min

Kokku kuluv aeg: 24 h

Eelroog – Graavilõhe

Skandinaavia

Koostisained

  • 300-400 g lõhet
  • soola
  • pipart
  • pruuni suhkrut
  • tilli
  • 2 spl konjakit

Valmistamisõpetus

  1. Raputa lõhe peale 1 ilma kuhjata spl jämedat soola, vaba käega pipart ja 1 kuhjaga spl pruuni suhkrut nõnda, et nendest jääks lõhe peale jäme kord.
  2. Vajuta maitseained kinni ja keera kala korra teistpidi. Kõik mis lahti pudeneb, ära tagasi kala peale pane.
  3. Siis vala peale 2 spl konjakit ja raputa peale hästi palju hakitud tilli. Suru kõik kala sisse, pane kala peale midagi raskuseks ning aseta see 24-48 tunniks külmkappi. Aeg oleneb sellest, kui kuiva graavilõhe soovid.

Märkmed

  1. Serveeri graavilõhe kartuli ja tartar kastmega: haki väikesteks kuubikuteks täpselt sama palju värsket kurki kui marineeritud kurki. Lisa kurkide peale u 2-3 spl majoneesi ja sama palju paksu hapukoort või kui tahad kergemat varianti, siis Saarema maitsestamata jogurtit, sest see on õige konsistentsiga, teised on tartar kastme jaoks liiga vedelad. Siis pane maitse järgi soola ja pipart, lase seista.
  2. Kui teed suurtest kurkidest, siis lase lõigatud kurgil kausis seista ja vala tekkinud vesi ära või võta kurgilt osad seemned ära, muidu muutub kaste liiga vesiseks.

Ülejäänud menüü võtab aga aega umbes 40-50 minutit. Soovitame alustada magustoidu valmistamisest, sest kohupiimakook on alati kõige parem jahtununa. Kuni kook on ahjus, saad hakata tegema lihapalle ja kuni need panni peal valmivad, alusta graavilõhe serveerimise jaoks kartulite keetmise ning pearoa jaoks kartulipudru valmistamisega. Samuti tee umbes 10 minutit enne eelroa serveerimist valmis ka tartar kaste graavilõhe jaoks.

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 20 min

Kokku kuluv aeg: 40 min

Pearoog – Rootsipärased lihapallid

Skandinaavia

 Koostisained

  • u 600 g muredaid kartuleid vähese tärklisega
  • 250-300 ml piima
  • 50 – 75 g võid
  • 500-600 g hakkliha (pool võiks olla veise ja pool kodune hakkliha)
  • 50-75 dl riivsaia
  • 1,5 dl vett
  • 1 muna
  • pipart
  • soola
  • 1 väike sibul
  • 2 suuremat küüslauguküünt
  • tšillipiprapuru
  • soovi korral paprikapulbrit
  • veidi nisujahu

Valmistamisõpetus

  1. Keeda kartulid pehmeks.
  2. Kuumuta piim ja sulata või.
  3. Pane või kuuma kartuli peale ja kergelt tampima hakates, hakka valama piima. Ära kõike kohe ära vala, vaid lisa piima väikestes kogustes. Kui oled umbes pool piima kogusest ära pannud, vaata, kui palju sul seda veel on vaja panna (olene su maitse-eelistusest ning soovitavast kartulipudru tekstuurist).
  4. Lihapallide tegemiseks sega omavahel hakkliha, 1 väike lahtiklopitud muna (suure muna korral kasuta sellest ainult poolt), riivsai ja vesi (1 kogus riivsaia, 2 kogust vett), peeneks hakitud sibul ning 2 küüslauguküünt. Maitse järgi lisa soola, pipart, tšillit ja soovi korral ka 1 tl paprikapulbrit – see annab lihapallidele kauni pruunika värvuse. Sega kõik asjad omavahel kokku, aga mitte väga jõuliselt, sest muidu kaob lihapallidest õhulisus ära.
  5. Vooli segu väikesteks pallideks ja keeruta neid tavalises jahus. Kui tahad krõbedamat koorikut, siis keeruta palle speltajahus või saiapurus.
  6. Prae palle panni peal. Soovi korral võid pallid panna ka 200 kraadi juures umbes 15 minutiks ahju.
  7. Serveeri marineeritud peedi ja kurgi lõikudega. Lisa ka kartulile ohtralt tilli. Rootsipäraselt võib peedi ja kurgi asendada pohlamoosiga.

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 40 min

Kokku kuluv aeg: 1 h

Magustoit – Lihtne õuna-kohupiimakook

Skandinaavia

Koostisained

  • 50 g rafineerimata suhkrut
  • 100 g võid
  • näpuotsaga soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 dl nisujahu, 2 dl speltajahu
  • 380-400 g kohupiimakreemi, võib panna ka 250 g hapukoort
  • 1 suurem õun (nt Granny Smith)
  • 1 muna
  • maitse järgi suhkrut
  • 1 sidruni koor
  • 1 sidruni mahl
  • vanillisuhkrut

Valmistamisõpetus

  1. Sega omavahel spelta- ja nisujahu, küpsetuspulber, sool, või ja rafineerimata suhkur. Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Raputa purutaigen ühtlaselt koogivormi põhja, kuid ära seda kokku suru, vaid jäta puru õhuliseks.
  2. Tükelda õun kuubikuteks või laastudeks. Väga peeneks ei tasu lõigata, siis pole õunatükke tunda.
  3. Sega õunakuubikud kohupiimasegu (kohupiim, soovikorral hapukoor, maitse järgi vanillisuhkur, sidrunikoor ja -mahl ning suhkur) sisse. Meie välja toodud kohupiimasegu on vaid üks variant. Kohupiima võid maitsestada millega iganes sa soovid: rosinate, vanilli, kaneeli, sidrunikoore või apelsinikoorega.
  4. Vala segu taignale ning pane umbes 40 minutiks või kuni kook on pealt kuldpruun 180 kraadisesse ahju.

Märkmed

See kook on tänu speltajahule ja rafineerimata suhkrule üsna tervislik.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here