Otsustasin käsile võtta ühe väga tähtsa teema köögis, milleks on noad. Iga kokk räägib, et kõige olulisem töövahend köögis on nuga. Nugasid on aga mustmiljon ja paraku vaid mingid kindlad on need nii-öelda “õiged”. Tegelikult on igaks otstarbeks oma nuga. See tähendab, et on olemas eraldi lihanoad, leivanoad, juustunoad jne. Ka need tuleb loomulikult valida väga kvaliteetsed ja võimalikult professionaalsed. Toon siis natuke selgust majja ja teen väikese ülevaate.
Nugade presenteerimisel tuli mulle appi Gastrolink. Kuna me oleme väga palju üliägedaid nõusid nende poest saanud ja oleme tuttavad nende kaubaga, siis teadsin, et ka sealt saab valida endale professionaalsed noad. Sealt on ka pärit pildil olev must nugade kott. Mõni nuga võib loomulikult olla ka niisama köögisahtlis, eriti kui seda tihti kasutada, aga kui vaja läheb suuremat komplekti ja neid nii tihti ei kasutata, siis võiks neid hoida spetsiaalses kotis. Nii ei kahjusta sa kuidagi ka nugade teri.
Minu valitud noad pärinevad ARCOSELT, mis on Hispaania päritoluga ning on üks vanimaid nugade ja söögiriistade tootjaid maailmas. Uurisin ka lähemalt selle tootja kohta ja sain teada palju põnevat! ARCOSE brändi ajalugu ulatub aasatsse 1745 juba. Aastal 1875, Gregorio Arcos Aroca, muutis oma väikese käsitööpoe, kus ta tegi nuge, kääre ja pistodasid, tööstuslikuks tehaseks masstoodangute jaoks. Sajand hiljem, Gregorio Arcos Villanueva laiendas firmat rahvusvaheliselt. Peaaegu 3 sajandit järjepidevat uurimustööd ja arengut, on firma viinud sinna kus ta täna on – üks juhtivamaid nugade ja söögiriisade tööstusi.
ARCOSE nugade valik on väga mitmekesine, kuid lähemalt kirjutan teile just nendest nugadest, mis peaksid kindlalt olema igas köögis olemas.
Riviera Blanc sari – pideva täiustamise ja innovaatilisusega on ARCOS taaskäivitanud Riviera seeriad, mis erineb teistest kollektsioonidest oma valge käepideme poolest. Noad on valmistatud ühes tükis NITRUM – roostevabast terasest, mis on teeb noad teistsuguseks ja eriliseks.
Santoku nuga on mitmeotstarbeline Aasia päritoluga nuga, millel on lai ja terav tera. Sõna Santoku on Jaapani sõna ja tähendab “kolme voorust”, see tähendab, et see sobib ideaalselt liha, kala ja köögiviljade lõikamiseks. Nuga iseloomustab täiuslik tasakaal ja terav serv. Lõikekoha mõlemal küljel asuvad õõnsused, mis võimaldavad lõikamisel vähendada hõõrdumist ja tänu õõnsustele ei jää toit noa külge kinni. See on üks märk, mis näitab, et nuga on väga kvaliteetne. Väga tüütu oleks midagi hakkida ja lõikuga, kui kogu toit noa külge kinni jääb kogu aeg. Kui te vaatate erinevaid kokasaateid, siis olete kindlast pannud tähele, et seal sellist asja ei juhtu.
Juustunuga, mida näete ka pildil, on perforeeritud ja laia lõiketeraga ning ei jäta juustu tera külge kinni. Lõikab juustu täpselt ja kergelt. Kui te varem pole kasutanud juustude lõikamiseks spetsiaalset nuga, siis soovitan seda kindlasti vähemalt proovida ja te saatse täpselt aru, milleks peaks juustu lõikama erilise noaga. Öeldakse küll, et nuga ei tohiks kinkida kellelegi , aga kui sul on mõni suur juustusõber, siis juustunuga koos paari hea juustuga on tegelikult päris hea kingiidee siiski!
Leivanuga on vastupidav ja töökindel ning mõeldud igapäevaseks kasutamiseks. Materjaliks on jällegi NITRUM roostevaba teras. Polüpropüleenist käepidemetele on lisatud mikro-klaashelmeid, mis tekitab tugevust ja vastupidavust, kuid samas jätab noa kergeks ja atraktiivseks. Nugadel on väga kõrge korrosioonikaitse. Kergesti mureneva leiva, mis on pealt kõva ja seest pehme, lõikamiseks on just ideaalne kasutada sellist nuga, nii saavutad ilusad ja õhukesed viilud.
Fileerimisnoad – neid eristab teistest nugades pikk, peenike ja painduv tera. Antud noaga on väga kerge fileerida liha ja kala. Fileerimisnuga on nüüd küll üks nendest nugadest mis peaks leiduma igas köögis!
Kokanoad – need on samuti mitmeotstarbelised noad. Nugasid iseloomustab lai tera ning sile serv – noad on äärmiselt stabiilsed ja tugevad. Mitmeotstarbeline nuga on mõedud nii professionaalidele kui ka amatöör-kokkadele. Noaga saab puhastada, viilutada, hakkida – võimalusi on palju.
Loodan, et saite palju kasulikku informatsiooni ja loomulikult ka abi nugade valimisel. Kui kasutate kvaliteetseid ja õigeid nuge õigeks otstarbeks, siis märkate kohe, kuidas töö sujub kiiremini ja edukamalt. Heade tööriistadega on kokkamine täielik lust. Enamasti jääbki palju selle taha, et pole lihtsalt vajalikke töövahendeid.