bataadivorm

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 50 min

Kokku kuluv aeg: 1 h 20 min

 

Koostisained

  • 4-5 keskmist bataati
  • 2 väiksemat sibulat
  • 1 tl riivitud ingverit
  • 1-2 tl misopastat
  • 1 laimi mahl
  • 1 tl rosmariini
  • 1 peenestatud küüslauguküüs 
  • soola
  • pipart
  • 900ml juustukastet
  • 1 karp sulatatud juustu 
  • 700ml täispiima

Valmistamisõpetus

      1. Eelsoojenda ahi 180 ℃.
      2. Kuumuta piim, lisa sulatatud juust, misopasta ning maitseained. Sega kuniks segu on ühtlane ja juust sulanud. Keera kuumus maha.
      3. Puhasta bataadid ja sibul ning viiluta õhukeseks. Hea on kasutada mandoliini.
      4. Tükelda küüslauk.
      5. Määri vorm võiga ja laota kihiti bataat, sibul ja küüslauk.
      6. Vala juustukastmega üle ning küpseta 50- 60 minutit või kuni bataat on läbi küpsenud.
      7. Jahuta veidi enne serveerimist.
      8. Kaunista värske rosmariiniga.

bataadivorm

Miso bataadivorm

Eestlased on tuntud kui kartulirahvas. Võib öelda, et kartul on kirjutatud meie DNA-sse. Kuid üha enam on hakanud populaarsust koguma ka maguskartul ehk bataat. Loomulikult peab retseptisahtel ajaga kaasas käima ning seetõttu valmistasime maitsva miso bataadivormi.

bataadivorm

Bataadid pärinevad Kesk- ja Lõuna-Ameerikast, kus neid on kasvatatud juba tuhandeid aastaid. Pärast Kolumbuse avastusretke jõudsid bataadid Euroopasse ja sealt edasi levisid need ka Aafrikasse ja Aasiasse. Aja jooksul on bataatide populaarsus maailmas märgatavalt kasvanud ning neid kasvatatakse tänapäeval paljudes erinevates kliimatingimustes. Bataadivormi täpne päritolu on raske kindlaks teha, kuid tõenäoliselt hakkas see roog kujunema Ameerika Ühendriikides 18. sajandi lõpul ja 19. sajandi alguses. Sel perioodil muutusid bataadid üheks olulisemaks põllusaaduseks ning neid kasvatati suurel hulgal. Bataadivorm sai eriti populaarseks tänupühadel, kuna saagikus oli suur. Lisaks sellele, et bataadid olid toitvad ja maitsvad, olid need ka odavad.

bataadivorm

Rääkides täiusliku bataadivormi valmistamisest, siis ei saa alahinnata õige ahjuvormi tähtsust. See on tööriist, mis mängib olulist rolli selles, kuidas bataadid küpsevad ja millise maitse nad saavutavad. Ühe ahjuvormi valikul võiks silmas pidada kahte asja, suurust ja materjali. Meie valisime Apelsinist endale ahjuvormi, mis oleks piisavalt ruumikas, et mahutaks kõik bataadid mugavalt ühe kihina. See tagab, et iga bataat küpseb ühtlaselt ja säilitab oma maitseomadused. Vormi materjaliks oli keraamika, sest see hoiab soojust ühtlaselt ning on kergesti puhastatav.

bataadivorm

Bataat on hea kiudainete, vitamiinide ja mineraalainete allikas. Selle seedetrakti sõbralikud omadused muudavad selle suurepäraseks valikuks igapäevasesse menüüsse. Kui soovid bataadi maitset täiel määral nautida, soovitame proovida miso bataadivormi. See lihtne, kuid maitseküllane, roog toob esile bataadi loomuliku magususe ja rikkaliku tekstuuri. Lisaks on bataadivorm suurepärane viis jagada maitseelamusi oma pere ja sõpradega.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here