mozzarella saiad

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 10 min

Kokku kuluv aeg: 25 min

Koostisained

4-le

  • 8 viilu täistera röstsaia
  • 2 muna
  • 1 mozzarellapall
  • riivsaia
  • soola
  • praadimiseks õli

Valmistamisõpetus

  1. Lõika saial ära koored ning poolita saiad nii, et moodustuks kolmnurk.
  2. Viiluta mozzarella.
  3. Klopi lahti munad ja maitsesta soolaga.
  4. Vala taldrikule riivsai.
  5. Pane kahe kolmnurga vahele mozzarellat ning vajuta kahvliga ääred kokku.
  6. Kasta saiakolmnurk munasegusse ja seejärel riivsaia taldrikusse.
  7. Vala pannile küpsetamiseks mõeldud oliiviõli umbes sentimeetri jagu ning kuumuta keskmise kuumusega õli kuumaks.
  8. Prae saiakolmnurgad mõlemalt poolt kuldpruuniks. Serveeri kohe!

mozzarella saiad

Mozzarella saiad

Nädalavahetusel, kui töönädal on seljatatud ja külla on oodata sõpru, tekib alati küsimus, mida külalistele pakkuda. Kui krõpsud ja juurviljad koos küüslaugukastmega on juba ära tüüdanud ja sinihallitus ning forte juust tunduvad liiga tavalised, siis Mozzarella saiad on just see, mida proovida. Lihtsasti valmistatav soe vahepala sobib ideaalselt pikema õhtusöögi eelroaks või snäkiks valge veini kõrvale. Mozarella saiad, mida mõnusalt Apelsini pannilabidaga pliidil praadida, on hõrgutavalt soojad, pakkudes traditsioonilisele külmale lauale värskendusliku alternatiivi, ent jättes alles peamise komponendi – juustu.

mozzarella saiad

 

Mozzarella on pärit Itaalia lõunaosas asuvast Battipaglia linnast ning on pasta filata tüüpi juust, mida algselt sulatatakse, seejärel venitatakse ning alles siis rullitakse mozzarellale iseloomulikuks palliks. Kuigi on oletatud, et Mozzarella juustu tehti juba 12. sajandil Saint Lorenzo kloostri munkade poolt, hakkab teadlik mozzarella tegemine 1570. aastast. Itaalia üks kuulsamaid renessanssajastu kokki Bartolomeo Scappi avastas tehnika, mis andis mozzarella juustule tema iseloomuliku maitse. Kergelt soolane juust on valmistatud Itaalia pühvli piimast ning on äärmiselt valgurikas ega sisalda palju süsivesikuid. Rohke valgusisaldus tähendab, et mozzarella sobib ideaalselt sportlikke eluviisidega inimesele. Mozzarella juust on tulnud itaalia sõnast “mozzare” ja “mozza”, mis tähendab lõikama. Seega viitab nimi sellele, et pärast mozzarella pallide valmimist tuleb juustu lõikuda, et kerkiks esile mozzarella hõrk piimane maitse.

 

mozzarella saiad

Et mozzarella saiad valmiksid kiiremini, soovitame kasutada Apelsini taignarulli, mis aitab paremini saia ääred kokku muljutada. Samuti on hea kasutada lõikelauda, mis tagab kvaliteetse pinna saiade lõikumiseks.

mozzarella saiad

Mozzarella saiad on universaalne amps, mis sobiks nii kamina ette sooja teega kui ka suvisele terrassile koos külma valge veiniga. Veinisoovitus mozzarella saiade juurde oleks midagi kerget ja värsket. Pean siin silmas eelkõige Sauvignon Blanc viinamarjasorti, kuid mozzarella saiad sobivad ka Itaalia Vermentino ja ka Hispaania Albarino viinamarjasortidest valmistatud jookidega. Mozzarella saiad on vahepala, mis annab värskust ja uut hingamist juustudele, mida me niikuinii külmal laual kasutame, tekitades nii hurmavalt sooja vahemereliku tunde vahelduva kliimaga Eestis.

mozzarella saiad

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here