Õuna-jogurtikook

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 50 min

Kokku kuluv aeg: 1 h 10 min

Koostisained

  • 200 g isekerkivat jahu
  • 100 g suhkrut
  • 100 g maitsestamata kreeka jogurtit
  • 1 sidrunikoor ja – mahl
  • 1 apelsinikoor ja -mahl
  • 1-2 spl Amaretto likööri
  • 3 L suuruses toasooja muna
  • 125 g toasooja võid
  • 4 keskmist õuna
  • 1 tl kaneeli
  • kaunistuseks tihksuhkrut

Valmistamisõpetus

  1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini.
  2. Puhasta ja tükelda õunad ja lisa sidrunimahl ning kaneel.
  3. Vahusta suhkur ja või kergeks vahuks.
  4. Lisa suhkru ja võisegule ükshaaval munad.
  5. Lisa sidruni- ja apelsinikoor ning apelsinimahl.
  6. Lisa maitsestamata jogurt ning liköör.
  7. Viimasena sega sisse jahu.
  8. Vala võiga määritud 22 cm läbimõõduga vormi.
  9. Küpseta 40-50 minutit, kuni kook on kuldpruun ja tikk jääb sisse torgates puhtaks.

Õuna-jogurtikook

Itaalia õuna-jogurtikook

Sügisesed koogid on muidugi õuntest. Kui õunamahla enam teha ei jõua, aga õuntest on vaja kuidagi lahti saada, sobib selleks alati üks itaaliapärane õuna-jogurtikook. Olgu selleks pühapäev koos perega või raamatuklubi oma sõpradega, on õunakook see ideaalne magustoit – ühtviisi maitsev ja klassikaline. Õuna-jogurtikook sobib magustoiduks nii hommikukohvi kõrvale kui ka pidulikuks sünnipäevatordiks vanaema juubelil. Itaalia õuna-jogurtikook on aga traditsioonilisest õunakoogist tunduvamalt mahlasem, sest lisatud jogurt annab koogile mõnusa pehmuse.

Õuna-jogurtikook

Et koogis annaks märkimisväärselt suuremat essentsi sidrun, soovitame kasutada Apelsini sidrunipressi ja sidrunikoorijat, mis aitavad tuua sidruni maitse paremini esile.

Õuna-jogurtikook

Õunakook on üks traditsioonilisemaid koogi vorme ning väga paljudes erinevates riikides tehakse seda vastavalt oma kogemuste järgi. Ameerikas rahvustoidu staatusesse jõudnud õunakoogil on olnud kirev ajalugu, mis ulatub ringiga Inglismaale. 14. sajandi keskel loodud kook levis kiiresti üle terve Euroopa, alustades Hollandist ja Prantsusmaalt, kust see sajandeid hiljem liikus Ameerikasse. Kuigi õunakoogi põhikomponendid on jäänud erineva toidukultuuriga rahvustes samaks, on iga riik lisanud õunakoogile midagi iseloomulikku. Itaalia õuna-jogurtikook erineb teistest just selle poolest, et kook sisaldab jogurtit, kuhu on lisatud ka likööri. On teada, et tibake alkoholi on õunakookides väga levinud komponent, kuid Itaalia on siin erandlik. Kui Ameerika õunakoogis kasutatakse konjakit ja Prantsuse kooki lisatakse rummi, siis Itaalia õuna-jogurtikook sisaldab likööri. See teeb koogi magusamaks ning muudab maitsebuketi huvitavamaks, andes sellele itaaliapärase mandli hõrksuse.

Õuna-jogurtikook

Koogi valmistamisel tuleb õunad puhastada, koorida ja lõikuda. Siinkohal on abiks Apelsini õunalõikur, millega on õunte tükeldamine erakordselt mugav – õunaviilud tekivad vaid hetkega. Itaalia õuna-jogurtikook on hea värskendus, kui teada-tuntud vanaema kook tundub kuidagi liiga tavaline ning vajab mingil kujul uuendust või teistsugust lähenemist.

Õuna-jogurtikook

Õunakook on äärmiselt mõnus sügisene magustoit, mis aitab teha rõsked ja vihmased sügishommikud rõõmsamaks. Samuti on õuna-jogurtikook ideaalne komponent talvisel õhtupoolikul sooja kamina ees, pakkudes ühtviisi nii meeliülendavat maitseelamust kui ka harrast jõulutunnet, mida tekitab koogile raputatud kaneel.

Õuna-jogurtikook

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here