Valmistamisaeg: 40 min
Küpsetamise aeg: 30 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 10 min
Taina koostisained
-
50 g nisujahu
-
50 g täistera nisujahu
-
1 spl kreeka jogurtit (maitsestamata) umbes 35-40 g
-
näpuotsaga soola
-
1 spl suhkrut
-
0,5 tl küpsetuspulbrit
-
100 g jahu
Täidise koostisained
-
200 g maasikaid
-
150 g mustikaid
-
50-80 g tumedat suhkrut
-
0,5-1 tl vaniljesuhkrut
-
0,5 tl sidruni või laimikoort
Valmistamisõpetus
- Vahustada toasoe või suhkruga.
- Vahustamist jätkates, lisa suhkru-võisegule kreeka jogurt.
- Seejärel rulli võisegu küpsetuspulbriga segatud jahuga.
- Vormi ühtlane tainas, aseta küpsetuspaberiga küpsetusplaadile.
- Aseta tainas külmkappi ja hoia umbes 20 minutit.
- Seejärel aseta taina keskele puhastatud tükeldatud maasikad ja mustikad.
- Puista peale suhkru ja vaniljesuhkru segu.
- Tõsta taina ääred üle marjade, et mahl koogist välja ei voolaks.
- Tõsta plaadiga 180 kraadini eelsoojendatud ahju 25-30 minutit või kuni kuldpruun.
Galette
Aeg jälle küpsetama hakata! Olen vist maininud ka, et kõikvõimalikest köögistest toimetustes on just küpsetamine mulle kõige südamelähedasem. See on vist seotud sellega, et mu kokkamishuvi tekkis vanaema kõrval õunakooke tehes. Igatahes, täna läheme veel kaugemasse aega kui minu varajane lapsepõlv, et pista ahju ja sealt ka välja võtta mustikate ja maasikatega galette. Oma nõu ja jõuga on meile abiks ka kauplus Apelsin ja seda kõike selleks, et töö sujuks ning toit tuleks maitsev.
Galette on üsna lihtne ülepannikook, mida saab täita erinevat sorti täidisega ja see täidis võib tegelikult olla mis tahes kuna tegu on väga pika ajalooga küpsetisel. Juba 10 000 (just nii) aastat tagasi küpsetasid varajased inimesed kuumadel lamedatel kividel galette tüüpi kooke ning lisasid sinna ka erinevat sisu. Oma tänase kuju sai see küpsetis, aga umbes 11. sajandi Prantsusmaal, kust see ka omale sellise toreda nime sai. Tähendab see lihtsalt „lame koogike“.
Iseenesest on tegu täitsa lihtsa küpsetisega, aga on paar asja mida võiks meeles pidada. Et elu veel mugavamaks teha, tegin kooki otse samale ahjuplaadile millega see ka pärast ahju läks. Moka mittenakkuv pind teeb puhastamise pärast palju lihtsamaks ning sellel on ka piisavalt ruumi, et tainas valmis vormida.
Taina segamiseks kasutasin teile juba tuttavat segamiskaussi ja väike nipp – köögiviljalusikat.
Sellega sain lihtsa vaevaga segu ära segada, et siis pannile kühveldada. Lisasin võisegu ning saingi tainast vormida, siis läksid marjad peale ja galette ahju. Lõpetuseks, maiasmokk nagu ma olen, sõelusin kogu kremplile ka suhkrut peale. Sõelaga tuleb selline mõnusalt kerge kiht, mis ei hakka teiste maitsete üle domineerima. Isuäratav – neid pilte vaadates tahaks uuesti seda teha.
Galette on lihtne ja väga mitmekülgne küpsetis – sisu võite teha soolase või magusa ning oma maitse järgi neid komponente sinna valida. Teie asi on lihtsalt proovida. Kõik kööki vajaliku leiate kauplusest Apelsin, minge vaadake kindlasti üle mida nende e-pood pakub ja siis kokkama!