tarte tatin

Valmistamisaeg: 25 min

Küpsetamise aeg: 15 min

Kokku kuluv aeg: 40 min

 

Koostisained

  • 500g pärmi lehttainast
  • 8-10 tl vedelat mett
  • pähkleid või seemneid
  • 4- 5 nektariini
  • 1 muna (määrimiseks)

Valmistamisõpetus

  1. Eelsoojenda ahi 180℃.
  2. Lõika poolkülmunud pärmitainas ruutudeks.
  3. Puhasta ja tükelda nektariin.
  4. Pane ahjuplaadile küpsetuspaber ja määri paberile 1  tl vedelat mett.
  5. Pane meele pähklid või seemned , seejärel nektariin ja kata taigna ruutudega.
  6. vajuta kahvliga taigen paberile kinni ja määri munaga , et sisu välja ei voolaks. 
  7. Küpseta 15 min või kuni taigen on kuldpruun. 
  8. Keera koogid kohe ümber, sest jahtunud ruudud ei tule paberi küljest lahti.
  9. Raputa küpsetisele tuhksuhkrut ja serveeri. Soovi korral võid serveerida näiteks vaniljejäätisega.

tarte tatin

Nektariini mini Tarte Tatin

Retseptisahtli köögis valmis aegumatu Prantsuse klassik – Tarte Tatin. Meie Tarte Tatin erineb pisut originaal retseptist, õunad asendasime nektariiniga ja ühe suure hõrgutise asemel, tegime mitu väikest. Nektariin sobib imeliselt Tarte Tatini sisse, sest säilitab ahjus oma värske maitse ja tekstuuri. Nime järgi võib tunduda, et tegemist on magustoiduga, mida on tehniliselt keeruline valmistada. Tegelikkuses on Tarte Tatin lihtne ja lõbus ettevõtmine ning lõpptulemus on alati hõrk ja meeliülendav.

tarte tatin

19. Sajandi lõpus pidasid õed Caroline ja Stéphanie Tatin Prantsusmaal, Lamotte-Beuvronis hotelli ja restorani. Caroline vastutas retseptsiooni ja Stéphanie söögitegemise eest. Tema eriroaks oli õunakook. Ühel päeval, kui Stéphanie valmistas oma kurikuulsat õunakooki, unustas ta õunad liiga kauaks ahju. Püüdes õunu päästa, valas Stéphanie õunte peale karamelli ja keeras koogi tagurpidi. Selgus, et õunte ja karamelli tekstuur seguneb ahjus perfektselt ning koogi tagurpidi keeramine ennetab kõrbemist. Peale seda sai hotell tuntuks kui Tarte Tatini sünnikoht ja magustoit kogus populaarsust mitte ainult hotellikülastajate vaid ka kohalike elanike seas. Tatini õed panid aluse Tarte Tatini retseptile ja kuni tänase päevani on see üks tuntumaid Prantsuse magustoite. Tarte Tatin on aastate jooksul läbinud palju variatsioone ja kohandusi. Lisaks traditsioonilisele õunale, võib Tarte Tatini lisada erinevaid puuvilju, nagu pirne, nektariine või ploome. Mõnel juhul on loodud isegi soolaseid küpsetisi, milles kasutatakse köögivilju või juustu.

tarte tatin

Meie nektariini mini Tarte Tatin küpses ahjuplaadil, mille ostsime kodu- ja köögitarvete poest Apelsin. Plaat sobib kõikide ahjutüüpidega ja selle pind on kaetud mittenakkuva materjaliga, lisaks sellele saab ahjuplaadi kätte väga taskukohase hinna eest. Apelsini kauplused asuvad Rocca al Mares, Ülemistes, Rakveres, Kristiines, Pärnus ja Tartus.

tarte tatin

Nektariini mini Tarte Tatin sobib võrratult kiireks magustoiduks, selle imeline maitse ja tekstuur pakub elamusi, mida võib saada ainult pagarikojast. Suurtel magusasõpradel soovitame kõrvale panna ka vaniljejäätist, mis täiustab rooga veelgi enam.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here