Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 30 min
Koostisained
- 1 dl odrakruupi
- 1 spl õli ja 1 spl võid
- 1 spl tomatipastat
- 1 küüslauguküüs
- 0,5 dl vahukoort
- 1-2 spl toorjuustu
- 3-4 dl köögiviljapuljongit
- 1 peotäis hakitud murulauku
Valmistamisõpetus
- Pane odrakruubid roa valmistamise eelõhtul likku.
- Enne orsotto valmistamist loputa kruubid hoolega jooksva vee all läbi.
- Lõika kõrvits sektoriteks, puhasta seemnetest ning rösti ahjus 180C juures.
- Lase kõrvitsal jahtuda ja eemalda koored.
- Sulata potis või ning lisa peeneks hakitud küüslauguküüned.
- Prae küüslauku 2-3 minutit ning lisa seejärel odrakruubid.
- Pidevalt kruupe segades kuumuta neid mõni minut vaiksel kuumusel.
- Lisa niipalju vett, et kruubid oleksid 2-3 cm jagu vedelikuga kaetud.
- Hauta vaiksel kuumusel kruubid pehmeks. Maitsesta soolaga.
- Lisa toorjuust ja röstitud kõrvits ning sega korralikult orsotto läbi.
- Serveeri meelepärase maitserohelise ning võis ja õlis kuldseks praetud sibulaga.
Orsotto spagetikõrvitsa ja toorjuustuga
Orsotto on väärt toit, mida kodus katsetada! Hoolimata sellest, et me oleme lootusetud lihafännid, tuleb tunnistada, et vahel on hea ka midagi taimset süüa. Päris äärmuslikult veganiks me ei hakanud, aga ühe vegetarian roa tegime me küll.
Orsotto kõlab justkui nagu eestlased oleks teinud risotto valmistamise meetodil odrakruupidest putru ja siis sellele kerge Itaalia noodiga nime pannud. Ma tõsimeeli arvasingi tükk aega, et umbes nii see olla võis. Tuleb aga välja, et tegu ongi hoopis päris Itaalia enda roaga, mida meil Eestiski väga lihtne valmistada.
Igatahes katsetasime ka, kuidas maitseb üks tõeliselt kreemjas odrakruubi toitude ime. Omaltpoolt andsime sellele tuge väikse spagetikõrvitsa ja toorjuustuga. Jah, ma tean, mida sa praegu mõtled. Ma mõtlesin ise sama, et mis veider asi see spagetikõrvits veel on?
Spagetikõrvits kuulub kõrvitsaliste perekonda. Ehkki üldjuhul räägime kõrvitsatest kui aedviljadest, on kõrvitsa vili botaanilises mõttes hoopiski mari. Niisiis, spagetikõrvits on ovaalse kujuga mari, mis võib värvuselt olla nii valge, helekollane kui oranž. Spagetikõrvitsa nimi tuleb sellest, et selle kuumtöötlemisel muutub kõrvitsa viljaliha spagetitaolisteks ribadeks.
Võiks arvata, et üks kõrvitsapere kõik, aga maitses hoopis teistmoodi. Vähemalt minu arvates. Ma isegi ei oska öelda, mida see meenutas. Ta oli selline natuke nagu magus, aga samas veidi ka mõrkjas. Selline väga spetsiifiline, aga mitte üldse paha maitse. Kui ei teaks, ei arvaks, et kõrvits.
Võimalik, et kogu see odrakruubi, toorjuustu, kõrvitsa, rukola ja kõrvitsaseemnete segu kokku moodustas sellise huvitava kõrvitsale mitteomase maitsekoosluse. Aga rõhutan uuesti, et maitses väga hästi ja kõhu sai ka päris täis!
Tere, koostisainetest puudub kõrvitsa kogus ja valmistamise all ei leia, millal lisada vahukoor ja tomatipasta 🙂 muidu tundub midagi, mida tahaks kindlasti proovida.
Sama küsimus, millal lisada vahukoor ja tomatipasta…ja kas tomatipastaga koor tükkibe tõmba?