õuna-kaneeli clafoutis

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 30 min

Kokku kuluv aeg: 45 min

Koostisained

  • 450 g õunu
  • 75 g jahu
  • 75 g suhkrut
  • 300 ml piima
  • 1-2 tl kaneeli
  • 1 spl brändit või calvadosi või 1/4 tl piparkoogimaitseainet
  • 3 L muna
  • näpuotsaga soola
  • 1 spl toasooja võid vormi määrimiseks

Valmistamisõpetus

  1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
  2. Puhasta ja tükelda õunad.
  3. Sega jahu suhkru ja veidikese soolaga ja sega piimaga kuni kõik on segunenud.
  4. Määri vorm võiga, aseta vormi õunad ja vala tainas peale.
  5. Raputa peale kaneel ja aseta ahju umbes 30-40 minutika või kuni kuldpruun.
  6. Serveeri näiteks jäätisega.

õuna-kaneeli clafoutis

Õuna-kaneeli clafoutis

Olen viimasel ajal päris palju küpsetanud head ja paremat sügisestest aiasaadustest ja tänanegi retsept on sinna samasse auku – õuna ja kaneeli clafoutis. Maitsev küpsetis, mis ei nõua erilist vaeva ja võid seda pakkuda sõbrannadele kohvi kõrvale või sünnipäeval küünalde püsti hoidmiseks. Nagu meil ka kombeks on, siis köögis ma üksi ei olnud – abiks oli taaskord kauplus Apelsin.

See kook, nagu nimest võib aimata, on pärit Prantsusmaa lõunaosast ja hakkas levima 19 sajandil. Kohalikud räägivad ka seda, et õige clafoutis on tehtud üldse kirssidega, aga me teame paremini – õunad sobivad suurepäraselt!

Õuna ja kaneeli clafoutis nõudis minult esimese asjana just õunade tükeldamist ja siin läks mul kõigepealt käiku see samune õunalõikur, millest varemgi juttu on olnud. See vidin lõikab ühe liigutusega kaheksaks sektoriks ja eemaldab ka südamiku, nii ei jää koogi sisse mõnele ebameeldivaid seemneid ja südamikutükke. Sektorid lõikasin noaga veel väiksemaks ning siis oli aeg tainas kokku segada.

õuna-kaneeli clafoutis

Täitsin oma truu libisemiskindla põhjaga kausi kõige vajalikuga ja hakkasin segama. Ühtlane mass on see mida tulemuseks taga ajada. Minul piisas selleks kergest saumikserdamisest, aga vabalt võib minna ka vispeldamise teed, mis annab taina kohta parema tunnetuse. Soovitan Ibili roostevabast terasest visplit – hea käepärane ja peab kaua vastu. Kui tainas valmis, valasin selle vormi ja katsin õunte ning kaneeliga ja pistsin ahju. Ahjust tuli välja õuna ja kaneeli clafoutis.

Põnev prantsusepärane küpsetis mida sobib pakkuda mistahes puhkudel – õuna ja kaneeli clafoutis. Proovige kindlasti järele, see on seda väärt. Kui midagi puudu, leiate kõik kööki vajaliku kauplusest Apelsin. Nüüd kokkama!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here