Valmistamisaeg: 5 min
Küpsetamise aeg: o min
Kokku kuluv aeg: 5 min
Koostisained
- 250ml täispiima
- 200g vaniljejäätist
- 2 spl magustamata vahukoort
- šokolaadi kastet või soolakaramelli kastet
Valmistamisõpetus
- Mikserda piim ja jäätis kuni need on kergelt vahus ning segunenud.
- Vala klaasi siseseintele šokolaadi või karamellikastet.
- Vala piimakokteil klaasi ja kaunista vahukoorega ning kastmega.
- Serveeri kohe.
Piimakokteil soolakaramelli kastmega
Retseptisahtli peakokk Margit üllatas meid pealtnäha lihtsa, aga vägagi maitsva kokteiliga! Piimakokteil soolakaramelli kastmega on lihtsalt vastupandamatult hea ja sobib imeliselt nii lõuna- kui ka õhtusöögi lõppu. See on olnud maailmakuulus juba sajandeid, kusjuures esimene teadaolev retsept avaldati New Yorki ajakirjas The Evening World aastal 1885.
Tegelikult oli kokteil kuulus juba keskaegses Euroopas. Sellel ajal muidugi pisut teisel kujul, kus piim segati mee ja teiste vürtsidega. Piima ja mee kombinatsiooni peeti keskajal tervendavaks joogiks ning seda tarbiti peamiselt ravi eesmärkidel. Piimakokteilide tõeline tähelend sai alguse 19. sajandi Ameerikas, kus piim segati erinevate alkoholidega nagu brändi või rummiga. 20. Sajandil muutus piimakokteil veelgi mitmekesisemaks. 1920. Ja 1930. aastatel oli Ameerikas populaarne Art Deco stiil ning inimesed veetsid aega kokteilibaarides ja kohvikutes. Sellel ajal oli trendikas tellida endale piimakokteili, mida valmistati värsketest koostisosadest ja kaunistati kunstipäraste detailidega.
Peale teist maailmasõda, kui jäätisest sai piimakokteili üks peamisi koostisosi, kasvas kokteilide populaarsus veelgi. Üle kogu maailma hakati valmistama jooke maasikatest ja šokolaadist ning nendest said kiirelt rahva lemmikud maitsed. Retseptid muutusid aina enam mitmekesisemaks ja leiutati uusi maitsekombinatsioone nagu banaani-pähklikokteil ning vanilje-vaarikakokteil. Retseptid on püsinud kuni tänaseni, kuigi viimasel ajal võib leida kokteile, mis on ennekuulmatud, näiteks on võimalik tellida Chicagos šokolaadi koogi piimakokteili, mis on päriselt valmistatud šokolaadi koogist.
Piimakokteil soolakaramelli kastmega serveerimisel on palju võimalusi, sobib absoluutselt igasugune anum, kuhu kokteili valada saab. Retseptisahtli kokad tegid aga avastuse, et kõige parem variant on Iiri kohvi klaas, sest see on piisavalt suur, et isu täis saada. Lisaks sellele on klaasil sang, tänu millele püsib jook jahedana, sest käest õhkav soojus, ei soojenda kokteili üles. Iiri kohvi klaasi soetasime endale poest Apelsin, kust leiab köögitarvikuid igaks olukorraks ja vägagi taskukohase hinna eest.
Piimakokteil soolakaramelli kastmega on perfektne jahutus palavaks päevaks. See maitseb alati hästi ja mine tea, äkki juhtub ka Sinuga kuulsa laulu “Milkshake” tunnuslause – minu piimakokteil toob kõik poisid minu aeda.