Piparkoogid

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 10 min

Kokku kuluv aeg: 3 h 40 min

Koostisained

  • 150 g toasooja võid
  • 150 g tumedat suhkrut
  • 150 g tumedat suhkrusiirupit
  • 1 L suuruses muna
  • 1-2 tl vanilje suhkrut
  • 440 g jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl soola
  • 3-4 tl piparkoogi maitseainet
  • Soovi korral võib lisada pipart ja ingveripulbrit

Valmistamisõpetus

  1. Vahusta toasoe või, lisa suhkur ja suhkrusiirup.
  2. Vahusta veel umbes 2 minutit ja seejärel lisa muna.
  3. Sega teises kausis kuivained.
  4. Seejärel sega kuivained vähehaaval vedelaga.
  5. Sega kuni ained on ühtlaselt segunenud ja tainas on kergelt kleepuv.
  6. Patsuta tainapall kergelt jahuga kokku ja keera toidukilesse ning tõsta vähemalt 3 tunniks külmkappi.
  7. NB: kõige mõnusamad piparkoogid tulevad, siis kui lased taignal terve öö olla külmkapis.
  8. Tee pind kergelt jahuga kokku enne rullimist.
  9. Eelsoojenda ahi kuni 200 kraadini ja küpseta umbes 10 minutit (oleneb, kui paksud piparkoogid teed).

Piparkoogid

Piparkoogid ise tehtud piparkoogitainast

Uusaasta eel kipuvad inimesed endale lubadusi andma, kes tõotab kindlasti hakata uuel aastal trennis käima, et suveks vormis olla. Mõni lubab rohkem raamatuid lugeda, teatris käia jne. Kuid enne kõike seda on ju veel jõulud, kust ei puudu mandariinide lõhn ning maitsvad piparkoogid. Mõtlesime ka meie ennast jõuludeks juba varakult vormi ajada. Täpsemalt öeldes ajasime taigna piparkoogivormi!

Piparkoogid

Piparkoogid tulevad kõige paremad siis, kui neid tehakse kambakesi. Tainas võib ju väga hea ja maitsev olla, kuid mitmekesi koos neid erinevateks kujudeks pressides lisandub neile ka emotsionaalne väärtus. Lisaks on see tegevus kontimööda igaühele. Terve pere saab käed külge lüüa. Vaja läheb tainast, piparkoogivorme, maitsvaid kaunistusmaterjale ning toredat seltskonda.

Piparkoogid

Me tegime piparkoogitaigna loomulikult ise, kuid ärge muretsege – jagame ka teile lahkelt seda ülimaitsvat retsepti. Kui teil endal aega nii palju pole, siis muidugi võite ka poest osta, aga soovitatav on ikkagi ise teha. Piparkoogitegu võetakse nagunii aastas maksimaalselt paar korda ette, parem siis ikka ise otsast lõpuni kõik etapid läbi teha.

Piparkoogid

Stardipositsioon on piparkookide valmistajatel sama ehk kui tainas on lahti rullitud, siis see on nagu alguspunkt, kust kogu lõbu alles pihta hakkab. Näiteks meie valisime enda piparkoogivormid Koduekstrast. Sellised hõbedased, säravad ning klassikaliselt kaunid nagu vanasti. Lisaks olid kõik piparkoogivormid nii armsalt pakitud. Ideaalne kingitus kellelegi jõuludeks. Ma ei tea, kuidas teiega on, kuid vormidega on meil alati nii, et kui nende valimiseks läheb, siis kõigil tekivad enda lemmikud. Paljudel sai millegi pärast just oravakujuline piparkoogivorm. Kuid kasutasime ikka teisi ka, et saaks võimalikult erinevate kujudega lõbusaid piparkooke pärast kaunistada.

Piparkoogid

Kui piparkoogid taignast välja pressitud said, siis asusime neid ka rõõmsalt kaunistama. Eks piltidelt võite aimata, millised on poiste ja millised on tüdrukute kaunistatud. Poistel oli tähtis lihtsalt glasuuriga piparkoogid kuidagi ära katta. Tüdrukud nägid kaunistamisega ikka natuke rohkem vaeva ning lisasid veel suhkrust kaunistusi.

Piparkoogid

Piparkoogid tulid meil välja päris kenasti – ei olnud liiga kõvad ega liiga pehmed. Üldse on vist nii, et eks piparkoogid õnnestuvadki kõigil. Tuleb õigel ajal ahjust välja võtta ning raske osa ongi möödas. Kui kipubki kõrbema minema, siis saab alati neid ju rohke glasuuriga veel päästa.

Piparkoogid

Kes endale selliseid ägedaid piparkoogivorme soovib nagu me kasutasime, siis võib vajutada siia. Rõõmsaid saabuvaid pühi!

Piparkoogid

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here