Pontšikud Retseptisahtel

Valmistamisaeg: 10 min

Küpsetamise aeg: 10 min

Kokku kuluv aeg: 20 min

Pontšikud on imemaitsvad ja neid on ka lihtne valmistada. Millegipärast ei suuda me viimasel ajal magustoitudele absoluutselt ära öelda, aga samas läheb magustoiduvalik aina keerulisemaks: muffineid me juba tegime, glasuuriga sõõrikud tundusid tänaseks veidi liiga magusad, koogimõtted tundusid liiga ajakulukad… ja lõpuks jäid mõttesõelale mõnusa ampsusuurusega pontšikud.

Esimest korda pontšikuid tehes otsustasime valmistamise lihtsamaks jätta ja tegime lihtsalt palli kujulised pigem väiksemad pontšikud. Tegelikult võib ka pontšikute sisse täidise teha. Taignapalli sisse võib panna šokolaaditüki või võib valmis pontšikule täidise hiljem sisse süstida. Seda võtet peaksime kunagi kindlasti proovima.

Pontšikukuulikeste valmistamiseks tegime lihtsa kohupiimapõhise taina, millele lisasime ka näpuotsaga soola. Paljudele tundub soola lisamine magustoitudesse justkui loogikavastasena, aga tegelikult on väike kogus soola ülimalt tõhusa toimega, et kõiki maitseid esile tõsta ja rõhutada, luues hõrguma ja tasakaalukama maitsepaleti. Mitte soola lisamisega tegin mitmeid aastaid vea ka pudru tegemisel, kuna tundus, et pudrule soola lisamine käib lihtsalt loogika vastu. Hiljem kui proovisin soola lisamise ära, ei oskagi enam ja ei tahakski putru ilma soolaga maitsestamata süüa ja valmistada. Aga tagasi pontšikute juurde tulles aitab peale meeldiva maitsetasakaalu pakkumise sool (koostöös söögisoodaga) ka pontšikutel kergemini pruunistuda – kasutegureid kui palju!

Üks osa tuhksuhkru õhulist magusust, üks osa rikkalikku kohupiimasust – tervenisti nauditav.

Vaata ka meie isetehtud sõõrikute retsepti!

Pehmed pontšikud

Pontšik Retseptisahtel

Koostisained

  • Friteerimiseks u. 1L rapsiõli
  • Tuhksuhkur
  • 250 g kohupiima (eelistatavalt teralisema konsistentsiga)
  • 4 sl suhkrut
  • 2 muna
  • Näpuotsatäis soola
  • 0,5 tl söögisoodat
  • 100 g nisujahu (vajadusel rohkem, vastavalt valitud kohupiima konsistentsile)
  • Granaatõuna

Valmistamisõpetus

  1. Sega kohupiim suhkru ja munadega kuni ühtlane.
  2. Lisa kohupiimasegule sooda-jahu segu ja näpuotsatäis soola. Sega korralikult.
  3. Kasutades kahte lusikat, tõsta ja vormi tainast välja ümmargused kuulikesed ning langeta potis kuumutatud õlisse.
  4. Prae kuni kuldpruunid, vajadusel pontšikuid vahepeal keerates.
  5. Valmis pontšikud tõsta ükshaaval paberrätikule liigsest õlist nõrguma.
  6. Raputa valmis pontšikutele peale tuhksuhkrut.
  7. Koori granaatõun ja puista pontšikutele peale granaatõunaseemneid.

2 KOMMENTAARID

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here