Valmistamisaeg: 2 h
Küpsetamise aeg: 35 min
Kokku kuluv aeg: 2 h 35 min
Koostisained
- 50 g peekonikuubikuid
- 500 g hakkliha
- 1 keskmine porgand
- 1 keskmine sibul
- 1 sellerivars
- 2 spl tomatipastat
- 1 purk purustatud tomatit
- 1 spl võid
- 200 ml Vignamato campalliano punast veini
- 400-500 g kuiva pastat
- soola
- pipart
- ürdisegu
- peale riivimiseks parmesani
Valmistamisõpetus
-
- Puhasta ja tükelda juurviljad.
- Prae peekon, lisa tükeldatud porgand, sibul, sellerivars ning või.
- Kuumuta, kuni sibul on klaasjas ja lisa hakkliha, maitsesta soola, pipra ja ürdiseguga.
- Lisa tomatipasta, sega ja kuumuta ning lisa purustatud tomat.
- Viimasena lisa punane vein, sega ja pane potile kaas peale ning keera kuumus vaiksemaks.
- Hauta 2 tundi aeg ajalt segades. Bolognese kastme võid valmis hautada ka eelmisel päeval.
- Keeda pasta piisava koguse vee ja soolaga vastavalt paki juhisele.
Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
- Määri vorm võiga ja vala sellele nõrutatud pasta ning lisa bolognese kaste.
- Raputa peale riivitud parmesan ja soovi korral lisa ürte, nt tüümiani.
- Küpseta 25-30 min või kuni parmesan on ilus kuldpruun.
Punase veiniga küpsetatud Bolognese
Täna teeme maitserännaku Itaalisse, kust pärineb legendaarne Pasta Bolognese. Meie esitleme seda natuke teises võtmes – nimelt ahjuvormis küpsetatuna. Maitsenüansside väljatoomiseks kasutame ka punast veini. Rännak alaku!
Pasta Bolognese, tuntud ka kui ragù alla Bolognese, on üks Itaalia kuulsamaid pastaroogasid. Selle algupära ulatub 19. sajandi Põhja-Itaaliasse, Bologna linna, kus kohalikud kokad valmistasid rikkalikku lihapõhist kastet, mida serveeriti erinevate pastadega. Traditsiooniline Bolognese kaste koosneb hakklihast (enamasti veise- ja sealiha segust), sibulast, porgandist, sellerist ja tomatist, millele lisatakse valget veini ja piima või koort, et anda kastmele mahedamat maitset ja kreemjat tekstuuri.
Erinevalt tomatipõhisest marinara kastmest on Bolognese kaste sügava ja täidlase maitsega, mida saavutatakse pika ja aeglase hautamisega madalal kuumusel. See võimaldab maitsetel intensiivistuda ja kastmel saavutada paks konsistents. Kuigi sageli seostatakse Bolognese kastet spagettidega, on Itaalias levinud serveerida seda laiemate pastadega, nagu tagliatelle, pappardelle või fettuccine, kuna need suudavad paremini hoida kastme raskust ja maitset.
Tänapäeval on pasta Bolognese levinud üle kogu maailma ja muutunud paljudes riikides koduse toidulaua tavaliseks osaks. Kuigi igal perel võib olla oma versioon, on klassikaline Bolognese jäänud truuks oma algsele lihtsusele ja maitsete tasakaalule.
Kasutame Bolognese kastmele maitsenüansside lisamiseks punast Vignamato campalliano veini. Tegemist on Kesk-Itaaliast pärit kuiva veiniga, mis sobib suurepäraselt liharoogade ja pastade kõrvale, samuti ka roogade sisse.