Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 5 min
Kokku kuluv aeg: 4 h 15 min
Koostisained
Neljale
- 400 g rabarberit
- 100 g suhkrut
- 1 tl vaniljesuhkrut
- 1 dl vett
- 7 g želatiini
- 50 ml külma vett
Kreemi koostisained
-
200 ml vahukoort
-
1–2 tl suhkrut
-
1 tl sidruni- või laimimahla
-
1 tl vaniljesuhkrut
Granola koostisained
-
1 spl võid või kookoseõli
-
1 spl mett või tumedat suhkrut
-
0,5 tl kaneeli
-
150 g täistera kaerahelbeid
- soovi korral 1 spl mandlilaaste
Valmistamisõpetus
-
Haki rabarber tükkideks.
-
Pane suhkru ja veega potti, kuumuta, kuni rabarber on pehme.
-
Pane želatiin külma vette paisuma.
-
Haki külmutatud maasikad.
-
Sulata želatiin veevannil ning lisa rabarberisegule.
-
Pane kausside põhja mõned rabarberitükid ja vala tarretis nelja pokaali.
-
Aseta pokaalid külmikusse tarduma neljaks tunniks või üle öö.
-
Eelsoojenda ahi 180-kraadini.
-
Sega kokku kõik granola komponendid ja aseta küpsetuspaberiga küpsetusplaadile.Küpseta 15–20 minutit või kuni kuldpruun ja krõbe ning lase jahtuda.
Rabarberitarretis
Unustage maasikad, sõstrad ja vaarikad, sest õige suvevili on just rabarber. Sellest tehtud koogid, pirukad ja kissellid on pea enamusele meist iga-suvised lemmikud ning seetõttu teemegi täna midagi ebatraditsioonilist, milleks on rabarberitarretis. Selle tervisliku maiuse valmistamisel oli meile abiks ka kauplus Apelsin, sest isegi mul ei ole kõik köögis vajalik olemas, aga neil on.
Täitsa tervislik magustoit
Rabarber ja tarretis võib olla esmapilgul veider kombinatsioon, aga uskuge mind – tegu on täitsa põneva ja isegi tervisliku magustoiduga. Nimelt on rabarber suur antioksüdantide ja K-vitamiini allikas, mis aitavad kolesterooli normis hoida ning toetavad ka immuunsust. Ühtlasi on seal ka palju kiudaineid, seega teeb kõhu ka hästi täis.
Tervislikkust on selles maiuses veelgi, sest rabarberitarretis, või noh, igasugune tarretis tehakse želatiinist, mis on pea terves ulatuses proteiin. Kusjuures, paljud uurimused on näidanud, et želatiini tarbimine aitab muu hulgas võidelda ka luuhaiguste ja liigesehädade vastu.
Väike vaev
Kuigi tegu on lihtsa maiusega, siis võtab see siiski pisut aega – kolm kihti ikkagi ju ning tarretis vajab tardumiseks aega. Esmalt tuli valmis teha rabarberitarretis, mille ma valasin kokteiliklaasidesse ning jätsin need pokaalid siis üle öö külmikusse tarduma. Sellised ilusad klaasid sobivad magustoitude serveerimiseks kusjuures ideaalselt – hoiavad muu hulgas hästi ka jäätist ning kohupiimamaiuseid. Rääkimata siis kokteilidest.
Seejärel tegin valmis krõbeda müsli ehk granola. Siin läks mul tarvis seda Ibili ahjuplaati millega varemgi olen julgenud eputada. Muide, kui teil juba selle müsli tegemiseks läheb, siis võite julgelt rohkem teha – näiteks hommikusöögi jagu, sest ahjuplaadil ju ruumi on ja kodune müsli värske piimaga oleks mõnus viis uut päeva alustada.
Viimasena tegin valmis kreemi, millest mu rabarberitarretis omale väikese mütsikese sai. Kasuks tuleb siinkohal kindlasti üks kreemiprits, mis annab palju toidu välimusele juurde ning teeb tegelikult asja mugavamaks ka. Lisaks magustoitudele saab seda kasutada ju ka paljude soolaste roogade puhul, sestap soovitan üht komplekti omal köögis ikka käepärast hoida.
Kui maius oma kreemimütsikese pähe sai, siis raputasin sellele pisut müslit peale ning viisin lauale ja üks eriline magustoit oli valmis söömiseks. Rabarberitarretis nõuab küll pisut planeerimist, aga on väga vahva maius, mida pakkuda sünnipäevadel või mõnel erilisel õhtusöögil. Nüüd kokkama! Ja uurige kindlasti ka kauplusest Apelsin, milliste põnevate nõude seest oma maiust serveerida võiksite.