Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 4 h 35 min
Kokku kuluv aeg: 5 h
Koostisained
- 1,20 kg veiseribi
- 400 ml punast veini Uggiano Chianti Classico Riserva
- 500 ml veise või köögivilja puljongit
- 1 keskmine sibul
- 1 keskmine porgand
- 1 keskmine varsseller
- 3-4 küüslauguküünt
- 1 spl tomatipastat
- 1 tl kakaopulbrit
- peotäis peterselli lehti
- loorberilehti
- Rosmariini
- Tüümiani
- must pipar
- Sool
- 1 kg kartuleid
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 180 kraadini või 160 kraadini pöördõhuga
- Pruunista ribid pannil oliiviõlis koos küüslauguga
- Pane pruunistatud ribid ahjuvormi.
- Pane pannile veidi puljongit, et nn mahlad kätte saada, lisa tomatipasta ja kakao
- Vala panni vedelik lihale, lisa puhastatud ja tükeldatud porgand, seller ning sibul
- Lisa maitseained ja umbes pool petersellist
- Vala peale ülejäänud puljong ja punane vein, soovi korral ka 1 spl vääris oliiviõli
- Kata ahjuvorm kaanega või paksema fooliumiga ja pane ahju keskele ning vähenda temperatuur 140 kraadi peale.
- Küpseta 4 tundi või kuni liha on nii pehme, et tuleb lihtsalt kondi küljest lahti.
- Kui kaste on liiga vedel, eemalda kaas ja tõsta veidi ahju temperatuuri ja küpseta veel 20-30 minutit.
- Ahjukartuli tegemiseks puhasta ja tükelda kartul.
- Aseta kartulid küpsetuspaberile, vala veidi vett, õli ning soola ja soovi korral ürte, masseeri kartulid läbi ja aseta 200 kraadiga ahju umbes 35 minutit või kuni kartulid on pealt krõbedad ja seest pehmed
Ribid punase veini kastmes
Ribide küpsetamine punase veini kastmes on roog, millel on juured peamiselt Prantsuse köögis, eriti Prantsusmaa lõunaosas ja Burgundia piirkonnas, kus punane vein on toiduvalmistamise oluline koostisosa. Prantsuse köögis on traditsiooniliselt palju retsepte, kus liha küpsetatakse punases veinis, nagu näiteks kuulus Boeuf Bourguignon (Burgundia hautis). Kuigi see roog on algselt seotud prantsuse toidutraditsioonidega, on sarnaseid retsepte leidnud ka teistes Euroopa riikides, kus liharoogade valmistamisel kasutatakse punast veini, näiteks Itaalias ja Hispaanias.
Ribide küpsetamine punases veinis annab lihale sügava ja rikkaliku maitse, mis tuleneb pika küpsemise käigus punase veini ja maitseainete mõjust. Seega võib öelda, et kuigi see on tuntud Prantsuse köögis, on sarnaseid retsepte ka teistes Euroopa köökides, mis armastavad liha ja veini kombinatsioone.
Eestlastena oleme traditsiooniliselt harjunud jõululaual nautima liharoogasid koos kartuliga ning sellest inspireerituna vaaritasime ka meie kokku ühe mõnusa prae.
Huvitav komponent selles roas on kindlasti kakao, mis lisab veelgi mahlasust ning samuti ka punane vein. Kõikides selle roa komponentides on tunda jõuluhõngu ning seda rooga valmistades tekkis meil jõululaupäeva tunne, isegi kui aknast välja vaadates sellist tunnet ei tekkinud.
Selles roas kasutame kastmes punast veini Uggiano Chianti Classico Riserva, mille leiab Aldarist. Vein valmistatakse 90 % Sangiovese viinamarjadest ja 10% Canaiolo viinamarjadest. Veini värvus on sügav rubiinpunane ja aroom on rikkalik, esile tulevad vanill ning kannikene. Kui iseloomustada selle veini maitset, siis on see vein suurepärases tasakaalus, kuiv, puuviljane, järelmaitse meeldiv ja pikk, kergesti nautitav.
Kõige parem on pärast ahjust väljavõtmist lasta roal paar minutit tõmmata ning pärast seda serveeri koos kartulitega ja naudi.