seenerisoto

Valmistamisaeg: 10 min

Küpsetamise aeg: 8 min

Kokku kuluv aeg: 20 min

 

Koostisained

  • 50 g kuivatatud puravikke
  • 200 g värskeid või soolatud metsaseeni (sobivad ka shampinjonid)
  • 500 ml puljongit (nt köögivilja või kana)
  • 2-3 spl oliiviõli
  • 1 keskmine sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 300 g risoto riisi nt Arobio
  • 180-200 ml kuiva valget veini
  • 25-30 g võid
  • 80 g riivitud parmesani ja veidi veel ka kaunistamiseks
  • näpuotsaga safranit
  • soola
  • pipart
  • vahemere ürte

Valmistamisõpetus

  1. Vala kuivatatud puravikele 100 ml keevat vett ja jäta vähemalt tunniks paisuma.
  2. Pane klaasi paar supilusikatäit vett ja puista safran vette ligunema.
  3. Puhasta ja tükelda sibul ja küüslauk ning vala paksema põhjaga potti oliiviõli. klaasista kuumas õlis sibula ja küüslaugutükid (ära lase pruunistuda).
  4. Tükelda värsked seened ning lisa potti.
  5. Vala sibulale ja küüslaugule kogu riisikogus ja sega aeg ajalt kuni riis on samuti klaasistunud.
  6. Lisa 100 ml kaupa puljong. Lisa järgmine kogus alles siis kui eelmise on riis endasse tõmmanud.
  7. Seejärel tee sama veiniga – vala jao kaupa riisile, seda pidevalt rahulikult segades.
  8. Lisa paisunud puravikud koos vedelikuga ja lisa safran samuti koos veega.
  9. Kui kogu vedelik on riisiga segunenud, lisa või, riivitud parmesan, sool, pipar ning kuumuta kuni risoto on ühtlaselt kreemjas ja riis on al dente.

seenerisoto

Seenerisoto

Oktoobris valmis Retseptisahtli köögis imemaitsev safrani seenerisoto. See maitsev roog on täpselt õige sügiseselt tummise maitsega, mida süüa ajal, kui lehed langevad.

Risoto on pärit Põhja-Itaaliast, kus seda on märgaladel kasvatatud alates 14. sajandist. Safran üks levinumaid risoto maitseaineid ning annab risotole selle eristuva kollaka värvi. Legendi järgi kasutas lisas noor klaasipuhuja õpipoiss safranit, mida ta muidu kasutas pigmendina klaasi jaoks, pulmapeol riisiroa sisse. Esimene risotoretsept on pärit aastast 1809. Meie valmistasime safrani seenerisoto, aga risotot valmistatakse ka liha ja juurviljadega.

seenerisoto

Nii endale kui külalistele rõõmu ja silmailu pakkumiseks tasub alati tähelepanu pöörata ka serveeringule. Meie serveerisime oma safrani seenerisoto kodu- ja köögitarvete poest Apelsin leitud malmpannile. Niimoodi serveerides saad endale ja oma perele pakkuda sarnast elamust nagu restoranides. Malmpann on leitav Apelsini mugavast e-poest ning füüsilistest poodidest Tallinnas (Rocca al Mare keskus, Ülemiste keskus, Kristiine keskus), Tartus (Lõunakeskus) ja Rakveres (Vaala keskus).

seenerisoto

Meie safrani seenerisoto tuli tõesti uskumatult maitsev, üks aasta parimatest retseptidest kindlasti. Mõnus puljongine risoto ja soolakad seened loovad imelise koosluse, parmesan lisab kreemisust. Igal juhul tasub ka endal kodus üks safrani seenerisoto valmis teha ja seda maitsta, sesest kirjeldada on selle erinevaid ja imelisi maitsenüansse keeruline.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here