Kerge ja marjane rose on ideaalne kaaslane suviselt kuumade ilmadega. Suvel on ikka sõprade- ja pereringis tihtipeale mõnusaid koosviibimisi, olgu selleks õdus õhtu koduterrassil, lõbus rannapäev või hoopis kerge õhtusöök. Meie oleme oma sõpruskonnas leidnud uue suvise lemmiku Savanha Rose Lõuna-Aafrikast, mis sobib nautimiseks igas olukorras.
Lõuna-Aafrikal on lai kogemuste pagas veinide valmistamises, ligi 350 aastat. Esimesed viinapuud lasi Kapimaa kuberner Jan van Riebeeck istutada 1655. aastal Kaplinna lähedal asuvasse kolooniasse ja esimest korda sai kohalikest viinamarjadest veini 1659. aastal. Esimesed viinapuud olid Prantsusmaa päritolu ja tõenäoliselt oli tegu Muscat de Frontignan marjasortiga. Esialgu kogeti viinamarjade kasvatamisel mitmeid tagasilööke vähese kogemuse tõttu, kuid 17. sajandi lõpus sai viinamarjade kasvatamine ja veini valmistamine tõelise hoo sisse, kui Prantsusmaalt emigreerusid hugenotid Lõuna-Aafrika Vabariiki, kes hakkasid Prantsusmaa päritolu marjasorte kasvatama Franschhoecki piirkonnas.
Savanha Rose on Lõuna-Aafrika Western Cape ehk Lääne-Kapimaa päritolu, mis on suur rannikuäärne piirkond ja ühtlasi ka Lõuna-Aafrika Vabariigi tähtsaim viinamarjade kasvuala. Lääne-Kapimaa piirkond on jahedam, kui tema geograafilise paiknemise järgi eeldada võiks. Seda mõjutab külm kagutuul, mis küll langetab piirkonna keskmist temperatuuri 2-3 kraadi võrra, kuid samas pärsib viinapuuhaiguste arengut veiniaedades. Lääne-Kapimaa piirkonnas tehakse enamik Lõuna-Aafrika kvaliteetveinidest ja sealt tulevad väga hea hinna-kvaliteedi suhtega veinid.
Savanha Rose tootja on Spier Stellenbosch, mis on üks vanimaid Lõuna-Aafrika veinitootjaid. Vein on maitselt poolkuiv ja marjaselt mahlane, ehk ideaalne nautimiseks igal ajal, kuid parim kaaslane suvel. Maitses on tunda vaarikaid, maasikaid ja särtsakust annab veidi torkiv piprasus. Järelmaitse on marjaselt ühtlane ja veidi vürtsika tanniinsusega, mis annab veinile “iseloomu”.
Suvisel ajal süüakse ikka tihedamini mereande ning see vein on ideaalne kaaslane praetud ja grillitud punastele kalaroogadele või mereandidele. Ühe maitsva retsepti tiigerkrevettidega leiab siit ja suvise retsepti lõhest puuviljasalatiga siit. Kui mõnikord on ideed otsas, mida õhtusöögiks valmistada või külalistele pakkuda, siis miks mitte valida veini järgi söök, mitte vastupidi. Savanha Rose kõrvale võib külalistele pakkuda kerget juustuvaagnat, külma eelrooga linnulihast või hoopis ammutada inspiratsiooni Itaalia köögist, valmistades pastat või pizzat. Hispaania köögi armastajatele soovitan veini kõrvale paellat.
Nautides sumedaid suveõhtuid koos rose’ga, ära unusta veini serveerida 8-12 kraadi juures, bordeaux’ tüüpi veiniklaasist. Soovin teile kõigile mõnusat suvitamist!
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.