köögiviljalasanje

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 1 h

Kokku kuluv aeg: 1 h 30 min

Bešamellkaste koostisained

  • 50 g võid
  • 50 g jahu
  • 500 ml täispiima
  • 100 g Cheddari juustu
  • 1-2 tl persilladet
  • soola
  • musta pipart

Lasanje koostisained

  • 1 pakk Härmavilja aedviljasegu
  • 100 ml tomatipastat või ketšupit
  • 6-8 lasanje plaati (oleneb vormi suurusest)
  • 1-2 mozzarella palli
  • soovi korral 1-2 keskmist tükeldatud tomatit

Valmistamisõpetus

  1. Bešamellkastme valmistamiseks sulata potis või.
  2. Lisa jahu, sega ja lase paisuda.
  3. Vala aeglaselt potti piim ning sega pidevalt, et segu ei läheks tükki, kõige parem on seda teha vispliga.
  4. Kuumuta keemiseni ja sega aeg-ajalt rahulikult.
  5. Kuumuta umbes 5 minutit ja seejärel keera kuumus maha.
  6. Bešamellikaste peaks olema veidi paksem tavalisest, sest köögiviljadest tuleb niiskust juurde.
  7. Lasanje valmistamiseks lao vormi põhja lasanjeplaadid ja vala peale tomatipasta.
  8. NB: Alumisele kihile võib veidi rohkem valada, muidu alumine kiht ei saa piisavalt niiskust.
  9. Samuti võib tomatipastat panna vormi põhja ja siis laduda pealeplaadid ning lisada seejärel veel tomatipastat.
  10. Lisa kihina köögiviljasegu, seejärel bešamellikaste ja tükeldatud tomat.
  11. Korda teise ja soovi korral ka kolmanda kihiga.
  12. Viimasele kihile vala peale alles olev bešamell.
  13. Lisa ürdid, näiteks vahemere ürdisegu ja kata peamine kiht tükeldatud mozzarellaga.
  14. Aseta vormile foolium ja tõsta vorm 200 kraadisesse eelsoojendatud ahju umbes 50-60 minutiks.
  15. Eemalda ettevaatlikult foolium (vorm on väga kuum!) ja küpseta veel umbes 10-15 minutit, kuni pealmine kiht on kenasti kuldpruun.
  16. Enne serveerimist lase lasanjel 15-20 minutit seista, muidu on lasanje liiga vedel.
  17. Serveeri värskete ürtidega, näiteks basiilikuga.

köögiviljalasanje

Köögiviljalasanje

Maailmas on teatud kohad, mille köögid ja toitumiskultuurid on täiesti võrreldamatud. Kui eelmisel kuul sai päris palju külastatud aasia maitseid, siis tänavu olen pööranud pilgu Euroopa poole ja just nimelt ühe rikkalikuma toidukultuuriga riigi poole, milleks on Itaalia. Kindlasti meenub kõikidele Itaaliaga kohe pitsa ja mis seal salata, pitsa on tõesti üks suurepäraselt maitsev toit. Siiski on pitsa vaid habras koorekiht Itaalia toidukultuurist. Temale üsna võrdväärne konkurent on lasanje, mis on ju ka tomatikastmel põhinev roog. Küll aga pisut tervislikum kui pitsa ning tänases retseptis ka taimetoitlaste-sõbralik: köögiviljalasanje.

Lasanje on pärit keskaja Itaaliast, tõenäoliselt Napoli linnast. Lasanje retsept on korduvalt muutunud ja läbi aja on tehtud sellele erinevaid kohandusi. Algselt valmistati seda Itaalia pajarooga erilistes varreta pannides, kuhu asetati õhukese taina kihid ning nende vahele raguu ja parma juustu tükid. Kastet hakati tainakihtide vahele lisama Liguurias (Põhja-Itaalias) ja seda just pesto kastme näol. Köögiviljalasanje näeb ette tomatikastet. 

Lõuna-Itaalias valmistatakse lasanjetainast mannast ja veest. Põhja-Itaalias aga jahust ja munadest, sest sealpool ei ole mannat saada. Kusjuures tänaseks on Itaalias seadusega ära määratletud, et lasanjet peab valmistama kindlasti mitte ükskõik millise, vaid kõva nisu jahust. 

Lasanje peamised koostisosad on mõistagi lasanjelehed, tomatikaste, bešamellkaste, juustukiht, köögiviljad ja sagedasti ka hakkliha. Minu köögiviljalasanje on aga ilma lihata ja suurema au saavad seekord külmutatud aedviljad Härmaviljalt.

Tänu Härmaviljale on minu elu osutunud mõneti palju lihtsamaks. Seda just seetõttu, et nende külmutatud toodete valik on väga mitmekesine ja üles sulatades ei kaota aed-, köögi- ja juurviljad oma maitset. Aedviljad maitsevad nii nagu oma aia saadused. Ka varasemalt on leidnud Härmavilja külmutatud tooted tee minu retseptidesse.

Nagu ka Härmavili ise ütleb, siis aedviljasegu sobib suppi, praadi ja hautistesse – tõsi, lasanjesse sobis ta küll päris hästi. Mainin veel ära, et aedvilja segus on porgand, aeduba, brokkoli, paprika ja minimais. 

köögiviljalasanje

Köögiviljalasanje sobib perfektselt õhtusöögiks pere või sõprade seltsis. Kõrvale võib serveerida veel midagi itaaliapärast, näiteks ciabattat ja miks ka mitte mõni hea punane Itaalia vein – kõik see teeb köögiviljalasanje ainult autentsemaks. Proovi ise järele ja naudi Itaalia köögi üht olulisimat pastarooga! 

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here