Seapraad

Valmistamisaeg: 4 h 30 min

Küpsetamise aeg: 3 h 30 min

Kokku kuluv aeg: 8 h

Koostisained

  • Sealiha
  • 2-3 spl balsamico äädikat
  • 1 spl tumedat suhkrut
  • 1 tl soola
  • 1 tl pipart
  • 1 tl worcesteri kastet
  • 1 spl oliiviõli 1 kg liha kohta
  • kartulit
  • õuna
  • hapukapsast
  • jõhvikaid
  • roosmariini

Valmistamisõpetus

  1. Marineeri liha kohe küpsetuskotis.
  2. Tõsta liha küpsetuskotti ja maitsesta balsamico äädika, tumeda suhkru, soola, pipra, worcesteri kastme ja oliiviõliga.
  3. Lihal lasta marinaadis seista vähemalt 4 tundi, aga hea oleks lasta seista üle öö.
  4. Küpseta liha eelsoojendatud ahjus 200 kraadil umbes umbes 30 minutit ja siis keera temperatuur 130-150 kraadile ning küpseta 1 tund 1 kg kohta ehk siis 3 kg liha kokku 3 tundi ja 30 minutit.
  5. Kartulitele ja õuntele piisab ühest tunnist.
  6. Meie serveerisime kõrvale hapukapsast, mille ostsime poest ja praadisime pannil läbi.
  7. Kaunistamiseks lisa jõhvikaid ja roosmariini.

Seapraad

Seapraad balsamico-suhkru marinaadis

Kas teate seda tunnet, kui tahaks kõike ja korraga? Täna kohe oli selline tuju, et tahaks seapraadi, head seltskonda ja head veini. Seapraad üksi taldrikul tundub kuidagi narr. Kui kohe peast võtta, siis sea kõrvale sobiksid hapukapsad ja ahjukartulid. Nii teemegi. Seapraad ise valmib balsamico ja suhkru marinaadis, sest siis tuleb siga selline mõnusalt karamelline. Lisame veel kapsa ja kartuli ning ahjuõunad. Et hapukapsas üksi ei jääks, siis lisame lõpus veel jõhvikaid. Jõhvikad on mõnusalt hapud ning lisavad praele jõululikku värvi.

SeapraadPraad on valmis, nüüd veinide juurde. Täna on meil teile isegi kolm veinisoovitust. Alustame Baron Rosen Rieslingust. Tegelikult selle veini me avasime juba süüa valmistades. Eelkõige on Baron Rosen Riesling valge vein, mis sobib hästi seltskonnaveiniks. Vein tuleb meile Saksamaalt ning viinamarjad on korjatud Moseli piirkonnast. Mosel on üks maailma hinnatumaid ning isikupärasemaid Rieslingu kasvupiirkondi. Sobib väga hästi kala ja linnulihaga, meile sobis väga hästi jutu kõrvale.

SeapraadJärgmine vein, mida soovitame on Baron Rosen Crianza. See on nüüd vein, mis sobib väga hästi jõululauale. Meil valmis täna seapraad, kuid väga hästi sobib see vein ka verivorstide kõrvale. Baron Rosen Crianza on tegelikult kindla peale minek nendele, kes ei tea, millist veini jõululauas serveerida. Vein tuleb meile Hispaaniast La Mancha piirkonnast, on valmistatud 100% Tempranillo viinamarjadest ning iseloomult on tegu marjase veiniga. Marjasust on tunda nii aroomist kui ka maitsest. Lisaksin veel, et hispaanlased ise on väga uhked oma Tempranillo viinamarjasordi üle.

Seapraad

Kõige erilisema veini jätsime lõppu ning erilised veinid tulevad tavaliselt suures pudelis, täpsemalt 1,5 liitrises Magnum tüüpi veinipudelis. Nimeks on Bodegas Murviedro Reserva. Tegu on veiniga, mis tuleb meile Valencia piirkonnast. See on üks hinnatumaid veinipiirkondi Hispaanias, sealt tulevad ühed kõige paremad hinna-kvaliteedi suhtega veinid. Aastakäiguks on 2008, mis oli väga hea just tumedatele viinamarjadele. Bodegas Murviedro Reserva on täidlane, kuiv ning väga aromaatne punane vein. Antud vein sobib ideaalselt praetud ja grillitud liharoogadega. See on ka vein, mis sobib väga hästi ka soolaleiva kingiks.

Õhtu oli väga lahe ja elamusi täis. Seapraad koos kõigi lisanditega sai söödud, veinid said kõik ära proovitud. Kokkuvõttes saingi kõike korraga, hästi süüa ja juua ning mõnusas seltskonnas aega veeta.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here