Sidruniküpsised

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 13 min

Kokku kuluv aeg: 1 h 25 min

Koostisained

  • 145 g toasooja võid
  • 220 g toorjuustu
  • 200 g suhkrut
  • 300 g jahu
  • 1/4 tl soola
  • 2 L suuruses muna
  • Pool keskmist sidrunimahla
  • 1 sidruni koor
  • 1 tl vanillisuhkrut või ekstrakti
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl kollase toiduvärvi pulbrit või 8-10 tilka vedelikku
  • 100 g tuhksuhkrut

Valmistamisõpetus

  1. Vahusta toasoe või suhkruga ja lisa selle sisse ükshaaval munad ning toorjuust.
  2. Teises kausis sega omavahel jahu, sool, toiduvärv (pulber), küpsetuspulber ja vanillisuhkur (kui kasutad ekstrakti ja toiduvärviga pastat, sega see muna-või-toorjuustu seguga).
  3. Sõelu kokku segatud kuivained muna-või-toorjuustu seguga ning lisa sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor.
  4. Küpsiste vormimiseks võib kasutada jäätisekulpi.
  5. Vormi tainast pallikesed, aseta need küpsetuspaberile ja pane seejärel külmikusse tahkuma umbes 45 minutiks.
  6. Eelkuumuta ahi 180 kraadile.
  7. Keeruta külmad küpsisepallid tuhksuhkrus ja aseta plaadile piisavalt suurte vahedega.
  8. Ära küpsiseid lamedaks vajuta, need vajuvad küpsedes ise laiali.
  9. Küpseta ahjus 12-13 minutit ja pärast seda lase 20 minutit jahtuda.

Sidruniküpsised

Sidruniküpsised

“When life gives you lemons… make lemon cookies,” – ma arvan, et see on üks väärt mõttetera. Mina võtsin sellest lausest igatahes väga konkreetselt kinni ja jõudsin seeläbi ühe imemaitsva retseptini, mida ka teiega täna jagada soovin. Selleks on võrratud ja tsitruselisele kohaselt särtsakad sidruniküpsised. Sidruniküpsiste võlu peitub eksootilise tsitruses, mis on täiustamas magusaid maitseid ja teeb neist ühtlasi mõnusa vahelduse argistele kaera- ja šokolaadiküpsistele.

Enne kui hakkad kokkama, tee kindlaks, et sul on olemas sellised nõud, millega kuldkollaseid sidruniküpsiseid oleks stiilne serveerida. Mina vahetasin hiljuti oma vana ahjuplaadi välja uue vastu. See ahjuplaat on just parajas mõõdus, et sidruniküpsised sinna piisavate vahedega ära mahuks. Kui juba Apelsini e-poodi satud, soovitan heita pilgu ka serveerimisalustele ja taldrikutele. Nende valikus on alati midagi igale maitsele.

Sidruniküpsised

 

Üks hea soovitus on mul veel nõude osas varuks. Nimelt kasutasin küpsiste vormimiseks jäätisekulpi. Miks? Kuna tainas peab umbes tund aega külmikus seisma, on see lõpuks küllaltki tahke. Jäätisekulp on disainitud just selle eesmärgiga, et külmunud ja tahkete toiduainetega ümber käia. See on tõhus tööriist, mis tagab sidruniküpsiste ühtse suuruse ja kuju.

Sidruniküpsised

Kui asetad tainast moodustatud pallikesed ahjuplaadile, siis vaata, et nende vahele jääks omajagu ruumi. Hiljem ahjus paisuvad need päris hoolega ja võivad nii üksteisele peale kerkida. Kindlasti ei tohiks küpsiseid lamedaks vajutada, sest need vajuvad küpsedes ise loomupäraselt laiali. Tahkeid taignapallikesi võid julgelt keerutada tuhksuhkrus igas suunas. Peaasi, et need oleks sellega täielikult kaetud. Hiljem, kui sidruniküpsised ahjust tulevad, võid veel tuhksuhkrut isuäratavamaks katteks peale puistada.

Küpsiste ahjus küpsetamine ei võta kaua aega, kõigest 12-13 minutit. Küll aga on ettenähtud jahtumisaeg küllaltki pikk –  tervelt 20 minutit! No kui sinu ees on ahjusoojad ja nii isuäratavalt lõhnavad küpsised, tundub see aeg oluliselt pikem! Siiski ma luban, et see kannatamine on seda väärt. Lõpuks vallutavad sinu maitsemeeled tõeliselt krõmpsuvad ja hõrkjad sidruniküpsised, mille sarnaseid mujalt kui koduköögist ei saa!

Sidruniküpsised

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here