vein

Seekordne vein tuleb meieni teiselt poolt maakera Lõuna-Idast Austraaliast. Thomas Hardy & Sons on Austraalia tõenäoliselt kõige tuntum ja parem veinitootja, kes on seda maailmajagu valitsemas. Ühtlasi on tegemist sealse suurima veinipiirkonnaga, kus valmib ligi 40% kogu Austraalia veinitoodangust. Niisiis peaks see päris hästi edasi andma ehedaid Austraaliale omaseid maitseid. Kuna suvi on juba käega katsutav, siis on sellised soojamaised veinisoovitused ilmselt igati asja eest.

Minu arvates on ääretult on põnev teada veinide taustalugu, seetõttu olen isegi korduvalt erinevates veiniistandustes käinud ja oma silmaga pealt näinud, millises keskkonnas ja kuidas need maailma tippveinid siis ikkagi valmivad. Ma olen viies eri veiniistanduses käinud ka Austraalia mandril – küll pigem Melbourne’i lähedal ja mitte Hardy veinidega seoses, aga eks sarnasusi leiab sel puhul palju.

vein

Thomas Hardy & Sons on kusjuures päris vana veinitootja, tegutsedes juba aastast 1853, mil ta alustas Hardys veininduse pioneerina veinimajaga ja eksportis 4 aastat hiljem 2 vaati veini Inglismaale. Ka pudeli kujundusest peegeldub ühe Austraalia veinitalu olemust.

Konkreetselt Hardys Mill Cellars veinijook on 100% valmistatud Austraalia levinuimatest Chardonnay heledatest viinamarjadest. Selgub, et austraallased armastavad just heledaid viinamarju ja seda panin ka ise istandustes palju tähele!

Juba pokaali valades vallandub valgele veinile omane aroom, kus on tunda kuivust, aga ka värskeid tsitruseid ja küpseid troopilisi puuvilju – eelkõige melonit ja aprikoosi. Aroomi lõppu lisandub veidi vaniljet. Vot need küpsed ja tõeliselt värsked, äsja puu otsast korjatud troopilised puuviljad, on küll midagi, mida on võimalik kogeda ainult lõunamaareisidel.

See mõnus troopika tuleb mõistagi esile ka maitses – maitse on keskmise täidlusega, pehme ja mõnusalt puuviljane. Tunda on värskeid troopilisi puuvilju, kollaseid õunu ja nektariine. Vein on järelmaitselt isegi kergelt vürtsikas. Paras hapukus on saavutatud osaliselt fermenteeritud tammevaadis.

vein

See valge kerge vein sobib imehästi erinevate kalaroogade kõrvale, aga maitseb hästi ka teiste liharoogade või hoopis taimsete grilltoitude juures – olgu selleks kergelt grillitud või küpsetatud juurviljad või seened, miks mitte tarbida ka snäkivaagna ja juustuliste kõrvale.

Vein on parim serveerituna jahutatult 8 – 10 °C juures ja bordeaux’ tüüpi klaasist.

Üks on kindel – kuna Hardyse veinid on Austraalias väga populaarsed, siis lihtsalt ei saa selle veini ostuga mööda panna!

vein

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here