Valmistamisaeg: 30 min
Küpsetamise aeg: 5 min
Kokku kuluv aeg: 35 min
Koostisained
- 900 g puhastatud kirsse
- 1 pakk marmelaadisuhkrut
- 2 spl sidruni või laimimahla
- 2 spl kakaod
- 1 spl riivitud tumedat šokolaadi
- 4–5ml rummi (sobib ka konjak ja brändi)
Valmistamisõpetus
- Peske ja eemaldage kirssidelt kivid.
- Aseta kirsid potti koos sidruni/laimimahlaga, lisage marmelaadisuhkur ning lase keeda keskmisel kuumusel 5 minutit.
- Seejärel keera kuumus maha ja eemalda vahukulbiga vaht ning lisa sisse kakao, šokolaad ja rumm.
- Tõsta moos kuumutatud ja puhastesse purkidesse, sulge õhukindlalt ja lase aeglaselt jahtuda enne külmikusse või jahedasse tõstmist.
Šokolaadine kirsimoos
„Mida, oh mida, teha küll kõikide nende aiasaadustega, mis mul peagi küpseks saavad?“ Selline dramaatiline küsimus loksus hiljuti mul mõtteis. Enamjaolt oli mu mure seotud kõikide oma koduaia õuntega, kuid head sorti peavalu valmistas mulle ka see kirsipuu, mis ühtäkki võimsalt kandma hakkas. Ning just kirssidega täna tegelemegi. Ja vastuseks lõigu alguses esitatud küsimusele on loomulikult „kirsimoos!“. Räägin täna muu hulgas ka ühest (õigemini kahest) vahvast aparaadist, mis mul viimasel Koduekstra külastusel silma jäid.
Kuidas kividest jagu saada
Kes see ikka tahab, et nende kirsimoos oleks kivisid täis. Just nende eemaldamiseks ma Koduekstrast kaks seadeldist kaasa haarasin. Enne, kui ma neid muidugi proovida sain, tuli ju kirsid ära pesta. Siin on teile ka üks vinge soovitus – Maku sõel, mille sees on hea kõiki vilju ära pesta ja selle seest sobib neid ka väga hästi serveerida. Igal einestamisel on see mul laual olemas.
Aga… kirsikivid ja nende eemaldamine? Nagu öeldud, üks selline väike ja käepärane kirsikivi eemaldaja on tegelikul kõik, mida tavapärases majapidamises vaja võib minna. Pista kirss eemaldaja avasse ning pressi kivi kirsi seest välja. Lihtne.
See suurem eemaldaja sobib neile, kel pisut rohkem kive vaja eemaldada, sest kirsid veeresid seal ilusasti täpselt sinna, kuhu ma nad suunasin. Kividele oli eraldi kogumiskauss.
Kirsid tulid täitsa hästi sealt välja ning sain need julgelt potti visata. Moosi ei saa keeta igasuguses nõus, peaks ikka olema korralik teraspott, milles moos niisama naljalt põhja ei kõrbe. Nii ei lähe midagi raisku ja korralikku potti on lihtsam pesta ka. Ja kui mu kirsimoos valmis sai, siis oli aeg see purki pista.
Moosipurkidena olen pikalt kasutanud juba neid ilusaid klamberkaanega variante, mis on ühtaegu väga mugavad, aga samas näevad need riiulil ka väga head välja. Nende purkide puhul ei pea ka jändama igasuguste kaanetajate või muu sellisega. Moos sisse, purk kinni ning asi ants.
Ja nii lihtne see ongi, kirsimoos valmis nagu naksti. Piisab vaid väikesest külaskäigust kauplusesse Koduekstra ning kirsikivide eemaldamine on käkitegu. Kui te juba seal olete, hoidke silmad ka muude asjade jaoks lahti. Mina haarasin sealt omale just kaasa ka ühed eriti vahvad köögiviljadega köögirätikud, kindlasti leidub seal veel palju põnevat. Aga kui kõik vajalik olemas, siis ei muud kui kokkama!