Valmistamisaeg: 5 min
Küpsetamise aeg: 45 min
Kokku kuluv aeg: 50 min
Koostisained
- 150 g jahu
- 75 g kakaod
- 130 g pruuni suhkrut
- 150–200 g peensuhkrut
- 175 g kookosõli või taimset õli
- 1 tl vaniljet
- 3 L muna
- 125 g tumedat šokolaadi
- näpuotsaga soola
Valmistamisõpetus
- Sega kokku jahu, pruun suhkrur, kakao, vanilje, munad, õli, sool. Sega, kuni kõik on ilusti segunenud.
- Seejärel sega tainasse tükeldatud šokolaad.
- Eelsoojenda ahi 160-kraadini.
- Aseta 20 cm neljakandilisse vormi küpsetuspaber ja vala tainas vormi.
- Küpseta 45–50 minutit.
- Brownie on valmis kui näpuga katsudes peamine kiht on tahenenud.
- Lase umbes 5 minutit jahtuda enne, kui lahti lõikad.
- Saab umbes 16 tk.
Šokolaaditükkidega brownie
Kas teil ka mõnikord tekib selline tunne, lihtsalt keset kõige tavalisemat päeva, et te väärite mingit erilist maiust? Mul igatahes nii on ja esimene asi, mis mulle maiusena pähe hüppas, oli šokolaaditükkidega brownie. Seltsis kauplus Apelsin, me sellega ka hakkama saime.
Brownie on oma olemuselt läbi ja lõhki Ameerikalik küpsetis – sealt see pärineb ning sealtkandi rahvas on selle ka kuulsaks teinud. Kusjuures legend räägib lausa sellist lugu, et brownie on üks järjekordseid toidumaailma õnnelikke õnnetusi – üks perenaine oli šokolaadikooki küpsetamas ning unustas lisada küpsetuspulbrit ning kook jäi kerkimata. Kuna maitsele see siiski suuremat mõju ei avaldanud, lõikas proua oma teose lahti ning serveeris seda nagu midagi polekski valesti läinud.
Kuigi see võis tõesti nii olla, siis paberite järgi nägi tänapäevane brownie esmakordselt valgust 1893. aasta Maailmanäitusel. Korraldajatel oli vaja leida väike ning mugav maius, mida külastajatele pakkuda, ning kohalikud kokad said sellega hakkama.
Protsess ise kuigi keeruline pole – leia üks segamiskauss, kuhu tainamaterjal sisse heita ning hakka vaid segama. Mulle meeldib tainast käsitsi segada, sest see annab mulle hea tunnetuse taina viskoossuse kohta. Seljuhul on vaja ka üht korralikku visplit, mis püsib hästi peos ning on korralikult tasakaalus, et vispeldada võimalikult mugav oleks. Kui tainas valmis, siis sega sinna tükeldatud šokolaad ja vala tainas vormi.
Ahjuvorm võiks olla pigem madalam – minul on üks selline ruudukujuline küpsetusvorm täitsa olemas ning see sobis ka käesoleva retsepti jaoks imehästi. Julgen seda ka soovitada – mittenakkuv pind hoiab selle mõnusalt puhtana ning pole ahjutüüpi, kus seda kasutada ei saaks. Kalla vaid tainas sisse ning lükka see kõige täiega ahju. Nii ma ka tegin ning tunnikese pärast sain juba esimese ampsu teha. See kulinaarne teos peab jahtuma ka.
Kui tekib tahtmine endale midagi mõnusat pakkuda, siis tee tutvust browniega… šokolaaditükkidega browniega, sest see on tõesti hea valik. Tegemine lihtne, palju selleks vaja ei lähe, ning kõik, mis köögist puudu, selle leiab kauplusest Apelsin. Nüüd, kus enam ühtegi vabandust pole – küpsetama!
Kuhu laheb kakao ja pruun suhkur????
Tere, kakao oli jäänud valmistamisest välja. Nüüd lisatud.