Valmistamisaeg: 2 h
Küpsetamise aeg: 35 min
Kokku kuluv aeg: 2 h 35 min
Koostisained
- 100 g taimset õli
- 150 g suhkrut
- 2 toasooja muna
- 100 g Kreeka või Türgi maitsestamata jogurtit
- 160 g nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl söögisoodat
- 2 apelsini mahl
- näpuotsaga soola
Niisutamiseks:
- 60 ml Glitter Spritzi likööri
- 120 ml värskelt pressitud apelsinimahla
Glasuur:
- 150 g tuhksuhkrut
- niisutamisest järele jäänud likööri ja apelsinimahla segu (2-3 tl)
Valmistamisõpetus
-
- Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
- Vooderda 24 cm läbimõõduga koogivorm paberiga ning määri vormi põhi ja ääred võiga.
- Sega omavahel kõik kuivained.
- Sega teises kausis kõik vedelikud ja muna.
- Sega tekkinud segusse kuivained. Sega korralikult läbi ja vala vormi.
- Aseta vorm ahju keskele ja küpseta 30-35 min või kuni tikk tuleb koogist puhtalt välja.
- Immuta kook Spritzi ja apelsinimahla seguga. Hoia segu umbes 2-3 tl glasuuri valmistamise jaoks.
- Kata kook toidukilega ja aseta kaheks tunniks külmikusse.
- Valmista tuhksuhkrust ja järelejäänud Spritzi segust paks glasuur ja lauta koogile.
Aperoli kook
Täna teeme kiire maitserännaku suvisesse Itaaliasse, kust pärineb mõnusalt mõrkja maitsega Aperol ning sellest sündinud kokteil nimega Aperol Spritz. See värskendav jook, mida naudivad paljud päikeselistel terrassidel, on saanud tõeliseks sümboliks Itaalia elustiilist. Täna kasutame sellest ikoonilisest joogist valminud likööri mahlase Spritzi koogi valmistamisel, tuues klassikalise aperitiivi maitsed uude vormi.
Aperol Spritz on Itaalia ikooniline kokteil, mis pärineb 20. sajandi algusest. Selle algne koostisosa, Aperol, loodi 1919. aastal Padovas kahe venna, Luigi ja Silvio Barbieri poolt. Nad tahtsid luua kergema aperitiivi, mis sisaldaks vähem alkoholi ning nii töötasid nad välja segu rabarberist, apelsinidest ja erinevatest maitsetaimedest.
Aperol on maitseprofiililt magus-mõrkjas tänu apelsinile ja taimedele. Kuigi Aperol loodi juba 1919. aastal, ei osutunud see kohe väga populaarseks. Kokteil Aperol Spritz sellisena, nagu me seda tänasel päeval tunneme, tekkis aga alles 1950. aastatel, kui Põhja-Itaalias Veneto piirkonnas hakati kombineerima Aperoli, proseccot ja mineraalvett. Spritz ise oli mõiste, mida kasutasid algselt Austria okupatsiooniväed, kes lahjendasid Itaalia veine veega, et leevendada nende intensiivset maitset.
Aperol Spritz muutus kokteilina laiemalt tuntuks alles 2000. aastatel, kui Gruppo Campari omandas Aperoli kaubamärgi ning tegi sellele tugeva turunduskampaania. Tänaseks on sellest saanud populaarne suvine jook, mida juuakse üle kogu maailma, sümboliseerides Itaalia elustiili.
Meie kook saab mõnusalt mõrkja maitse Glitter Spritzist, millel on olemas ka alkoholivaba variant. Seda likööri iseloomustavad viljakad mõruapelsini ja rabarberi noodid, millele lisavad särtsu erinevad ürdid.