vaarika tiramisu

Valmistamisaeg: 35 min

Küpsetamise aeg: 6 h

Kokku kuluv aeg: 6 h 35 min

 

Koostisained

8-le

  • 6 munakollast
  • 170g suhkrut
  • 300ml vahukoort
  • 500g mascarponet
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 100ml vaarikalikööri või siirupit
  • 24 ladyfingers küpsist
  • 150g purustatud pistaatsia pähkleid
  • 300-400g värskeid vaarikaid

Valmistamisõpetus

  1. Vahusta munakollased suhkruga.
  2. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja sega sisse vaniljesuhkur.
  3. Sega kokku mascarpone, vahustatud munakollased ja vahukoor.
  4. Leota küpsiseid likööris või 1:1 le veega lahjendatud siirupis ja laota esimene kiht küpsiseid vormi põhja.
  5. Seejärel lao kiht vaarikaid ja vala peale kreem. Korda kuni vorm on täidetud.
  6. Puista üle purustatud pistaatsiapähklitega ja kata vorm toidukilega.
  7. Hoia kooki külmikus min 6 tundi, parim kui hoida terve öö.

vaarika tiramisu

Vaarika tiramisu

Tiramisu on maailmakuulus Itaalia päritolu magustoit, mida iseloomustavad kreemjas tekstuur ning rikkalik maitse. Tiramisu sobib imeliselt igale peolauale, magustoidu teeb veelgi erilisemaks fakt – selle valmistamine on imelihtne. See on aeganõudev, aga ka see mängib meie kasuks. Tiramisu peab külmkapis seisma vähemalt 6 tundi, või veel parem terve öö, seetõttu on mõistlik teha see päev enne pidu valmis. Üks mure vähem!

vaarika tiramisu

Hõrgutise päritolu on senimaani kahtluse all, väidetavalt on sellel mitu loojat. Siiski peetakse kõige tõenäolisemaks, et magustoit tekkis Põhja-Itaalias, Veneto piirkonnas, 20. sajandi teisel poolel. Paljud usuvad, et tiramisu loodi Treviso linna restoranis nimega “Le Beccherie” 1960. aastatel. Restorani peakokk, Roberto Linguanotto, väidetavalt lõi selle magustoidu, et tõsta restorani mainet ja tuua rohkem külastajaid. Esialgu oli tiramisu piimatoodeteta ja selle peamine koostisosa oli mascarpone juust. Magustoidu nimi pärineb itaaliakeelsest fraasist “tirami sù”, mis tähendab sõnasõnaliselt “tõsta mind üles”. See võib viidata hõrgutise ergutavale ja energiat andvale mõjule tänu kofeiinile kohvis ning suhkru- ja süsivesikurikkale koostisele. Magustoit muutus kiiresti populaarseks mitte ainult Itaalias, vaid ka mujal maailmas. See sai rahvusvaheliseks ikooniks itaalia köögis ning on tänaseks päevaks levinud üle kogu maailma.

vaarika tiramisu

Valmistasime oma vaarika tiramisu Apelsinist ostetud koogivormi, kusjuures Apelsin on üks suurimaid kodu- ja köögitarvikute müüjaid Eestis. Iga kodukoka lemmikkoht! Samasuguse vormi saad osta Apelsini e-poest või füüsilistest poodidest Tallinnas (Rocca al Mare keskus, Ülemiste keskus, Kristiine keskus), Tartus (Lõunakeskus) ja Rakveres (Vaala keskus).

vaarika tiramisu

Selle magustoidu päritolu ümber keerleb päris mitu legendi, üks neist on lugu, mis räägib, et Veneetsia lõbustusasutusest, kus see magustoit olevat olnud aphrodisiac nimega “Tirime su” ehk “Tõsta mind üles”. Olgu see magustoit loodud restorani maine parandamiseks või lõbustusasutuse käibe tõstmiseks, imeliselt maitseb see niikuinii.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here