Vabariigi aastapäev menüü Retseptisahtel

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 30 min

Eelroog – Kiluvõileib

kiluvõileib Retseptisahtel

Koostisained

  • mistahes tera – või koorikleib
  • pool pakki kilu
  • 2 sinist kartulit
  • redise idud
  • tüümian
  • murulauk
  • vutimune
  • moosisibul (vett, oliiviõli, sibul, soola, pipart, mett, mustsõstrasiirupit, sidrunimahla)
  • hapukoore kaste (sool, pipar, maitseroheline, roheline sibul, paks hapukoor)

Moosisibul

Haki 1 keskmisest suurem punane sibul. Pane see potti koos 2 spl vee ja 2 spl oliiviõliga. Lase keema. Seejärel lisa pool tl soola, näpuotsatäis pipart. Kui sibul hakkab värvi kaotama, lisa 1 spl mett, 2 spl mustsõstrasiirupit ja 1 spl sidrunimahla. Seejärel jahuta.

Hapukoorekaste

Sega omavahel sool, pipar, maitseroheline, hakitud roheline sibul ja paks hapukoor.

Valmistamisõpetus

  1. Keeda kartulid. Lase neil veidi jahtuda ning lõika viiludeks.
  2. Keeda vutimune 2 minutit. Seejärel lase need külma vee alt läbi ja koori ettevaatlikult, sest muna on seest vedel ja koor tuleb raskelt ära.
  3. Kasuta koorikleival alumist osa. Lõika kaarjad osad ära ja tee leib võimalikult neljakandiliseks. Võid teha ühe pika leiva või ka üksikud leivad.
  4. Seejärel hakka tooraineid leiva peale laduma. Alusta kartulist ja kiludest, seejärel lisa vutimunad ning moosisibul. Kõige peale jäta hapukoore kaste, redise idud ning tüümian. Lõika peale veel veidi murulauku.

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 1 h 5 min

Kokku kuluv aeg: 1 h 35 min

Pearoog – Ahjukael leidliku seenekastmega

Ahjukael Retseptisahtel

Seakael

  • Nõo ahjukael

Kartuli-bataaditamp

  • 1,5 kg kartulit
  • 1 (u 300 g) bataati
  • 2 spl võid
  • 4 spl hapukoort
  • Laimi

Seenekaste

  • Mamma seenesupp
  • 2 spl õli
  • 2 spl võid
  • 1 spl jahu
  • 50 – 150 ml vahukoort (mida rohkem, seda paksem kaste tuleb)

Seakael

Juhised on karbi peal kenasti olemas, kuid tegelikult pole vaja teha rohkem, kui torgata karpi paar auku ning pista siga eelsoojendatud (200 *C / 392 *F) ahju 65 minutiks.

Kartuli-bataaditamp

  1. Koori kartulid ja bataat.
  2. Pane kartul keema. Kui kartul on poolpehme, lisa bataat.
  3. Kui kõik on pehme, kergelt lagunev, vala suurem osa veest ära – jäta umbes 1,5 cm vett poti põhja.
  4. Lisa potti 2 spl võid ja 4 spl hapukoort. Tambi läbi väikse kuumuse peal. Väga pudruks pole vaja teha.
  5. Lisa maitseks soola-pipart ja pisut laimi (see tasakaalustab bataadi magusat maitset).

Seenekaste

  1. Sega pannil kokku õli, või ja jahu. Kuumuta see läbi, et ei jääks jahu maitset.
  2. Lisa pidevalt segades vähehaaval pannile supp.
  3. Lisa vahukoor. Mida rohkem vahukoort paned, seda vedelam kaste tuleb.

Märkmed

Soovitame serveerida värske salatiga. Selleks sega kahvliga läbi võrdses koguses õli ja sidrunimahla ning maitsesta soola, pipra ja balsamicoga. Saadud salatikaste vala oma lemmik salatirohelisele.

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 20 min

Magustoit – Vana Tallinn segadus – klassikaline magustoit

vana tallinn Retseptisahtel

Koostisained

  • 200 g vahukoort (vahustatuna)
  • Suur pits (u 40-50 g) Vana Tallinn Ice Cream likööri
  • 2-3 suurt (u 110 g) besee küpsist
  • Marju (talvel võib kasutada ka külmutatud marju – näiteks vaarikad sobivad hästi)
  • Granaatõuna seemneid
  • Kaunistuseks pipramündilehti ja tuhksuhkrut

Valmistamisõpetus

  1. Purusta käte vahel besee ning laota kandikule magustoidu alumiseks kihiks.
  2. Vahusta vahukoor ja sega sinna sisse 40-50 g Vana Tallinna Ice Cream likööri.
  3. Sinna peale tõsta lusikaga korralikult vahustatud vahukoort.
  4. Järgmiseks kihiks lao marjad.
  5. Veel 1 kiht vahukoort.
  6. Kõige peale puista granaatõunu seemneid ja veel mõned marjad.
  7. Kaunista värskete piparmündilehtedega ning tuhksuhkruga.

Märkmed

Nipp: Magustoidu koostisosad võib juba enne pidu eraldi kaussides ette valmistada (tükeldada-vahustada-koorida), kuid kokku tuleks nad segada/laduda vahetult enne serveerimist. Nii säilib magustoidule iseloomulik maitsete ja tekstuuride kooslus.

2 KOMMENTAARID

  1. Tere! Sooviksin kasutada seda viimast, magustoidu, retsepti. Kuigi koostisosades on mainitud Vana Tallinna likööri, ei ole sellest valmistamisõpetuses sõnagi. Kas võetakse pitsina kõrvale? (;D)

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here