Muna

Eesti Vabariigi aastapäevaks mõtlesime teha huvitavaid suupisteid munadest. Kuid milliseid mune eelistada? Maitsva muna muneb õnnelik kana. Eggo mune tootvas Dava Foods Estonias on lindude heaolu väga tähtis, neid toidetakse vaid parima eestimaise söödaga. Dava Foodsi farme külastab kord nädalas farmi veterinaar, kes kontrollib lindude tervist, aitab ennetada haigusi ja jälgib, et neil oleks hea olla. Eggo tõi Eesti Vabariik 100 raames turule Peomunad, mis sobivad eriti hästi pidulike toitude valmistamiseks. Lisaks, kui ostad Peomunasid, siis annetad 5 senti igalt ostult SA Heategevusfondi Minu Unistuste Päev toetuseks ja aitad täita laste unistusi. Meie meelest väga tore ettevõtmine.

Pošeeritud muna kilu ja musta leivaga

Ükski eestlane ei suuda sellisele võileivale vastu panna, kus on koos must leib, kilu ja muna. Keedumuna on lihtne teha, kuid kas olete proovinud keeta muna ilma kooreta? Sellisel viisil valmistatud muna valmistamist nimetatakse pošeerimiseks.

Pošeerimine tähendab õrnalt keetmist. Vesi tohib keedes ainult õrnalt väreleda, et muna tekstuur ning kuju ei läheks vees katki. Muna ei lööda kohe otse koorest keeduvette, vaid pannakse enne kaussi või tassi ning siis alles valatakse keevasse vette. Lisaks anname teile väikese nipi ka. Enne, kui muna vette lasete, siis keerutage vett potis nii, et see jääks keerlema. Alles siis lisage muna veekeerise keskele, sest nii mässib veekeeris munavalge kenasti munakollase ümber ning muna jääb hiljem välja võttes ümarama ja terviklikuma kujuga.

Võtsime musta leiva, sinna peale panime kilu ning kõige peale asetasime meie pošeeritud muna. Maitsestasime võileiva soola, pipra ja rohelise sibulaga. Taldriku kaunistasime veel lõpus majoneesi sutsudega.

Muna

Koostisained

  • Eggo muna
  • Kilu
  • Must leib
  • Pipart
  • Soola
  • Rohelist sibulat
  • Majoneesi

Valmistamisõpetus

  1. Löö muna ettevaatlikult klaasi või tassi sisse.
  2. Lase vesi keema ja keera kuumust natukene maha.
  3. Libista õrnalt muna vette ja keeda väiksemal kuumusel 3 minutit.
  4. NB: muna on valmis, kui munavalge on munakollase ümber hüübinud.
  5. Tõsta pošeeritud muna musta leiva ja kilu peale ja tee noaga väike lõige, et munakollane vaikselt välja voolaks.
  6. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa rohelist sibulat ja majoneesi.

Lipuvärvid meie taldrikul

Suur soov oli meil valmistada midagi meie rahvusvärvides. Saigi vastu võetud otsus, et teeme sellised mõnusad keedumuna-kartuli-hapukoore-kalamarja ampsud. Tuli küll pika ja lohisev nimi, kuid mida rohkem koostisaineid, seda uhkem. Keetsime ära munad ja kartuli. Kartuli valisime sinist värvi. Kartulid polnud siniseks tõmbunud, vaid oligi selline kartulisort, mis on sinist värvi. Viilutasime nii kartuli kui ka munad. Asetamise järjekord käis meil nii- kõige alla muna, siis kartul, kartuli peale hapukoor ning nö kirsiks tordil oli kõige peal must kalamari ning mõnusad pidulikud ampsud olidki meil valmis. Vabalt võib selliseid suupisteid kasvõi vabariigi aastapäeva ballil pakkuda 🙂

Muna

Koostisained

  • 3 Eggo muna
  • Sinist kartulit
  • Hapukoort
  • Musta kalamarja
  • Tilli

Valmistamisõpetus

  1. Keeda Eggo munad kõvaks.
  2. Keeda sinised kartulid koos koortega.
  3. Puhasta kartulid koortest ja lõika munadest ja kartulitest rattad.
  4. Tõsta muna ja kartul üksteise peale, lisa hapukoort ja musta kalamarja ning kaunista tilliga.

Cloud Egg ehk Muna pilvel

Väga efektne viis, kuidas muna valmistada on teha sellest  nö ”muna pilvel”. Selleks eralda munavalge ja munakollane. Vahusta munavalge soola ja pipraga ning tõsta ahjuplaadile sellised kohevad munavalgest pilved. Pilvede sisse tee väikesed augud ehk kaevud ning lisa pilve süvendisse munakollane. Seejärel tõsta ahju küpsema. Kui ka munakollane on ahjus küpsenud, siis tõsta valminud munad leivale ning kaunista rohelise sibulaga. Tulemuseks on ülimalt kohevad ning maitsvad munad, mis püüavad kindlasti pilku igal peolaual.

Muna

Koostisained

  • Eggo muna
  • Must leib
  • Roheline sibul
  • Pipar
  • Sool

Valmistamisõpetus

  1. Eralda munakollane munavalgest.
  2. Vahusta munavalge soola ja pipraga.
  3. Tõsta suurema lusikaga munavalge ahjuplaadile ning tee keskele pesa.
  4. Tõsta õrnalt terve munakollane pesa sisse ja küpseta 180 kraadises ahjus umbes 8 minutit.
  5. Tõsta valmis muna leivale ja kaunista rohelise sibulaga.

2 KOMMENTAARID

  1. Muidu tore, aga miks kirjutada mingit reklaamteksti Eggo kohta. Alles eelmisel aastal ju tuli välja, et haudejaamas visatakse vigased tibud elusalt prügikasti.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here