Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 30 min
Põhja koostisained
- 115 g toasooja võid
- 230 g nisujahu
- 200 g tükeldatud pekaanipähkleid
- 2 tl suhkrut
- näpuotsaga soola
- 1 tl vaniljesuhkrut
- näpuotsaga soola
Kreemi koostisained
- 2 topsi valmis karamelli- või kakaopudingut (u 560g)
- 230 g toorjuustu
- 280 g vahukoort
- 50 g Vana Tallinn Toffee Caramel likööri
- 200 g tuhksuhkrut
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 170 kraadini.
- Vahusta või suhkruga ja lisa jahu ning näpuotsaga soola.
- Sega kuni jahu ja või on segunenud ning lisa pekaanipähklipuru.
- Määri umbes 33x23x5 cm suurusega vorm võiga ja aseta tainas ühtlaselt vormi põhja.
- Küpseta 15 minutit ja lase jahtuda.
- Sega toasoe toorjuust 2/3 tuhksuhkruga ja 25 g Vana Tallinn Toffee Caramel likööriga.
- Vahusta vahukoor ja lisa ülejäänud tuhksuhkur ning 25 g Vana Tallinna Toffee Caramel likööri.
- Aseta esimese kihina jahtunud pekaanipõhjale toorjuustusegu, seejärel puding ning viimasena vahukoor.
- Aseta kook külmikusse 4 tunniks või üle öö.
- Enne serveerimist raputa peale pekaanipähklipuru.
Vana Tallinn toffeekook
Mais valmis Retseptisahtlis üks imeline toorjuustuga toffeekook, mis lisaks toffeele sisaldab kuulsat ja traditsioonilist Vana Tallinna likööri uues kuues. Nimelt Vana Tallinna Toffee Caramel likööri.
Juustukoogid on tegelikult olnud inimkonna lemmikud juba iidsetest aegadest. Esimesed viited juustukookidele pärinevad suisa Antiik-Kreekast, kus see võis olla populaarne magustoit. Esimene kinnitatud allikas, mis viitab juustukoogile, pärineb 5. sajandist eKr, kui kreeka füüsik Aegimus kirjutas raamatu juustukookide valmistamise kunstist. Õnneks ei ole juustukoogid vajunud unustusehõlma, vaid neid on viimase paari tuhande aastaga edasi arendatud. Kes ometigi suudaks elada ilma aeg ajalt juustukooki söömata? Meie Retseptisahtlis mitte.
Nagu juba mainitud, sisaldab meie toorjuustuga toffeekook Vana Tallinna Toffee Caramel likööri. Tegemist joogiga, mis auhinnati aprillis 2022 Eesti parimaks alkohoolseks joogiks 2022. Jamaica rumm ja aromaatsed vürtsid sobituvad suurepäraselt iirisekaramellise maitsepaletiga, mis täiustab ja komplimenteerib traditsioonilist Vana Tallinna likööri.
Meie toffeekook oli päris tummise liköörisisaldusega ehk kohe peale magustoidu söömist ei ole tark autorooli hüpata. Kreemine toorjuust neutraliseerib mõnusalt likööri särtsakat ja tugevat maitset ning hoiab maitseid tasakaalus. Toorjuustuga toffeekook sobib ideaalselt suvise aiapeo grande finale’ks. Toffeekook serveerituna kohvi või espresso kõrvale, muudab selle lihtsalt vastupandamatuks. See on magustoit, mis lihtsalt tuleb sel suvel ära proovida! Lisaks vaata kindlasti järgi ka meie eelmine toorjuustukoogi retsept, kus kasutasime samuti Vana Tallinnat.