Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 30 min
Koostisained
8tk
- 500g valmis pärmi lehttainast
- 160g viigimarja moosi
- 160g kitsepiima toorjuustu, võib ka hallitusjuust olla
- 1 S suuruses muna määrimiseks
- 8 väiksemat viigimarja
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
- Lõika tainas kaheksaks ühesuguseks ruuduks ja voldi nurgad keskele kokku ning vajuta näpuga kinni.
- Määri lahtiklopitud munaga ja aseta keskele 20g moosi ja 20g juustu
- Küpseta saiu 12-15 minutit või kuni kuldpruunid
- Pese ja kuivata viigimarjad, lõika pooleks ja kaunista jahtunud saiad ja serveeri.
Viigimarja saiad kitsejuustuga
Retseptisahtli peakokk Margit üllatas meid jällegi ühe magussoolase hõrgutisega. Viigimarja saiad kitsejuustuga on perfektne õhtune maiuspala. See pole liiga magus ega liiga soolane, viigimarja mahe magusus ja kitsejuustu mõnus soolakus löövad lausa tantsu meie maitsemeeltel.
Kas teadsid, et kitsejuust, tuntud ka kui kozjuust või chèvre, on üks vanimaid juustuvalmistamise traditsioone maailmas. Kitsejuustu valmistamine algas tuhandeid aastaid tagasi Vahemere piirkonnas ja Lähis-Idas. Esimesed märgid kitsekarjandusest ja juustu valmistamisest pärinevad umbes 8000 aastat tagasi. Kreeklased ja roomlased olid olulised tegurid kitsejuustu populariseerimisel. Tänu kitsepiima kõrgele toiteväärtusele kasutasid nad seda aktiivselt oma toidus. Kitsejuust sai populaarseks Euroopas keskajal. Seda toodeti ja tarbiti nii talurahva kui ka aadlike poolt. 19. ja 20. sajandil jätkus kitsejuustu levik ja täiustamine. Prantsusmaa sai üheks olulisemaks kitsejuustu tootjaks, pakkudes erinevaid sorte ja maitseid. Tänu kaubandusele ja rändele levis kitsejuust 20. sajandil üle kogu maailma ning tänapäevaks on see hinnatud toiduaine kõikjal.
Oma viigimarja saiad kitsejuustuga küpsetasime Apelsinist ostetud ahjuplaadil. Kodu- ja köögitarvete pood Apelsin on perfektne pood, kust osta oma esimesed köögitarbed või lihtsalt uuendada köögi inventuuri. Seal on olemas kõike, mida ühes korralikus köögis võib vaja minna.
Kusjuures kitsejuustu tarbimist on seostatud mitmete tervisele kasulike omadustega. See on madala laktoosisisaldusega, lihtsam seedida kui lehmapiimast valmistatud juustu, sisaldab rohkelt valku ning on hea kaltsiumi ja B-vitamiinide allikas. Viigimarja saiad kitsejuustuga sobivad imeliselt igale peolauale, neid on mugav süüa ning maitse on lihtsalt vastupandamatu.